Bijna altijd ruimt je lichaam de HPV-infectie binnen 1 tot 2 jaar weer zelf op. In ongeveer 10%-20% van de gevallen gebeurt dat niet. Dan kan na vele jaren kanker ontstaan. Ongeveer dertien hoog-risico typen HPV kunnen kanker veroorzaken.
In Nederland krijgen ruim 1000 vrouwen en 300 mannen per jaar kanker door HPV. Hiervan overlijden elk jaar 450 vrouwen en 150 mannen1. HPV wordt bestreden met screening (bevolkingsonderzoek), vaccinatie en HPV-behandeling2.
Uw lichaam ruimt het virus bijna altijd weer zelf op. Het duurt 1 tot 2 jaar voordat het virus helemaal weg is. Soms kan uw lichaam het virus niet goed opruimen.U blijft dan veel langer besmet en u heeft een grotere kans op baarmoederhalskanker.
Krijgt u de uitslag dat er HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) is gevonden in de zelfafnameset, dan krijgt u het advies om een uitstrijkje te laten maken bij de huisartspraktijk. Bij dit uitstrijkje geldt het nieuwe verwijsschema.
Ja, je kunt seks hebben als je HPV hebt. Bijna iedere volwassen persoon heeft wel eens HPV gehad. Je hoeft je daar geen zorgen over te maken. En als jij of je partner HPV heeft, dan heeft de ander het waarschijnlijk ook (gehad).
Waarom ruimt het afweersysteem niet altijd het virus op? Het humaan papillomavirus kan aan de normale afweer van het lichaam ontsnappen. Dat komt doordat het virus zich met name bevindt aan de oppervlakte van de huid en slijmvliezen.
Het virus is heel besmettelijk. "Het is absoluut niet zo dat mensen met HPV seksueel flink tekeer zijn gegaan. Het virus is echt heel normaal. Ook als je je hele leven slechts één seksuele partner hebt, kun je het van die partner krijgen." In de meeste gevallen is het niet ernstig als je het krijgt (zie vraag 4).
Het virus is niet aanwezig in sperma, speeksel of bloed.
Het papillomavirus wordt vaak al overgedragen wanneer iemand nog maar pas seksueel actief is. Jonge vrouwen met een seksleven worden het meest blootgesteld aan besmettingsgevaar, dat afneemt met de leeftijd.
Mensen denken vaak dat HPV wordt overgedragen door seks, maar dat hoeft niet per se. Je kunt het virus ook krijgen als je vrijt of voorspel hebt met iemand die besmet is. HPV wordt dan overgedragen via de handen, huid en mond. HPV komt veel voor.
In onderzoek kan iemand maagd genoemd worden als hij/zij geen 'penetrerende geslachtsgemeenschap' heeft gehad. Iemand kan dan dus wel allerlei andere seksuele handelingen hebben gedaan. En ook daardoor, zonder uiteindelijk geslachtsgemeenschap, kun je HPV krijgen.
HPV infecties worden niet voorkomen door het gebruik van condooms. Bij de meeste mannen en vrouwen verlopen deze infecties zonder symptomen of klachten. Meestal verdwijnen de virussen door een immuunreactie van het lichaam, maar dat duurt vaak zes maanden tot anderhalf jaar of langer.
De studie toont aan dat verhoogde niveaus van vijf antioxidanten (albumine, vitamine A, vitamine B2, vitamine E en foliumzuur) significant geassocieerd waren met een lager risico op HR-HPV-infectie bij vrouwen.
De 2 gevaarlijkste zijn de typen 16 en 18, daar krijg je het vaakst kanker door. De meest voorkomende HPV-kanker is baarmoederhalskanker.Maar van HPV kan je ook op andere plekken in je lichaam kanker krijgen: de mond- en keelholte, schaamlippen, anus, penis en vagina.
De onrustige cellen door HPV kunnen weer terugkomen na de behandeling. Dit gebeurt bij ongeveer 35 van de 100 vrouwen. Daarom komt u na de behandeling 2 keer per jaar op controle bij de gynaecoloog.
Mannen kunnen HPV inderdaad ook bij zich dragen op hun penis/eikel. Voor mannen is er echter eigenlijk geen 'risico' omdat het maar heel zelden (veel minder vaak dan bij vrouwen) tot problemen leidt zoals dat bij vrouwen leidt tot afwijkingen op de baarmoedermond. Testen en screening heeft dus voor mannen geen zin.
Bijna iedereen krijgt HPV (8 op de 10 mensen), en je kunt het virus heel lang bij je dragen. Je kunt ook HPV hebben gekregen via intiem contact zonder geslachtsgemeenschap. Ook bij een monogame relatie (samenleving met alleen de eigen man of vrouw) en bij seksuele onthouding is er een kleine kans op een HPV-infectie.
Voor 2021 zijn voorlopige data gebruikt. Rekening houdend met het deel van de kankers dat veroorzaakt wordt door HPV (dus de HPV-attributies), krijgen jaarlijks in Nederland naar schatting bijna 1.200 vrouwen en bijna 400 mannen kanker door HPV. Het grootste deel daarvan kan voorkomen worden met de HPV-vaccinatie.
Is er een behandeling tegen HPV? Er bestaat geen behandeling tegen HPV. Je afweersysteem moet het virus zelf opruimen, net zoals dat gebeurt met een verkoudheidsvirus.
De eerste verschijnselen zijn jeuk en irritatie bij de geslachtsorganen. Soms ontstaat er maar één wratje, maar soms ook ontstaan er veel wratten in korte tijd. De kans dat wratten na behandeling terugkomen is groot.
Meisjes worden gemiddeld rond hun 15e jaar seksueel actief. Vanaf dan kunnen ze besmet raken met HPV. Als de HPV-infectie zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker, duurt dit gemiddeld 10 tot 15 jaar.
Bijna altijd ruimt je lichaam de HPV-infectie binnen 1 tot 2 jaar weer zelf op. In ongeveer 10%-20% van de gevallen gebeurt dat niet. Dan kan na vele jaren kanker ontstaan. Ongeveer dertien hoog-risico typen HPV kunnen kanker veroorzaken.
HPV infecties worden niet voorkomen door het gebruik van condooms. Bij de meeste mannen en vrouwen verlopen deze infecties zonder symptomen of klachten. Meestal verdwijnen de virussen door een immuunreactie van het lichaam, maar dat duurt vaak zes maanden tot anderhalf jaar of langer.
Besmetting. Besmetting kan plaatsvinden door te vrijen met iemand die HPV heeft. Condooms verminderen de kans op besmetting met HPV, maar het virus verspreidt zich ook via handen, huid en mond. HPV verdwijnt meestal vanzelf na ongeveer 1,5 jaar uit het lichaam, in die periode is diegene besmettelijk.
Zo is de uitspraak correct: 'Bij één seksueel contact met iemand die HPV heeft, is de geschatte kans dat HPV overgedragen wordt 60%. ' Dat is dus iets heel anders! Ook al heb je seksueel contact met iemand die al meerdere seksuele partners heeft gehad, dan is de kans dat jij daardoor HPV krijgt toch kleiner dan 60%.