Gemiddeld genomen ervaren wintersporters skiën als makkelijker te leren en mee te starten, maar moeilijker om echt goed te beheersen. Snowboarden wordt gemiddeld genomen exact omgekeerd ervaren: moeilijker om te leren, maar uiteindelijk makkelijker om de techniek te beheersen.
Het is een heel persoonlijke keuze, dus het hangt ervan af waar jij zin in hebt. Wil je snel en elegant de piste af racen? Bind dan een paar ski's onder en ga de piste op… Als je meer de tijd wilt nemen, de bergen als een speeltuin ziet en zin hebt om wat creatiever te zijn, dan kun je beter voor een snowboard kiezen.
Op ski's kunnen hogere snelheden worden behaald, dan op een snowboard. Het brede snowboard heeft meer wrijving en een hogere luchtweerstand. Hierdoor ligt de te behalen topsnelheid op een snowboard 'slechts' rond de 200 km/h. Het snelheidsrecord op ski's staat op bijna 255 km/u!
Skiën is makkelijker te leren. De wintersportwereld is het er over eens dat skiën eenvoudiger is te leren dan snowboarden. Dit heeft te maken met het feit dat je voeten bij skiën in een natuurlijke houding staan. Bij snowboarden sta je als het ware zijwaarts en zijn de eerste meters een stuk lastiger.
Leren snowboarden is misschien pijnlijker, maar u leert het ook sneller. De techniek van snowboarden is op zich gemakkelijker. Met skiën is het omgekeerd: in het begin is het gemakkelijker om zich voort te bewegen zonder te vallen, maar het duurt langer om de techniek goed beet te krijgen.
Wat is gemakkelijker: skiën of snowboarden? Skiën is over het algemeen in het begin gemakkelijk te leren, maar moeilijker onder de knie te krijgen. Snowboarden is moeilijker te leren, maar het bereiken van een gevorderd niveau is gemakkelijker.
snowboarden is inderdaad zwaarder, dan skieen, denk aan het steeds moeten opstaan, bindingen vastmaken, niet met een skistok even kunnen prikken, de beperkte opties tot voorwaarts bewegen op vlakke stukken etc etc…
Hoe snel kun je leren snowboarden? De meeste snowboarders leren de basis binnen een week, waarna ze de piste of de baan op kunnen, of zelfs off-piste kunnen gaan.
Tijdens het skiën en snowboarden worden je gewrichten zwaar belast, met name de rug en knieën. Het is daarom verstandig om een brace te dragen als je pijnklachten hebt of een instabiel gevoel ervaart.
Snowboarden is beter voor de knieën dan skiën. Als je met een snowboard door de sneeuw klieft, belast je je knieën niet al te erg. De meeste knieblessures bij snowboarders zijn het resultaat van een botsing of een plotselinge rare draai.
Als beginner heb je zeker een week groepsles nodig of drie maal twee uur privéles om je veilig en in controle te voelen op je ski's of snowboard.. Hoe meer lessen, hoe sneller je zal verbeteren. Als je verbetert, krijg je ook meer vertrouwen om steilere pistes aan te kunnen en verschillende soorten bochten te maken.
Skiërs en snowboarders halen op sommige pistes snelheden van meer dan 80 km per uur.
Als je het over snowboarden hebt, denk je aan laaghangende broeken en hele chille figuren die de hele dag aan het relaxen zijn op hun board! Daarnaast zouden de meeste snowboarders ontzettende asso's zijn die overal op de piste gaan liggen en zo altijd de skiërs in de weg liggen!
Duurzame Snowboards
Zo kan je bijvoorbeeld een snowboard voor kinderen al kopen vanaf 85 euro, maar kan je hier ook 280 euro voor betalen. Hetzelfde principe geldt eigenlijk voor de andere modellen voor mannen en vrouwen: hier kan je bijvoorbeeld 280 euro voor betalen, maar zo heb je ook modellen van meer dan 500 euro.
Calorieën verbranden als snowboarder
Met snowboarden verbrand je met een gewicht van 60 kg ongeveer 334 calorieën per uur en met een gewicht van 80 kg ongeveer 445 calorieën per uur. Met langlaufen verbrand je als je 60 kg bent ongeveer 372 calorieën per uur en met 80 kg ongeveer 496 calorieën per uur.
Dat kan prima maar Blijf voorlopig op de beginners piste en breng andere en jezelf op de grote pistes niet in gevaar. Tip: Neem een paar privé lessen om in elk geval de basis te leren.
Snowboarders lopen de meeste kans op blessures.Vooral polsbreuken en schouder- en hoofdwonden komen relatief vaak voor. Hoewel het dragen van een helm dringend wordt aanbevolen, draagt volgens NSkiV slechts 31% van de snowboarders een helm. En dat is gevaarlijk.
Je pakt vooral de bovenbenen, hamstrings en bilspieren, maar ook je gehele core. Deze spieren gebruik je tijdens het skiën en snowboarden erg veel, waardoor het belangrijk is deze goed te trainen.
Tijdens het skiën of snowboarden gebruik je eigenlijk je hele lichaam. Vooral je bovenbenen, hamstrings, bilspieren en core worden veel gebruikt. Maar vergeet ook het gesjouw met spullen en het lopen op skischoenen niet. Daarmee verbrand je veel calorieën en gebruik je zelfs de meeste spieren in je lichaam.
Bij veel mensen leeft het idee dat snowboarden moeilijk zou zijn. Niets is minder waar! De eerste dag(en) is het even lastig en zal je meer vallen dan een beginnende skiër, maar snowboarden is in principe snel te leren. Na de eerste week komen veel mensen al goed van een middelzware (rode) piste af.
Snowboarders hebben altijd een been dat ze het liefst vooraan hebben. Bij de meeste mensen is dit het linkerbeen, omdat ze dan met het rechterbeen kunnen sturen en remmen.
Zowel de beginnende snowboarder als freestyle snowboarders zullen vaak vallen. Daarom is bescherming zeer belangrijk bij het snowboarden. Denk daarbij aan een snowboard helm, bril (goggles), maar er bestaan ook speciale valbroeken (bump pants), polsbeschermers en kniebeschermers. Optimaal en veilig snowboarden!
Thermo ondergoed
Mijd absoluut katoenen onderkleding tijdens de wintersport, maar kies voor functionele thermoshirts en broeken. Synthetisch of wollen thermokleding zorgt ervoor dat transpiratie wordt afgevoerd en je lekker warm blijft tijdens het wintersporten.