Pili pili wordt ook wel piri piri, peri peri of African bird's eye chili genoemd. Dit is afhankelijk van het land. De laatste naam is de officiële naam. Het is een cultivar van de Capsicum, waartoe ook de lombok en de rawit behoren.
Cayennepeper is één van de vele soorten chilipepers die worden gebruikt als specerij. De peper heeft zijn naam te danken aan de hoofdstad van Frans-Guyana, Cayenne. Het is een chilipeper van gemiddelde pittigheid, en scoort op de schaal van Scoville tussen de 30.000 en 50.000.
Pili-pili is een mengsel van sterk wisselende samenstelling,waarin vaak zowel cayenne-peper als gewone paprika (C. officinalis).
Soms wordt chilipoeder zelfs verkocht als een kruidenmix. Dan zit er vaak naast de chillies ook nog paprikapoeder, knoflookpoeder en cayennepeper bij. Cayennepeper gemalen is op zichzelf dus pittiger dan chilivlokken en een stuk pittiger dan chilipoeder.
Chilipoeder is een poeder van gedroogde chilipepers, soms aangevuld met andere specerijen. Het wordt gebruikt om gerechten pittiger te maken en komt veel voor in de Aziatische en Latijns-Amerikaanse keuken.
Pili pili is een Zaïrees woord voor hete pepertjes. Pili pili betekent gewoon peper peper. Pili pili is uitermate geschikt voor het maken van sambals en om je sauzen en gerechten extra pittig te maken. Je kunt ze in z'n geheel, in stukjes gesneden of gepureerd in een kruidenpasta meestoven.
Jalapeño is een peper uit Mexico die tussen de 2.500 en 6.000 punten scoort op de schaal van Scoville. Hij is dus een stuk heter dan de Spaanse peper. Deze hete peper is vernoemd naar de stad Xalapa.
Verschil chilipoeder en cayennepeper
Chilipoeder is namelijk een kruidenmengsel. Hier zit onder andere paprikapoeder, knoflookpoeder en cayennepeper in. Cayennepeper gemalen bestaat alleen uit de hete Spaanse peper. Qua smaak is de cayennepeper dus pittiger dan chilipoeder.
Rode peper zorgt ervoor dat gerechten heet en pittig worden. De pittigheid wordt bepaald door de aanwezigheid van de stof capsaïcine. Chilipeper kan ook gedroogd worden. Chilipoeder is geen gemalen chilipeper, maar een mengsel van gedroogde chilipeper en andere kruiden en specerijen (zoals komijn en oregano).
Hoe pittig een chilipeper is wordt gemeten op de Scovilleschaal. Zo scoort een paprika slechts 0 tot 10 op die schaal, maar de piri-piri maar liefst 50.000 tot 100.000. Daarmee is de piri-piri pittiger dan de cayennepeper of de tabascopeper.
Chili pepers zijn echte vitamine C bommetjes.Ook heeft capsaïcine in chili peper een antibacteriële werking, zodat het lichaam minder vatbaar is voor infecties. Wie vaak chili pepers eet, zal minder snel verkouden worden. Ook kan capsaïcine een verkoudheid verlichten.
De 'piri-piri' in kip piri-piri, is een soort chilipeper die voornamelijk in het wild groeit in Afrika. Het is een kleine, pikante rode peper van 1 à 2 centimeter. Het pepertje staat ook bekend onder de naam 'Afrikaanse Birds Eye'. De letterlijke vertaling van piri-piri is peper-peper.
Pili pili wordt ook wel piri piri, peri peri of African bird's eye chili genoemd. Dit is afhankelijk van het land. De laatste naam is de officiële naam. Het is een cultivar van de Capsicum, waartoe ook de lombok en de rawit behoren.
De Carolina Reaper is al sinds 2013 de allerheetste peper volgens de Scoville schaal. Deze peper heeft een hitte waarde tussen de 1.500.000 SHU tot de 2.200.000 SHU.
Onze piri piri kruiden zijn een vurige mix van knoflook, zout, chili, ui, basilicum en cayennepeper. Deze hete kruidenmix kan als natte marinade of als droge marinade (rub) worden gebruikt. Het geeft smaak aan kip, vis, vlees en groenten. Meng de piri piri kruiden met olijfolie om een hete kip marinade te maken.
Het woord cajun houdt in dat dit kruidenmengsel een samenstelling heeft zoals men deze in de Cajun keuken gewend is te gebruiken. Een origineel cajun kruidenmengsel bevat in ieder geval scherpe paprikapoeder, knoflook, ui, veel cayennepeper en ook zwarte peper.
Met een SHU van 13.000 begint deze al redelijk pittig te worden. Qua pittigheid is dit chili poeder te vergelijken met Serranopeper. De meest gebruikte chilipeper in chilipoeder is Cayennepeper poeder. Cayennepepers zijn zeer pittig, met een Scoville-waarde van 30.000-50.000.
Cayenne kan de spijsvertering bevorderen.Cayennepeper kan werken als een natuurlijke pijnstiller en kan helpen tegen o.a. hoofdpijn en spierpijn.Cayennepeper kan ontstekingsremmend werken. Cayennepeper bevat vitamine B, C, E en K en daarnaast ook minerale zoals calcium, mangaan, kalium en ijzer.
Erg scherpe pepersoorten zijn de gele Madame Jeanette uit Suriname en de Habaneropeper uit Mexico welke is verwerkt in Sambal Gledek. Kleine gedroogde rode of groene pepertjes), in Indonesië rawit genoemd, kunnen ook heel heet zijn.
De Madame Jeanette is een zeer hete en aromatische West-Indische pepersoort, waarschijnlijk de heetste peper die er bestaat, wees daarom voorzichtig bij het verwerken en het eten van deze peper. Hij is nauw verwant aan de Habanero, een Mexicaanse pepersoort.
Madame Jeanette (Capsicum chinense) is een pittige, gele chilipeper-cultivar die oorspronkelijk uit Suriname komt. Deze peper is zeer scherp, 125.000 tot 325.000 op de Scovilleschaal.
De Jalapeño peper is een licht pittige peper. De hitte van een peper wordt gemeten met de Scovilleschaal. De waarde van de Jalapeño peper is 2.500 tot 8.000 op de Scovilleschaal en zit hiermee tussen de milde en de scherpe pepers in.
Het is dus absoluut niet hetzelfde als peper, wat wel eens wordt gedacht. Piment heel is dan ook absoluut niet als pikant te omschrijven, maar als licht scherp en zoet. De smaak van de specerij wordt voornamelijk veroorzaakt door de aanwezigheid van eugenol. Dat is dezelfde stof die ook in kruidnagel zit.
Piment heeft een aroma van kruidnagel, peper, kaneel en nootmuskaat.De smaak is vrij zacht en minder pittig dan zwarte of witte peper.