Laika is een Oost-Europese naam die voornamelijk voor honden wordt gebruikt, maar af en toe ook als meisjesnaam voorkomt. Het betekent “blaffer”. De Russische hond Laika speelde een grote rol in de ruimtevaart. Zij was het eerst wezen dat levend een omloop om de aarde volbracht.
Hondje Laika De drie jaar oude Laika was speciaal voor het project van de straat in Moskou gehaald. Haar naam is afgeleid van het Russische woord voor “blaffer”.
Laika (Russisch: Лайка) was een Russische hond en het eerste wezen dat levend rond de aarde cirkelde. Al eerder waren er zowel door de Sovjet-Unie als door de VS dieren de ruimte ingeschoten maar die hadden geen omloop volbracht.
Het hondje Laika, het eerste levende wezen dat in 1957 de ruimte in ging, is al enkele uren na de lancering om het leven gekomen, door oververhitting en stress.... In de geschiedenisboeken staat, op basis van Russische informatie, dat het hondje pas na vier à vijf dagen is omgekomen in zijn ruimtecapsule, de Sputnik 2.
Laika is het eerste levende wezen dat een volledige baan rond de aarde maakt. Het Russische straathondje overleefde de ruimtereis niet en stierf een paar uur na de lancering.
Europese jagers en verzamelaars waren de eersten die de wolf domesticeerden en stonden dus aan de wieg van de hond zoals we die vandaag de dag kennen. Dat suggereert een nieuw onderzoek. Europeanen zouden de wolf zeker 18.000 jaar geleden al gedomesticeerd hebben.
Wat er echt met Laika gebeurd was, kwam echter pas in 2002 aan het licht. Een van de betrokken onderzoekers maakte bekend dat het hondje was gestorven aan oververhitting en vermoedelijk stress na vier rondjes om de aarde.
Hij groeide uit tot ruimteheld en leefde na zijn reis nog 20 jaar in Amerikaanse dierentuinen. In 1968 vlogen Russische schildpadden als eerste aardbewoners rond de maan. Ook zij overleefden hun avontuur.
Op 3 november 1957 lanceerde de Sovjet-Unie de Spoetnik-2 met aan boord het hondje Laika. Laika ('blaffer' in het Russisch) draaide als eerste levende wezen rond de aarde en was al die tijd gewichtloos.
Het Russische straathondje Laika werd op 3 november 1957 de ruimte ingeschoten. Laika was het eerste wezen dat rond de aarde cirkelde.
Ierse wolfshond
Dit grote hondenras uit Ierland is de ruwharige versie van de nummer één in deze lijst. Als vecht- en jachthond voor beren, had de Ierse wolfshond zijn formaat mee.
De raket kwam tot 109 kilometer hoogte, dus boven de grens van de ruimte op 100 kilometer boven de grond – ook bekend als de Kármán-linie. Later volgden wespen, beerdiertjes, muizen, katten, honden, schildpadden, chimpansees, konijnen, kikkers, vissen, slakken en cavia's – en natuurlijk de mens.
Laika werd opgericht in 1964 en heeft alle campers in San Casciano in Val di Pesa, Italië, zonder uitzondering vanaf de eerste dag geproduceerd.
Verwijst naar de cultuur van het huidige Rusland, of naar de culturen die hebben bestaan op het grondgebied van het historische Rusland in Oost-Europa en noordelijk en westelijk Azië.
Het heeft een eigen schrift
De Russen noemen hun eigen taal Roesskij jezik: 'de Russische taal'.
Het langstlevende dier op aarde is nog altijd de Noordkromp, een weekdier dat meer dan 500 jaar oud kan worden. Het langstlevende gewervelde landdier is de Galapagos reuzenschildpad (één van deze schildpadden wist een leeftijd van 177 jaar te bereiken).
Toch heeft het niet lang geduurd voor de eerste vrouw de ruimte in mocht: de Russische kosmonaut Valentina Teresjkova vertrok in 1963, twee jaar na de eerste man in de ruimte (Joeri Gagarin in 1961).
De eerste mens in de ruimte was de Russische kosmonaut Joeri Gagarin. Hij vloog op 12 april 1961 in de Vostok 1 in 1 uur en 48 minuten eenmaal buiten de atmosfeer om de aarde. De tweede mens in de ruimte, een Amerikaan, was Alan Shepard.
De gangbare theorie is dat de Maan is ontstaan doordat de Aarde botste met Theia, een planeet van ongeveer de grootte van Mars.
Schmitt was de laatste van twaalf mensen die voet zetten op de maan. Samen met commandant Eugene Cernan verliet hij de maan op 14 december 1972, na een verblijf van precies 75 uur op het bijna 400.000 km verre hemellichaam.
Yuri Gagarin was de eerste mens in de ruimte! Elk jaar op 12 april wordt wereldwijd door spaceorganisaties 'Yuri Night' gevierd. Als Russisch kosmonaut verliet hij op 12 april 1961 als allereerste mens de dampkring in ruimteschip Vostok 1.
In totaal gaat het om 12 honden waarvan in 1 in 1957 de naam Laika had. Op 3 november van dat jaar, met de Sputnik 2, werd Laika gelanceerd. Ze heeft een paar uur geleefd tot ze helaas overleed aan stress en warmte.
'Astrokat' Félicette was de eerste en enige kat die een ruimtereis heeft overleefd.
Na dit experiment waren de Amerikanen klaar voor de volgende stap: op 31 januari 1961 stuurde de NASA chimpansee Ham, een diersoort die nog meer gelijkenissen met de mens vertoont, de ruimte in.