Het beste bewaar je kruiden en specerijen droog en donker. Potten van RVS of donkerkleurig glas met luchtdichte deksels zijn ideaal. Je kunt de potten vervolgens in een kast of lade bewaren. Kortom, bewaar je kruiden en specerijen in schone, luchtdichte potten en uit de buurt van hitte en licht.
Bewaar zowel hele als gemalen gedroogde kruiden en specerijen in een gesloten pot op een donkere plaats. Licht, warmte en vocht tasten de kwaliteit aan.
Op de meeste kruiden- en specerijenverpakkingen staat geen houdbaarheidsdatum vermeld. Toch kunt u gedroogde kruiden beter niet langer dan 1 jaar bewaren. De kruiden blijven echter alleen zo lang goed wanneer u ze op een droge, donkere plek bewaart.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
Zorg ervoor dat je overgebleven kruiden altijd op een donkere en koele plek bewaart. Wikkel kruiden in een vochtige schone theedoek of keukenpapier en bewaar in de koelkast. Kruiden met een sterke smaak (dragon, laurier, munt, rozemarijn, salie, tijm) kun je aan de lucht drogen.
De meeste kruiden houden van warmte. Zoek bij voorkeur dus een zonnige plek, gericht op het zuiden. Bijvoorbeeld op een vensterbank achter het raam. Je kruidenplantjes kunnen er de hele dag door zonnebaden, net zoals in een serre.
KRUIDEN DROOG INVRIEZEN
Wanneer de kruiden opgedroogd zijn stop je ze in een vershoudbakje en leg je ze in de vriezer. De kruiden blijven op deze manier minimaal een jaar houdbaar. Het voordeel van deze manier is dat je de kruiden relatief lang kan bewaren en je ze niet hoeft fijn te hakken.
Wanneer gebruik je gedroogde kruiden
Gedroogde kruiden gebruik je over het algemeen het beste aan het begin van het koken, zodat de smaken goed kunnen vrijkomen. Als de gedroogde kruiden die je gebruikt groen zijn, kun je die beter pas 5 minuten voor het einde toevoegen, omdat ze snel aanbranden.
Dit zijn plantengifstoffen. Van deze stoffen is weinig bekend over de effecten bij de mens, maar bij dieren zijn wel schadelijke effecten gevonden. De stoffen komen voor in de volgende kruiden: anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper.
Voor je gezondheid maakt het nauwelijks verschil of je gedroogde of verse kruiden gebruikt. Onderling kan de voedingswaarde van de verschillende soorten kruiden verschillen, maar allemaal zijn ze rijk aan vitamine C en vezels.
Gedroogde kruiden hebben een intensere smaak dan de verse variant. Ze bevatten minder oliën en water en je hebt er daarom qua volume ook minder van nodig. Vuistregel: gebruik 1/3 hoeveelheid gedroogde kruiden ten opzichte van verse.
Als je gedroogde rozemarijn op een droge en koele plaats bewaard, blijft het zeker één jaar goed.
Je kunt verse kruiden in de koelkast bewaren. Om te voorkomen dat de blaadjes snel slap worden helpt het om de kruiden in vochtig keukenrol te wikkelen.Houd de kruiden dan zoveel mogelijk intact en spoel ze goed af onder de (koude) kraan. Je kunt het pakketje kruiden gewoon in de groentela van de koelkast bewaren.
Kruiden en specerijen hebben antibacteriële en antivirale eigenschappen en bevatten vaak veel vitamine B en diverse mineralen. De meeste kruiden en specerijen bevatten meer geneeskrachtige antioxidanten dan groente en/of fruit.
Waarom is tijm goed voor je gezondheid:
Tijm zit bomvol vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), vitamine B6, folaat (vitamine B11), vitamine C en bètacaroteen, een stof die in je lichaam kan worden omgezet in vitamine A.
Is gedroogde basilicum gezond? Het antwoord is simpel: Ja!Basilicum bevat veel antioxidanten, is ontstekingsremmend en het helpt tegen stress. Dit betekent niet dat basilicum wordt gezien als een medicijn.
Oregano kun je het beste in de groentela van je koelkast bewaren, daar blijft het enkele dagen goed. Je bewaart oregano in de originele verpakking, in een open plastic zakje of vershoudfolie. Je kunt oregano ook prima drogen.
Spreid op een stuk keukenpapier een paar takjes verse kruiden uit (goed opletten dat ze elkaar niet raken) en leg daaroverheen een tweede velletje keukenpapier. Laat ze vervolgens drie minuten drogen in de magnetron op 600 Watt. Stop de gedroogde kruiden daarna in een potje en je kunt ze meteen gebruiken!
Rozemarijn kun je in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Deze stevige kruidensoort blijft zo zeker een week goed. Je kunt de takjes ook drogen. Dan heb je het hele jaar rozemarijn tot je beschikking hebt.