Volgens een onderzoek van de Amerikaanse Vanderbilt University hebben de liefhebbers van horrorfilms dan ook minder 'autoreceptoren' voor dopamine. Deze receptoren werken als een soort rem op de productie van dopamine. Bij iemand die minder dopamine heeft, kan het gelukshormoon dus vrij blijven stromen.
Vaak is dit omdat horrorfilms te eng zijn. Bepaalde mensen zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor angstprikkels. Anderen hebben een groter empathisch vermogen, waardoor ze zich meer inleven in de personages. Daarnaast zijn voor sommige mensen de lijnen tussen realiteit en fictie snel vaag.
Een horrorfilm geeft ons de kans om onder controleerbare omstandigheden een negatieve emotie te ervaren. Studies tonen aan dat het kijken van dit soort films zorgt voor positieve connecties met bepaalde delen van het brein. Doordat we weten dat de film niet echt is, leren we om te gaan met negatieve emoties.
Een belangrijk element van horror is dat de lezer of kijker zich kan inleven in de situatie van de protagonist, waardoor hij of zij dezelfde angst en afschuw voelt. Een ander element is dat er vaak onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden (anticlimax) / plotwending.
'Sinister' (2012) – Scare Score: 96
Al vier jaar op de eerste plaats: 'Sinister', met een score die maar net onder het maximum ligt. Dit is volgens de wetenschap dus de engste film aller tijden.
De vroegste horrorfilms werden sterk beïnvloed door de Duitse expressionistische cinema, zoals Das Cabinet des Dr. Caligari uit 1920 en Nosferatu, eine Symphonie des Grauens uit 1922. Horrorfilms zijn vooral populair rond Halloween en worden dan vaak uitgezonden op TV. Ook zijn ze dan vaak te zien in bioscopen.
Het genre horror bestond al vóór de film. Sinds de prehistorie bestaan er al spookverhalen en verhalen over enge wezens. Later werden hier verhalen over geschreven. Toen de film ontstond kon men de horrorverhalen voor eerst ook uitbeelden.
In horror zijn de verhaallijnen meestal simpeler (het einde is makkelijker voorspelbaar) dan thrillers, waar echt een spanning in het verhaal opgebouwd wordt. In horror wordt meer een evil sfeer/omgeving opgebouwd voor die spanning.
Een B-film is een film die wordt gemaakt met een relatief klein budget en (doorgaans) nieuwe of onbekende acteurs, en die is uitgebracht met weinig publiciteit.
Het herhaaldelijk bekijken van vertrouwde series en films helpt om emotionele behoeften te vervullen en troost te bieden. Daarnaast geeft het een gevoel van controle over ons leven en maken we tijdens het kijken verbinding met ons verleden.
Een kwart zegt zelfs een blijvende angst overgehouden te hebben aan het kijken naar een horrorfilm op jonge leeftijd. Toch zijn er ook fanatieke fans: één op de vijf mannen houdt een blij gevoel over na een horrorfilm, in vergelijking met één op de tien vrouwen.
Films zijn dus een heel belangrijk deel van ons leven. Ze kunnen ons laten lachen en laten huilen, ze kunnen ons inspireren en motiveren om ons gedrag aan te passen of patronen te doorbreken. Ze zijn goed voor ons hart, ons immuunsysteem en onze bloeddruk.
“IT was de eenzaamste film waar ik ooit aan gewerkt heb”, vertelt acteur Bill Skarsgard die de enge clown Pennywise speelt. Deze week komt de nieuwe Stephen King-verfilming uit in de zalen. Wie van horror houdt, komt zeker aan zijn trekken.
In veel horrorfilms zie je dat het beeld niet stabiel is, maar heen en weer beweegt en schudt samen met de bewegingen van de hoofdpersonen. Op deze manier voelt het niet alleen alsof je bij de hoofdpersonen bent, maar raak je ook nog eens gedesoriënteerd. Zo komt de schrik des te harder aan.
Een thriller (afgeleid van het Engelse to thrill, in vervoering brengen) is een spannend verhaal waarin de nadruk ligt op actie en gevaar. Het doel is de lezer of toeschouwer voortdurend in spanning te houden. Een thriller kan een roman zijn, een film of een toneelstuk.
Het horrorgenre is populairder dan ooit. Dat blijkt uit gegevens van de film- en televisiedatabank IMDb. Van de 16.524 films die dit jaar zijn uitgebracht, zijn 1.435 horrorfilms.
HORROR Een horrorfilm, griezelfilm of gruwelfilm is een film of tv-serie waarin angst aanjagen het doel is. Er zijn heel wat subgenres: zombie, spook, reli-horror, slasher, monster, psychologisch, vampier.
Chucky. Uiteraard heeft Chucky niet echt bestaan, maar het scenario van de populaire horrorfilm is geïnspireerd op een legende uit 1906. Robert, een pop van een meter hoog, zou 'bewoond' geweest zijn door een demonische geest.
Beelden van gevaarlijk gedrag (zoals stunts en challenges) kunnen schadelijk zijn voor jongeren onder de 14. Ook horrorfilms (zowel realistische als onrealistische) zijn mogelijk schadelijk.