Belastingaangifte. Doe in 2022 aangifte inkomensbelasting en geef daarbij uw Tozo-uitkering als inkomen op. Bij de aangifte inkomstenbelasting 2021 moet u uw Tozo-uitkering over 2021 als inkomen opgeven. Meer informatie hierover leest u op de pagina Toelichting fiscale jaaropgave voor Tozo-ontvangers.
U ontving in 2021 een TVL (tegemoetkoming vaste lasten)
Geef deze tegemoetkoming in uw aangifte inkomstenbelasting over 2021 op bij de rubrieken 'Vrijgestelde winstbestanddelen' en 'Buitengewone baten en lasten'. U hoeft hierover dan geen belasting te betalen.
Heb jij in 2020 een Tozo-uitkering aangevraagd, dan zul je het bedrag dat je hebt uitbetaald gekregen moeten opgeven in je aangifte inkomstenbelasting. De Tozo-uitkering moet je apart opgeven. Het is dus geen onderdeel van de omzet van je bedrijf.
De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers is een uitkering. Het bedrag dat je ontvangt geldt als privé-inkomsten. Het zijn geen bedrijfsinkomsten, omdat je die als persoon (en niet als eenmanszaak, VOF of BV) ontvangt. Dat betekent dat het ontvangen bedrag niet geldt als winst uit onderneming.
De TOZO-uitkering is geen onderdeel van de winst / omzet van de onderneming. Het ontvangen bedrag aan TOZO-uitkering dient in de aangifte inkomstenbelasting te worden opgenomen als inkomen uit vroegere arbeid.
Dan staat uw jaaropgaaf 2021 voor u klaar op Mijn UWV. Om deze te bekijken logt u in met uw DigiD. In uw jaaropgaaf staat informatie over uw uitkering(en). Ook kunt u zien hoeveel belasting, premies en eventueel bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) er zijn ingehouden op uw uitkering.
De TOGS en de TVL moeten worden verantwoord als buitengewone bate. Vervolgens worden ze via de 'Overige vrijgestelde winstbestanddelen' uit de heffingsgrondslag gehaald waardoor er dus geen belasting over verschuldigd is.
De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO) is een gift van de overheid. Je ontvangt geld om jouw (weggevallen) inkomen aan te vullen tot het sociaal minimum. Het is een aanvulling die je privé ontvangt, net als eventuele andere uitkeringen.
De bekende corona steunmaatregel Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) is een gift en geen lening. Maar let op: het betreft geen netto gift.
Gift of terugbetalen? Met Tozo kun je maximaal 3 maanden inkomensondersteuning aanvragen. De uitkering die je ontvangt, is een gift. Je hoeft dit geld niet terug te betalen.
Bij Tozo-5 is terugwerkende kracht mogelijk tot de 1e van de maand voorafgaand aan de aanvraagmaand, maar niet eerder dan 1 juli 2021. De uitkering van Tozo-5 kan dus niet met terugwerkende kracht over de maand juni – looptijd Tozo-4 – worden aangevraagd.
U moet de Tozo-uitkering (gedeeltelijk) terugbetalen als de inkomsten uit onderneming in de maanden waarover de uitkering is verstrekt, achteraf hoger blijken dan eerder opgegeven (op basis waarvan de Tozo-uitkering is berekend).
Loonbelasting en Tozo
Over de Tozo-uitkering moet loonbelasting worden betaald, maar die loonheffing is al ingehouden door de uitkerende gemeente. Het ontvangen bedrag is dus netto. De uitkering die je hebt ontvangen kan overigens wel invloed hebben op toeslagen die je van de Belastingdienst ontvangt.
U ontving in 2020 een TOGS (tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren) Geef deze tegemoetkoming in uw aangifte inkomstenbelasting over 2020 op bij de rubrieken 'Vrijgestelde winstbestanddelen' en 'Buitengewone baten en lasten'. U hoeft hierover dan geen belasting te betalen.
De Belastingdienst richt zich in 2021 op vier fraudethema's: btw-fraude, turboliquidaties, onverklaarbare uitgaven en fraude met steunmaatregelen. Daarnaast verandert er het een en ander in het toezicht. Cm: zet negen thema's van de fiscus in 2021 op een rij.
Tozo handhaving door SV Land
Zij kennen de voorwaarden voor de Tozo-regelingen en leggen huisbezoeken af om ondernemers te ondervragen en opgegeven werkzaamheden te controleren. Daarmee leveren zij de nodige bewijsvoering ter onderbouwing van een teruggaveverzoek.
Vanaf 1 juli 2021 is de Tozo 5 in werking. In de Tozo 5 is een uitkering levensonderhoud en/of een lening aan te vragen voor de maanden juli, augustus en september 2021. Gemeenten bieden vanaf 1 januari 2021 extra dienstverlening aan zelfstandig ondernemers, zoals bij- of omscholing en heroriëntatie.
De Tozo uitkering is een bijstandsuitkering die u samen ontvangt met uw partner als u een gezamenlijke huishouding voert (art 11 Participatiewet).
Tozo-lening
U begint vanaf 1 juli 2022 met terugbetalen. U lost in 72 maanden (6 jaar) af. U kunt al eerder of in minder dan 6 jaar aflossen. Bespreek dat met uw gemeente.
Wat is het verschil tussen Tozo en Bbz? De Tozo (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers) is voortgekomen uit de Bbz. Het verschil is dat het echt een aparte tak is voor mensen die geen aanspraak kunnen maken op de Bbz, maar wel financiële ondersteuning nodig hebben.
De Tozo-regeling is gestopt op 1 oktober. Hebt u na deze periode financiële ondersteuning nodig, dan kunt u Bbz aanvragen. Daarnaast biedt gemeente Amsterdam ook gratis coaching, workshops of hulp bij schulden.
Inboeken van de TOGS en TVL
De inkomsten uit TOGS en TVL boek je op deze omzetrekening, zodat je ze apart inzichtelijk hebt. In je aangifte inkomstenbelasting geef je aan dat er vrijgestelde winstbestanddelen zijn geweest, en vul je de TOGS/TVL ontvangsten in.
De TVL is niet voor loonkosten, hiervoor kunt u de NOW-regeling aanvragen. Als u TVL-subsidie krijgt, wordt deze niet meegerekend bij uw belastbare winst. U betaalt geen inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting over de subsidie.
TOGS en TVL zijn vrijgesteld
Heeft een ondernemer een Tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren (TOGS) ontvangen dan moet hij deze in de aangifte opnemen bij de rubrieken 'vrijgestelde winstbestanddelen' en 'buitengewone lasten en baten'. Hij hoeft over dit bedrag dan geen IB te betalen.