Bewaar gedroogde laurier in een afgesloten potje op een droge plek. Gedroogde laurier is jarenlang houdbaar. Verse laurierblaadjes kun je in een plastic zakje in de koelkast wel tot een week goed houden.
Voor basilicum en dille is het aan te raden alleen de bladeren in te vriezen. Daarnaast is het voor de laurier, munt, oregano, rozemarijn en tijm aan te raden deze kruiden te drogen in plaats van in te vriezen. Bij deze kruiden is dit een stuk eenvoudiger en/of zorgt het voor meer smaakbehoud.
Leg de laurierblaadjes op de laden van uw voedseldroger.Zorg ervoor dat ze elkaar zo min mogelijk overlappen.Zet de voedseldroger op 38 graden en droog de laurier voor 12 tot 23 uur. Laurierblaadjes moeten volledig droog aanvoelen en als u erop duwt moeten ze breken.
De meest natuurlijke manier om laurier te drogen is aan de lucht. Het is ook de gemakkelijkste manier. Maak kleine bosjes van de laurier zodat er voldoende lucht tussen de bladeren kan circuleren. Deze bosjes hang je met het blad naar beneden op een droge plek, maar wel uit de zon.
Bewaar gedroogde laurier in een afgesloten potje op een droge plek. Gedroogde laurier is jarenlang houdbaar. Verse laurierblaadjes kun je in een plastic zakje in de koelkast wel tot een week goed houden.
Antwoord: Er is niets mis mee om de blaadjes van een laurier (Laurus nobilis) uit eigen tuin in het eten te verwerken. Verwar de laurier niet met planten die er alleen maar op lijken of iets van laurier in hun naam hebben. Aan de onmiskenbare geur van een gekneusd blad herken je de echte.
Het lijkt wel of de laurier gaandeweg het productieproces steeds duurder wordt. Dat zit hem deels in de verpakkingen, maar in Nederland wordt laurier pas echt goudgeld waard. Dat komt doordat Nederlandse importeurs kleine porties laurier voor grote bedragen doorverkopen.
Wanneer laurier oogsten
Je kunt de blaadjes van de plant plukken, dan wel in beperkte mate. Oogsten doe je liever in de ochtend, omdat de verse blaadjes dan het sterkst aromatisch zijn. Oogst niet van een erg jong of klein plantje, deze hebben het blad nog nodig.
Aan laurier worden vele heilzame eigenschappen toegekend. Het zou goed zijn tegen bovenste luchtweginfecties/griep, tandpijn, aften, sinusitis, keelpijn en bronchitis. Ook zou het vochtafdrijvend zijn, de eetlust opwekken en de spijsvertering bevorderen en een natuurlijk antidepressivum zijn.
Let op: je gedroogde laurierblaadjes mogen niet bruin zijn. Dat is het teken dat laurierblad te oud geworden is. En verwar laurier nooit met laurierkers, want daarvan zijn de bladeren giftig! Wist je dat laurier goed werkt bij gebrek aan eetlust en buikkrampen?
Laurier wordt gerekend tot de “eetbare kruiden”, toch is het blad zelf niet eetbaar, het is veel te taai. Je voegt het toe aan je gerecht en haalt het er voor het opdienen weer uit. Het is niet schadelijk als je het blad per ongeluk fijn mixt met je soep, maar je kunt de harde nerven er dan beter uitzeven.
Laurierblad kan je vers gebruiken, ze zijn dan het meest aromatisch en ook wat bitterder dan de gedroogde variant. Laurier die gedroogd wordt aangeboden wordt na de pluk twee weken te drogen gelegd, onder iets zwaars om krullen te voorkomen. Ze mogen niet in de zon liggen, daar worden ze bruin en smaakloos van.
Qua plaagdieren zijn vaak slakken, vlooien, luizen, mijten, taxuskevers en mineervliegen de boosdoener. Laurier ziektes kunnen zijn: bladvlekkenziekte, hagelschot en valse meeldauw.
Het blad geeft gedroogd de meeste smaak af aan gerechten maar je kun er ook heel goed thee van trekken. De thee is heel rustgevend. Doe 3 tot 4 gedroogde blaadjes laurier in een beker en giet hier kokend water op. Laat het 5 tot 10 minuten trekken en drink het daarna langzaam op.
Gedroogde kruiden bewaar je op een koele, droge en donkere plek. Zo blijft de smaak het langste goed. Maar verse kruiden bewaar je in de koelkast, daar zijn ze nog een paar dagen houdbaar. Wikkel ze in een vochtig keukenpapiertje of in een vochtige theedoek.
Er zijn tal van gezondheidsclaims rond laurierbladeren (vochtafdrijvend, antidepressivum, verlagen triglyceriden en cholesterol, brengen verlichting bij griep, tandpijn, aften, keelpijn, sinusitis en bronchitis…) en die kunnen niet allemaal wetenschappelijk hard worden gemaakt.
Hoewel de echte laurier en de laurierkers op elkaar lijken, zijn ze niet precies hetzelfde. Het blad van de echte laurier is bijvoorbeeld mat, terwijl de laurierkers glanzende bladeren heeft. Daarnaast hebben de twee planten een verschillende bloei.
Laurier Etherische Olie werkt bevorderlijk voor de bloedsomloop. Het stimuleert de haargroei en helpt haarbreuk te verminderen. Bij gebruik in een massageolie kan het helpen om vermoeide spieren te ontspannen.
De Laurierkers (ook wel in de volksmond afgekort als 'laurier') die als wintergroene haag wordt gebruikt, komt uit de Rozenfamilie (Rosaceae). Deze struik of de boom kan wel 100 jaar oud worden en staat ook wel bekend onder de Prunus laurocerasus.
Zoekt u een laurier soort die zo snel mogelijk groeit? Dan is een sub soort van de Prunus Laurocerasus de beste keuze. De Novita laurier is bovendien het minst gevoelig voor vervelende plantenziektes, de Caucasica en Rotundifolia groeien daarentegen wel net iets sneller.
De beste tijd om de laurier te snoeien is het voorjaar (maart-april) en nog eens in augustus-september. Twee keer per jaar snoeien is nodig om een strakke haag te krijgen. De eerste snoeibeurt valt in het voorjaar, net voor de takken uit gaan lopen.
Als je elke dag laurierthee drinkt dan zullen de bloedsuiker-, triglyceriden en cholesterolniveaus dalen. Hierdoor is laurier erg goed voor mensen met diabetes. Tevens zullen hart- en vaatziekten minder voorkomen bij diabetespatiënten.
Kruiden en specerijen kunnen eigenlijk niet bederven, wel kunnen kruiden en specerijen minder worden van kwaliteit. Kruiden en specerijen in hele vorm zoals zwarte peper kunnen heel lang bewaard worden met behoud van kwaliteit. In hele vorm blijven de aroma's en oliën langer behouden in kruiden en specerijen.