Sindsdien moet de koning der Belgen - voor het eerst sinds 1830 - belastingen betalen, wat betekent dat Filip met heel wat minder rond moet komen dan zijn vader destijds. Hoe dan ook kost de koninklijke familie ons in 2019 precies 36.614.000 euro.
De geraamde uitgaven voor het koninklijk huis stijgen in 2022 van 45,7 miljoen naar 48,2 miljoen euro, staat in de begroting van het koninklijk huis. De uitkering die de leden van het koninklijk huis ontvangen, bedraagt in totaal 10,5 miljoen euro.
Zijne Majesteit Koning Albert II ontvangt een levenslange, jaarlijkse dotatie ten bedrage van 923.000 euro. Als overgangsmaatregel behouden Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid (320.000 euro) en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Laurent (307.000 euro) hun jaarlijkse dotatie.
Koning Willem Alexander, koningin Maxima, prinses Amalia en prinses Beatrix krijgen jaarlijks een onbelaste uitkering. Zo ontvangt koning Willem-Alexander in 2022 ongeveer € 6,1 miljoen, waarvan ongeveer € 5,1 miljoen als tegemoetkoming voor personeels- en materiële kosten.
Met een prijskaartje van krap 350 miljoen per jaar, behoren de Oranjes tot de duurste monarchen van Europa. Alleen de Britse vorsten vragen meer voor hun diensten: zo'n 450 miljoen euro. Dat gezegd, wordt die som in Groot-Brittannië door zo'n 60 miljoen 'onderdanen' opgebracht.
De Koning, de vermoedelijke opvolger van de Koning en de Koning die afstand heeft gedaan van het koningschap (en hun echtgenoten) betalen op grond van artikel 40 van de Grondwet geen loon- of inkomstenbelasting over de uitkeringen die zij vanwege het Rijk ontvangen.
Koning Filip is (bijna) best betaalde staatshoofd.
Koning Willem-Alexander en zijn broers
Voor de zoons van Prinses Beatrix en Prins Claus, Willem-Alexander, Friso en Constantijn, is vastgesteld dat zij de titels 'Prins der Nederlanden' en 'Prins van Oranje-Nassau' mogen voeren en tevens 'Jonkheer van Amsberg' zijn.
Je krijgt geen salaris
Anno nu is een hofdame namelijk maar af en toe aanwezig (bijvoorbeeld bij een evenement), en het is dus makkelijk uit te voeren naast je eigen baan.
Kroonprinses Amalia wordt in december 18 en vanaf dat moment ontvangt ze een vergoeding van de staat. Ze krijgt 296.000 euro inkomen per jaar en 1.338.000 euro voor 'personele en materiële ondersteuning'. Dat betekent dat ze van dit bedrag bijvoorbeeld woonruimte en beveiliging moet betalen.
Rapport Kosten Koningshuis
De Nederlandse monarchie kost de belastingbetaler ruim 345 miljoen euro per jaar, bijna zes keer zoveel als door de overheid bekend gemaakt wordt.
Het overgebleven kwart zou de familie in cash hebben. Met schattingen, zoals die van de Quote 500, kunnen we toch inzicht krijgen in het vermogen van ons koningshuis. "Wij schatten dat ze ongeveer 1,2 miljard euro aan vermogen hebben.
1. Het koningshuis is goed voor de economie: Volgens professor Harry van Dalen levert ons koningshuis jaarlijks vier tot vijf miljard euro op! Hij beredeneert dit als volgt: Door de stabiliteit van het koningshuis zijn buitenlandse bedrijven eerder geneigd om zaken met Nederland te doen.
De Koning ondertekent alle wetten en Koninklijke besluiten en bekrachtigt internationale verdragen. Op Prinsjesdag spreekt hij de Troonrede uit. De Grondwet bepaalt dat de Koning ministers en staatssecretarissen benoemt en ontslaat en dat zij ten overstaan van het staatshoofd worden beëdigd.
Elisabeth Theresia Maria Helena (Anderlecht, 25 oktober 2001), hertogin van Brabant, prinses en kroonprinses van België, is het eerstgeboren kind van koning Filip van België en koningin Mathilde.
Koning Filip en Koningin Mathilde traden in 1999 in het huwelijk en hebben 4 kinderen: Prinses Elisabeth, Hertogin van Brabant, Prins Gabriël, Prins Emmanuel en Prinses Eléonore.
Op dit moment telt het Belgische koningshuis officieel 26 dragers van de vorstelijke titel 'prins/prinses' van België.
Als je denkt dat het Britse koningshuis of de Grimaldi's van Monaco dan wél in het rijtje staan, heb je het ook mis. Die vallen met hun geschatte vermogens van 720 miljoen euro en 875 miljoen euro net buiten de boot. Dit zijn anno 2020 de rijkste royals ter wereld.
Maar Amailia is niet de enige. Haar zusje prinses Alexia rookt al vanaf haar veertiende jaar en nicht gravin Eloise is ook al een keer gesnapt terwijl ze een sigaret rookt. Amalia, Alexia en Eloise hebben het overigens niet van vreemden. De Oranjes paffen er al generaties lang op los.
De Koning is het staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden. Voor het vervullen van zijn functie zijn door de staat Paleis Noordeinde, Paleis Huis ten Bosch en het Koninklijk Paleis Amsterdam aan het staatshoofd ter beschikking gesteld.
Koning Willem-Alexander verdient volgend jaar voor het eerst meer dan een miljoen euro. Het inkomensdeel van zijn 'uitkering' stijgt van 998.000 euro naar 1.007.000 euro. Daarnaast ontvangt hij voor 'personele en materiële uitgaven' 5.125.000 euro. Vorig jaar was dat 5.059.000 euro.
Koning Willem-Alexander krijgt volgend jaar 6.132.000 euro.
Het eerste deel (de 'A-component') is zijn inkomen. Daarvan kan hij boodschappen en andere noodzakelijke dingen kopen. Van het tweede deel (de 'B-component') kan hij zijn directe personeel betalen, maar ook zijn kosten om er goed uit te zien als koning.
Haar echtgenoot prins Bernhard ontvangt 1,3 miljoen, waarvan 400000 gulden vastgesteld is als salaris. Prins Claus, de echtgenoot van koningin Beatrix, krijgt ook een toelage van de staat: ruim 1,5 miljoen gulden. 572000 gulden daarvan is te beschouwen als inkomen.