Je kunt ze allereerst op de bekendste manier eten: uit het vuistje. Je kraakt de walnoot en eet de vrucht op. Maar daarnaast kun je de gekraakte walnoot ook pellen, hakken, roosteren of karamelliseren. Je kunt ze pellen om de bittere smaak te verliezen.
Walnoten kun je zo uit de dop eten. Verder zijn ze in veel uiteenlopende gerechten, waaronder salades, goed te gebruiken. Gebruik walnoten ook eens als vulling van bijvoorbeeld dadels, voor bij de borrel. Onrijpe walnoten kunnen worden gebruikt voor de bereiding van likeur of in zou worden ingelegd als pickles.
Walnoten smaken bijzonder goed onmiddellijk na de oogst. Voordat u zeer verse noten eet, moet u de dunne witte schil verwijderen die onder de nootdop om de vrucht zit en zeer bitter smaakt.
Wat is het advies? Voor de meeste volwassenen geldt het advies om een handje ongezouten noten per dag te eten. Dit advies geldt dus niet alleen voor walnoten: alle noten tellen mee. Het maakt daarbij niet uit of ze ongebrand, gebrand of geroosterd zijn.
Walnoten bevatten namelijk van nature het hormoon, melatonine. Melatonine zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt. Het eten van walnoten zorgt voor een verlaagd cholesterol. Dat is belangrijk, want een hoog cholesterol zorgt voor een groter risico op hart- en vaatziekten.
Eet walnoten echter met mate, ze bevatten relatief veel calorieën. Je kunt er dus zeker van aankomen, zoals je weet gaat het om je totale calorieën die je binnenkrijgt. Walnoten zijn dus gezond, maar een handje walnoten per dag is meer dan voldoende!
Bewaar noten op een koele, donkere en droge plek. Ze zijn gevoelig voor schimmels. Bewaar noten in een goed afgesloten bakje. Ze kunnen namelijk gemakkelijk geuren opnemen van ander sterk geurend voedsel.
Paranoten. Deze Braziliaanse noten bevatten namelijk ook seleen. Dit stofje kan een giftige werking hebben wanneer je er te veel van binnen krijgt. In 100 gram paranoten zit ongeveer 1917 microgram selenium.
Noten in je voedingspatroon
Het advies voor volwassenen is om elke dag een handje ongezouten noten te eten. In de nieuwe Schijf van Vijf hebben noten zelfs een apart puntje in het vak met eiwitrijke producten gekregen. Alle soorten ongezouten noten en pinda's zijn goed.
Er zijn verschillende manieren om walnoten - met schil en al - te drogen: een paar uur in de oven bij maximaal 40 graden met de ovendeur op een klein kiertje. "Als je schudt met de walnoot en de noot erin zit los, dan zijn de walnoten voldoende gedroogd."
Waarom noten, zaden en granen weken? Het weken van noten, zaden en granen (ze vochtig maken) repliceert in feite de perfecte vochtige omstandigheden die nodig zijn voor ontkieming. Door dit proces worden de antinutriënten en enzymremmers geneutraliseerd waardoor ze beter verteerbaar worden.
Walnoten Drogen. Je laat walnoten drogen zodat je ze lang kunt bewaren. Al het vocht moet uit de walnoot om hem goed droog te krijgen. Als de walnoot niet goed gedroogd is, zal hij maar een korte houdbaarheid hebben.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Halveer hele walnoten en verspreid deze over de bakplaat, zorg daarbij dat ze niet bovenop elkaar liggen. Als de oven verwarmd is tot 175 °C plaatst u de bakplaat met walnoten in de oven. Haal de walnoten na 4 minuten uit de oven en draai ze om.
Na het eten van walnoten of andere noten kun je een opgeblazen gevoel krijgen.Ook kun je diarree en buikpijn krijgen. Soms heb je ook meer vet in je ontlasting. Terwijl noten in essentie rijk aan gezonde voedingsstoffen zijn.
Zoals de jonge, zachte, groene noten van de walnootboom. Wat veel mensen niet weten, is dat je van deze onrijpe vrucht veel smakelijke drankjes en hapjes kan maken, zoals likeur (het Italiaanse nocino), ketchup, walnoten in het zuur en walnoten in zoete siroop.
Dagelijks een handje rauwe walnoten, amandelen en hazelnoten houdt een hongergevoel op afstand en is goed tegen buikvet.
Pistachenoten. Pistachenoten bevatten bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine, drie carotenoïden die worden gelinkt aan het hebben van goede ogen. Ze zijn ook rijk aan vitamine E en ontstekingsremmende antioxidanten.
Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven. Let op: als je last hebt van verstopping kan volkorenbrood, veel soorten groente en fruit, bepaalde noten en de meeste peulvrucht juist zorgen voor dat je verstopt raakt.
Macadamia noten zijn de duurste noten (per kg) in de wereld.
Amandelen behoren al jaren tot de populairste en gezondste noten. Ze zitten namelijk boordevol onverzadigde vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen die helpen het lichaam gezond en in balans te houden. De amandel is rijk aan vitamine E die zorgt voor de bescherming van de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel.
Walnoten zijn in het bijzonder goed voor je. Ze werken goed tegen stress, een hoge bloeddruk, verlagen het cholesterol en kunnen de kans op hart- en vaatziekten verlagen. Dit wordt veroorzaakt door grote hoeveelheden antioxidanten, meer dan in andere noten.
De houdbaarheid van gekraakte walnoten is korter dan die van niet-gekraakte walnoten. In walnoten zitten veel vetten, en kunnen daardoor makkelijk ranzig worden. Als je walnoten naar verfverdunner ruiken, dan weet je dat ze ranzig geworden zijn! Ranzige walnoten moeten weggegooid worden.
Walnoten in dop kan je 6 maanden buiten de koelkast bewaren.In de koelkast blijven ze 9 maanden goed en in de vriezer 1 jaar. Walnoten zonder dop kan je 9 maanden in de koelkast en 1 jaar in de vriezer bewaren.
Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten.