In-ovogeslachtsbepaling is een methode van geslachtsbepaling om het geslacht van kuikens te bepalen in het ei. In ovo is Latijn voor in het ei. Geslachtsbepaling kan plaatsvinden door via een klein gaatje in het ei op dag 9 na bevruchting een stof te meten die een 'marker' is voor het geslacht.
Er zijn diverse handmatige methoden om pluimvee te seksen. Een ervan is cloacaseksen. De cloaca is de opening achteraan de kip waarlangs ze uitwerpselen en urine afscheidt. Arbeiders kijken in die cloaca naar plooitjes en lijntjes en leiden daaruit af of het een hen of haan is.
Moeten kippen paren om eieren te leggen? Nee. Kippen kunnen eieren leggen zonder de aanwezigheid van een haan (mannelijke kip). Het paren met een haan is echter wel nodig om bevruchte eieren te produceren (waaruit nieuwe kuikens worden geboren).
Als het geslacht eenmaal is bepaald, worden de mannelijke kuikens afgemaakt. Dat is een standaardgebruik in de gehele eierindustrie, ook in de biologische sector. De dodingsmethoden zijn vastgelegd in de Europese wetgeving. De haantjes worden gedood door vergassing of levend vermalen in een verhakselaar.
Haantjes in de eierenindustrie worden vlak na de geboorte gedood. Ze hebben geen economische waarde, omdat ze geen eieren kunnen leggen en niet genoeg vlees opleveren. Wereldwijd worden daarom jaarlijks 5 miljard van dit soort eendagshaantjes vergast of ze komen in de shredder terecht.
Hanen, in tegenstelling tot hennen, worden gebruikelijkerwijs gedood nadat ze uit het ei kruipen. Hanenvlees wordt niet verkocht ter consumptie omdat het niet rendabel genoeg is.
Hanen moeten de hele tijd hun stinkende best doen om te laten zien hoe goed en hoe leuk ze wel niet zijn. Dat doet hij door zijn kleuren en door zijn gekraai. Een kukelt ook om zijn gebied aan te geven, om zijn territorium af te bakenen.
Ja, een kip kan soms plots veranderen in een haan: "Ze krijgen een soort inwendige teelbal" In Schilde schrok kippeneigenaar Jonas Verdickt zich een hoedje. Plots bleek één van zijn hennen te kraaien als een haan. Het vrouwtje ontwikkelde ook een forsere kam en postuur.
Ook mensen die kippen altijd buiten lieten en die dus zomaar ergens gingen broeden en ineens met kuikens aan kwamen,nooit problemen met hanen. Voorwaarde is denk ik wel ruimte en voldoende hennen voor de haan.
Nee helaas!Er kunnen twee kuikens in een dubbeldooier groeien. Deze tweeling kuikens zijn wel verschillend, omdat het geen ééneiige maar een tweeeiige tweeling is.
Eenden hebben een goed ontwikkelde penis, kippen moeten zich tevreden stellen zonder lid. Hanen bevruchten kippen middels de zogenaamde 'cloacakus', waarbij de geslachtsdelen tegen elkaar worden gedrukt.
Mediumformaat eieren zouden diervriendelijker zijn en bovendien beter smaken. Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen.
Ook bevruchte eieren zijn overigens gewoon eetbaar en het verschil kun je niet proeven. 'Het ei is gewoon goed.
Dit is een kleine evenwichtsoefening voor de haan. Maar wanneer hij zijn evenwicht gevonden heeft pakt hij eerst een pluk veren van de kip zodat zij niet kan weglopen. Daarna duwt hij zijn geslachtsorgaan (penis) tegen de cloaca van de kip waardoor de zaadcellen worden overgebracht naar de kip.
Er zal een nieuwe pikorde gevestigd moeten worden. Dit heeft even tijd nodig, maar het is belangrijk dat alle kippen de ruimte hebben om elkaar te ontlopen. Als vuistregel kunt u aanhouden dat u uw kuikens met 16 weken kunt proberen bij andere kippen te zetten.
De haan heeft lange halssierveren, staartveren (de sikkelveren) en zadelsierveren op de rug. De kam, oorlellen en kinlellen van de haan zijn ook groter en feller van kleur dan die van een hen. De hanen hebben sporen aan hun poten, niet te verwarren met hun achterteen.
Van vleeskippen eten we zowel de hennen als de hanen. In de reguliere pluimveehouderij worden die binnen zes weken geslacht en op die leeftijd is er geen smaak- verschil tussen haan of hen.
Uit de studie blijkt dat moderne kippen gemiddeld maar liefst 15 procent van hun genoom met elkaar delen. De dieren zijn daardoor genetisch meer aan elkaar verwant dan ooms en tantes en nichten en neven in de menselijke bevolking (die delen gemiddeld 12,5 procent van hun genen).
Een hen kan eieren leggen zonder dat daar een haan voor nodig is. Een haan is wel nodig om een ei te krijgen waar een kuikentje in groeit. Want pas als de eicel van de kip bevrucht is door een zaadcel van de haan, kan er een kuikentje in het ei groeien.
Eén van de kippen van Rien en Gré Bolle stopte plots met het leggen van eieren, en begon zich als een haan te gedragen. "Ze kreeg een grotere kam en begon te kukelen. Ook bespringt ze haar zus regelmatig."
"Alle hanen kunnen iemand aanvallen. Als ze kwaad worden, gaan ze pikken." Dat kan bijvoorbeeld komen doordat ze als kuiken zijn grootgebracht door mensen. "Ze beschouwen ons dan als kippen.
Onderling kakelen, kukelen en tokkelen ze wat af. Dat heeft alles te maken met de pikorde in de groep, maar ook met het zoeken van voedsel en het waarschuwen voor gevaar.
Als eerste geluid in de morgen, als de kippen nog in hun hok zitten gesloten, zullen de hennen een repetitief, brommend geluid maken, dat luider wordt als de minuten verstrijken en de deur van het hok gesloten blijft. Dit geluid betekent “Laat ons eruit – er moet nog een hoop worden rondgescharreld vandaag!”
Een haan kraait 's ochtends wanneer het licht wordt en 's avonds als het donker wordt. Dit doen ze om te laten zien hoe sterk en gezond ze zijn, echt haantjesgedrag dus! Niet zo gek als je weet dat haantjes worden gekozen door hennen. De hennen selecteren hun haantjes op basis van hun kleuren en kraai.
Instinctief weten kippen dat alle gevaar, door roofvogels, van boven komt dus over de rug aaien komt als zeer bedreigend over. Ook als de haan zich wel laat aaien gaat deze zich toch onzeker voelen en dat stimuleert zijn agressie. Het beste kunnen de dieren over de borst geaaid worden maar nu voorlopig ook niet.