Tijdens de paartijd gaat het mannetje (rekel) op zoek naar een vrouwtje (moertje). Als je 's avonds heel stil bent, kun je ze mogelijk horen keffen en schreeuwen. Dat is om hun territorium af te bakenen of om een partner te roepen. Vossen zien er in de ranstijd ook op hun mooist uit.
Een gewonde vos gevonden? Bel meteen de dierenambulance, maar raak het dier niet aan en kom niet te dichtbij. Je loopt de kans om gebeten te worden of een ziekte op te lopen. Vind je een dode vos, neem dan contact op met Spaarnelanden.
Vossen maken hondachtige geluiden, zoals blaffen, huilen en knorren. De roep van de moer (vrouwtje) is een hees, soms iets wat jammerend geblaf; van de rekel (mannetje) een kort en helder gekef.
Vossen zijn van oorsprong nachtdieren, maar zijn in sommige gebieden (duinstreek) ook wel overdag te zien. Vossen kwispelen (net als honden) en laten soms een hees geblaf of gegrom horen. Bij ontevredenheid knort de Vos en bij angst geeft hij een keffend geluid.
Mannelijke rode vossen maken geluiden die lijken op het geluid van een schreeuwende vrouw om concurrerende soortgenoten te waarschuwen. Vrouwelijke rode vossen maken korte, schelle kreten die bedoeld zijn om mannetjes aan te trekken. Grijze vossen maken hondachtige blaffende geluiden die dienen ter zelfverdediging.
Tijdens de paartijd gaat het mannetje (rekel) op zoek naar een vrouwtje (moertje). Als je 's avonds heel stil bent, kun je ze mogelijk horen keffen en schreeuwen. Dat is om hun territorium af te bakenen of om een partner te roepen. Vossen zien er in de ranstijd ook op hun mooist uit.
Holen worden meestal alleen door de wijfjesvossen gebruikt om in te slapen, in winter en voorjaar, als ze drachtig zijn of kleine jongen hebben. In de overige jaargetijden slapen ze meestal, net als de meeste mannetjes het gehele jaar door doen, op een beschut plekje bovengronds, onder een dichte struik bijvoorbeeld.
Er is nauwelijks gevaar. De laatste jaren doken er in onze buurlanden (niet in België) slechts enkele gevallen op waarbij een stadsvos hapte naar een kind. De kans dat je kind gebeten wordt door je eigen hond of die van de buren is vele male groter. Maar wees toch beter op je hoede voor 'tamme' vossen.
Allereerst dien je ervoor te zorgen dat de vos niet tot bij de kippen, eenden of konijnen kan geraken, vooral 's nachts. Meestal volstaat het om voor een degelijk nachthok te zorgen dat 's nachts (al dan niet automatisch) afgesloten wordt. Wil je dat je kleinvee geen enkel risico loopt?
Wij roepen mensen met klem op om de vos met rust te laten; lok hem niet, voer hem niet, aai hem niet. Heb respect voor dit wilde dier en geniet op afstand als je hem ziet. Door de vos te lokken en te voeren help je het dier niet.
Jonge vossen worden welpen genoemd. Daarbij noemt men een mannetjes vos een rekel en het vrouwtje wordt moervos genoemd.
Water krijgt de alleseter via zijn voedsel binnen. Hij kan daardoor lange tijd zonder drinken. Toch drinkt hij graag een flinke slok als hij water tegenkomt.
Een mannetjesvos noem je een rekel en een vrouwtjesvos een moer.
Raak een gewonde vos nooit aan, want zij kunnen besmet zijn met de vossenlintworm, die ook besmettelijk is voor de mens. Heb je de vos toch aangeraakt, was dan zo snel mogelijk je handen en kleren. - De vos is een wild, schuw dier dat in nood gemakkelijk bijt.
Vossen kunnen graven en ook over gaas heen springen of klimmen.
De vos als totemdier staat dus voor eenheid, onopvallendheid en aanpassingsvermogen, intelligentie, observatie en snelheid van denken en handelen.
De grootste kans om vossen te zien heb je 's ochtends in alle vroegte of 's avonds als de schemering invalt. Wandel naar een rustige en beschutte plek en blijf hier even zitten. Vossen zoeken hun voedsel vaak in overgangsgebieden, zoals in akkers en weilanden aan de rand van het bos.
Pluimvee met afgebeten kop is meestal wel een goede aanwijzing dat een vos op bezoek is geweest, maar dit kan soms ook een hond, kat, steenmarter of zelfs de kleinere bunzing geweest zijn. De laatste jaren is de populatie vossen en steenmarters sterk aan het uitbreiden.
De vos komt algemeen voor in ons land en heeft geen natuurlijke vijanden. Alleen de mens vormt potentieel gevaar. Opportunistisch als hij is, zie je de vos ook in dichtbevolkte gebieden. Naast de egel, is de vos één van de belangrijkste verkeersslachtoffers onder onze zoogdieren.
Vossen zijn wilde roofdieren en hebben dus ook die instincten. Ze graven, jagen en leggen lange afstanden af om een prooi te zoeken. De vos heeft een jachtinstinct nodig. Als vossen binnengebracht worden in een opvangcentrum en ze blijken te tam, dan is dat vooral een slecht teken.
Volgens de officiële tellingen werden vorig jaar 79 dode schapen en 1 kalf geregistreerd als prooi van wolven. Vossen en honden richten veel meer schapenschade aan. Jaarlijks bijten honden en vossen tussen de 4.000 en 13.000 schapen dood, schatten de officiële statistieken.
Vossen jagen alleen, meestal 's nachts en in de schemering, maar in onverstoorde gebieden jaagt hij liever overdag. De vos is een opportunist: hij eet bijna alles. Hij kan hard rennen, tot zestig kilometer per uur, alhoewel zes tot dertien kilometer per uur de normale snelheid is.
Zeker 65 diersoorten kunnen lachen, waaronder mensapen, vossen, koeien en vogels. Vrijwel de meeste diersoorten lachen volgens de onderzoekers zacht en onopvallend, zoals de korte piepjes van de rat of het gegrinnik van de mensaap.
Vos. De rode vos slaapt meestal zo'n 10 uur per dag; 's nacht jaagt hij of zij. In zijn territorium gebruikt hij verschillende vaste slaapplekken, soms wel 10.