Sla is een frisse en gezonde groente, die rijk is aan vitaminen en mineralen. Zo kom je met 100 gram sla al aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A en K. Ook zitten er verschillende vitaminen B in sla én een aanzienlijke hoeveelheid vitamine C, wat erg belangrijk is voor een sterk immuunsysteem.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Nitraat en het daaruit gevormde nitriet werden lang gezien als giftige stoffen. Nieuw onderzoek laat echter zien dat de risico's voor de gezondheid bij het eten van veel sla verwaarloosbaar klein zijn. Dat geldt ook voor de combinatie sla (of andere nitraatrijke groente) en vis. Je kunt dus iedere dag gerust sla eten.
Omdat rauw voedsel meer energie vergt om te verteren. Dus als je teveel rauw voedsel consumeert, kan het je spijsverteringsstelsel verzwakken en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Bovendien, als je alleen rauwe groenten eet kan je zelfs last hebben van ijzer-, calcium- en vitamine B12-tekort.
Rauwkost als sla, ui, tomaat, wortel, paprika, leveren vezels, vitamines en bevatten weinig calorieën (mits je niet uitschiet met de dressing). Niets mis mee, mits je darmen het aan kunnen om zo'n grote hoeveelheid groenvoer te verteren.Zo niet, is gisting in je darmen het gevolg.
Je eet met gemak een kwart komkommer (zo'n 100 tot 125 gram), maar aan 100 gram sla heb je een hele kluif. Met een gemiddelde portie sla van 25 gram krijg je dus minder voedingsstoffen binnen dan met een portie komkommer.
Meer rauwkost eten geeft ons meer energie, heeft een natuurlijk zuiverend effect op ons lichaam, zorgt ervoor dat er meer enzymen beschikbaar zijn om voedsel om te zetten in de bouwstoffen die we nodig hebben, is een goede manier om af te vallen en levert over het algemeen meer antioxidanten.
Als je alleen op fruit en groente zou leven, ga je waarschijnlijk spiermassa en kracht verliezen, zegt Amy Shapiro, een voedingsdeskundige uit New York. “Je kunt de eiwitten die je nodig hebt uit een plantaardig dieet halen, maar zonder granen wordt het moeilijk om regelmatig genoeg eiwitten binnen te krijgen.”
De meest gezonde slasoorten zijn boerenkool en spinazie. Als je niet van deze groentes houdt als sla dan is de meest gezonde “echte” slasoort romaine sla. Hoe donkerder de bladeren van een slasoort en hoe meer de bladeren uit elkaar vallen, hoe gezonder de slasoort.
Salade. Een goed gevulde salade is een prima broodvervanger! Salade zit vaak boordevol groente en dat is lekker gezond. Groenten leveren flink wat vezels, die ook hard nodig hebt wanneer je minder brood eet.
Drink je eten en eet je drinken
Als je een sterke spijsvertering hebt, dan is een beetje rauwkost geen probleem, maar als je spijsvertering verzwakt is -en dat geldt tegenwoordig voor de meeste mensen- dan kan dat voor spijsverteringsproblemen zorgen en zelfs ama veroorzaken.
Reken ongeveer 100-150 gram per persoon.
Salade een goede maaltijd
Tijdens het afvallen eten veel mensen salades. Het kan inderdaad een goede manier zijn om af te vallen. Een salade is over het algemeen een goede maaltijd. Door de rauwkost en bladgroentes heb je langer een vol en gevuld gevoel in de maag.
Wat is de meest gezonde groente? De meest gezonde groenten zijn broccoli, bloemkool, spinazie, boerenkool, kool, sla, tomaten, paprika's, uien, champignons, komkommers, courgette, aubergine, selderij, wortelen, sperziebonen, erwten, zoete aardappelen, pompoen en maïs.
Smaak: IJsbergsla heeft een frisse, iets zoete smaak. Bewaren: In de koelkast. Bereiden: IJsbergsla is Rauw te eten, ook in combinatiesalades met andere slasoorten, komkommer, tomaat en ui. IJsbergsla kan ook rauw in stamppotten worden gebruikt, of als knapperige garnering op brood of een sandwich.
IJsbergsla is rijk aan vitamine K en een goede bron van vezels. Vitamine K is belangrijk voor de normale stolling van je bloed en is betrokken bij de opname van calcium in je botten. Calcium helpt je botten sterk te houden.
Komkommer bestaat voor 95% uit water: een sterke dorstlesser voor je lichaam. Komkommer bevat ontzettend veel goede voedingsstoffen, waaronder vitamine K. Deze vitamine is onder andere betrokken bij het goed verlopen van de stolling van je bloed en helpt daarnaast je botten sterk te houden.
Rucola bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Het valt op door het hoge gehalte aan calcium. In 100 gram rucola zit maar liefst 34% van de referentie-inname voor calcium. Dit is zelfs meer dan in de boerenkool, Chinese kool en rammenas, groenten die ook al uitblinken in hun hoge calciumgehalte.
Groenten zijn een belangrijke leverancier van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Onderzoek toont aan dat groenten een positief effect hebben op je gezondheid. Ze verlagen de bloeddruk en de LDL-cholesterol (door oplosbare vezels zoals pectine en inuline). Zo beschermen ze tegen hart- en vaatziekten.
Nadelen van fruit als ontbijt
Het is laag in eiwitten, als je er niets anders bij eet. Het verzadigt niet lang, omdat er weinig vetten en eiwitten in zitten. Dit geldt ook alleen als je er niets anders bij eet. Het bevat veel fructose, wat belastend is voor de lever als je dagelijks een heel grote fruitsalade zou eten.
Wat er waarschijnlijk zal gebeuren
Je zal regelmatig verstopt zitten en je opgeblazen voelen door een gebrek aan vezels. Het is niet zo dat je arm eraf valt als je op vakantie een weekje geen groente binnenkrijgt; je lijf kan best wat hebben.
Zwaarder verteerbaar zijn: - Grove tuinbonen, koolsoorten (behalve de hierboven genoemde), prei, ui, peulvruchten zoals witte en bruine bonen. - Als u het kunt verdragen mag u af en toe rauwe groenten eten zoals: sla, komkommer en tomaat (eventueel zonder schil).