Alcoholische dranken kunt u echter beter vermijden wanneer u verkouden bent. (Veel) alcohol zorgt er namelijk voor dat uw weerstand wordt aangetast en zorgt daarnaast ook voor uitdroging, terwijl het juist belangrijk is om gehydrateerd te blijven tijdens een verkoudheid.
Mythe: Alcohol kan je immuunsysteem behoorlijk saboteren, je kans op de griep verhogen en de symptomen verergeren. Waarheid: Gematigd drinken kan je immuunsysteem versterken en helpt tegen het vechten van infecties, blijkt uit recent onderzoek van Oregon Health and Science University.
6. Alcohol. Overslaan omdat: Je ziek bent en vooral wanneer je een buikvirus hebt. Waarom je je er rotter door voelt: 'Alcohol is net als koffie een diuretica dat zorgt voor uitdroging,' zegt dokter Arthur.
Zwaar drinken en de weerstand
Zwaar drinken heeft direct invloed op de weerstand. Het immuunsysteem wordt zwakker door alcohol. Hierdoor is iemand minder beschermd en kan dus sneller ziek worden door virussen en bacteriën. Veel drinken, ook al is het maar één avond, geeft een verlaging van de weerstand.
Sommige mensen die veel alcohol drinken, krijgen een rode of paarse neus. Dit wordt een drankneus oftewel rhinophyma genoemd. Alcohol verwijdt de bloedvaten, waardoor je huid roder wordt. Een drinkersneus ontstaat wanneer de bloedvaten extra gevoelig zijn voor alcohol door een huidziekte als couperose of rosacea.
Paarse neus
Er zijn 2 aandoeningen die dit kunnen veroorzaken, couperose en rosacea. Couperose komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en hoeft niks met alcoholgebruik te maken te hebben. Het kan wel met alcoholgebruik te maken hebben en het advies aan mensen met couperose is ook om minder alcohol te drinken.
CONCLUSIE: Ja, van alcohol snuiven kun je even wat dronken worden. En nee, je zult er niet aan sterven. Maar een aanrader is het zeker niet, tenzij je ligt te wachten op de grootste kater van je leven of erger: bloedneuzen, neusirritaties en neusabcessen.
Een grog is een warm drankje tegen de griep of een verkoudheid met bijvoorbeeld whiskey er in. Het bestaat echt al eeuwen en er zijn mensen die zweren bij dit middeltje. Dus mocht je een beetje in de lappenmand zitten na al die sneeuw en koude nachten en minstens 18 jaar oud zijn, dan kun je dit drankje eens proberen!
Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.
Overmatig drinken vermindert de werking van 3 belangrijke cellen in je immuunsysteem. Hierdoor kun je bijvoorbeeld minder goed koorts ontwikkelen en heeft een virus vrij spel.
Ontstaan/ Geschiedenis van Jägermeister
Oorspronkelijk was dit drankje eerder bedoeld als geneesmiddel voor allerlei kwaaltjes: van een simpele verkoudheid tot meer inwendige kwalen. Hierdoor stond/staat het veel in de (medicijn)kast van Duitse huishoudens.
Maar ook warm water, thee, helpt tegen keelpijn. De warme drank heeft een kalmerend effect op de keel. Neem bijvoorbeeld kamille- of zoethoutthee. Kamille heeft een licht ontstekingsremmend en ontsmettend effect.
Alcohol: slecht voor de keel
Alcohol irriteert de keel in erge mate. Alcohol bevordert eveneens het ontstaan van kanker omdat die drank stoornissen veroorzaakt in de genen. Alcohol is trouwens een van de erkende kankerverwekkende stoffen voor kanker van de farynx en van de tong.
De algemene opinie luidt dat de whisky je verkoudheid niet (sneller) zal genezen, maar dat het warme drankje de symptomen wel kan verlichten.
langer dan twee weken hoest. langer dan één week keelpijn hebt of als deze veel erger wordt. koorts hebt die langer dan vijf dagen aanhoudt. heel benauwd bent.
Een loopneus is een vervelende maar meestal onschuldige kwaal. Veelvoorkomende oorzaken zijn verkoudheid en allergie. Naast het overtollige vocht uit de neus kun je last hebben van een verstopte neus, niezen of benauwdheid. Meestal gaat een loopneus vanzelf over na 7 dagen.
Maak een grog
Als je verkouden bent of koorts hebt, bestaat er een wonderdrankje dat je kunt maken: doe in een groot glas het sap van een halve citroen, 2 eetlepels rum (of een andere sterke drank zoals cognac of whiskey) en doe hier kokend water bij tot het glas vol is.
Zo zouden de oliën uit een doorgesneden ui de lucht zuiveren van bacteriën en virussen en het ademhalen vergemakkelijken. Uien in sokken worden eveneens aangeraden als middel ter bescherming tegen griep en om het bloed te zuiveren.
Het drinken van een zeer grote hoeveelheid alcohol in korte tijd kan een acute leverontsteking veroorzaken. Dit gaat gepaard met acute klachten als koorts, hevige buikpijn en overgeven.
Het is moeilijk om de twee met elkaar te vergelijken, maar als je naar het grote plaatje kijkt zorgt alcohol wel degelijk voor meer problemen dan cocaïne. Daarmee beoordelen we de stelling: 'Cocaiïne is minder slecht voor je dan alcohol', als een feit.
Als de coke is opgenomen door het lichaam, zal het eerst uit het lichaam verwerkt moeten worden om nuchter te worden. De beste remedie blijft natuurlijk om helemaal geen cocaïne te gebruiken.
Conclusie; alcohol vs drugs
Het is onmogelijk om te zeggen of het één schadelijker is dan de ander. Alle drugs zijn gevaarlijk, ook alcohol. Het ligt aan de dosis, frequentie van gebruik, omgevingsfactoren en jouw gevoeligheid voor de stof.