Tarwemeel T150 is volkoren meel dat boordevol kiemen en zemelen van de graan. Dit volkorenmeel bevat namelijk tussen de 95 en 100% van de gehele korrel! Met tarwebloem T-waarde 150 bak je volkoren zuurdesem broden met zeer hoge voedingswaarde. Uiteraard kan je ook dit meel met ander meel of bloem mixen.
Tarwevolkorenmeel heet in Nederland tarwevolkoren, volkorenmeel, tarwemeel of tarwevolkorenmeel. In Frankrijk geven ze dit tarwevolkorenmeel het type T150 en in Duitsland is dit type 1600.
Wat er voor de term meel of bloem staat zegt iets over waarvan het gemaakt is. Tarwemeel is dus gemaakt van tarwe.Dit is een volkoren meel dat gemaakt is van de hele tarwekorrel.Als dat gezeefd wordt, houd je tarwebloem over; bloem van tarwe.
Tarwebloem T110 (bio)
Tarwemeel T110 is volkoren bloem waarin nog behoorlijk wat kiemen en zemelen van de graan te vinden zijn. Dit meel bevat ongeveer tussen de 88 tot 90% van de hele graankorrel. Lekker voedzaam dus!
Meel bevat, door de gemalen zemelen en kiemen, meer voedingsstoffen dan bloem. Gebruik je meel of bloem? Iedere soort heeft bepaalde eigenschappen. Zo is patentbloem (fijngemalen tarwe) geschikt voor luchtig brood, durumbloem voor pasta's, volkorenmeel voor donkere broden en maïsmeel voor maïsbrood.
Volkorenmeel is het gezondste meel dat van tarwe gemaakt wordt. Hierbij wordt de gehele graankorrel gebruikt, dus juist ook de buitenkant waar alle vitaminen, mineralen en voedingsvezels in zitten. Speltmeel lijkt qua voedingswaarde heel erg op volkorenmeel.
Bakken met patentbloem
De gewone bloem uit de supermarkt is prima, maar heb je de keus, kies dan voor patentbloem. Patentbloem bevat meer eiwitten en is hierdoor perfect voor het bakken van brood, cakes en taarten. Bak je koekjes? Kies dan voor het beste resultaat voor gewone bloem.
Bloem wordt gemaakt van uitsluitend het binnenste deel van de graankorrel; het meellichaam. Alle overige onderdelen zoals de zemelen en de kiem worden er na het malen uitgezeefd waardoor er een wit graanpoeder overblijft. Hierdoor is bloem veel fijner dan meel. Bloem wordt gebruikt voor de bereiding van witbrood.
Americana is een witte bloem gemaakt van harde tarwe en bevat een zeer hoog eiwitgehalte (14%). Word veelal gebruikt om prachtige zuurdesem broden te bakken maar ook als ondersteunende bloem voor zwaardere meelsoorten zoals bijvoorbeeld volkorenmeel.
Tarwemeel van Franse tarwe. Molen de Hoop Franse Tarwemeel T80 of ook wel type 812 genoemd. Het is een sterk gezeefd tarwemeel, waarin weinig zemelen aanwezig.
Kort gezegd bevat volkorenmeel dus de hele graankorrel (meelkern, kiem en zemel); zijn bij tarwemeel de kiemen (deels) uitgezeefd en bevat bloem alleen maar de meelkern.
Overal wordt het 'zelfrijzend bakmeel' genoemd, maar eigenlijk is het een bloemsoort! Ons zelfrijzend bakmeel bestaat uit Zeeuwse tarwebloem met bakpoeder. Volkorenmeel is gemaakt van tarwe en bevat dus nog alle eigenschappen van de tarwekorrel.
Het antwoord is ja … máár. Meel heeft net iets andere eigenschappen dan bloem, dus het resultaat zal dan ook niet exact hetzelfde zijn als wanneer je tarwebloem gebruikt. In hoeverre je het verschil zal merken hangt er heel erg van af wat je precies gaat maken.
T45 is de lichte bloem, met de minste vetten, een lage bindkracht, rijst zeer snel is uitermate geschikt voor het bakken van cake en patisserie. Je kunt de bloem gebruiken voor een heerlijk 'ouderwets' brood en stokbrood maar ook voor een verrukkelijke cake of biscuit.
De typeaanduiding Type 1370, of ook wel T130 genoemd, tref je aan op pakken meel van rogge dat na het malen een beetje gezeefd is en dus minder zemelen bevat dan volkorenroggemeel.
Fijn gemalen bloem met nog minder vezels dan gewoon tarwebloem.
Beschrijving. De tarwebloem T65 is gebaseerd op de Franse tarwebloem die zorgt voor een goudgele kruimkleur. Tarwebloem T65 is zeer geschikt voor Franse stokbroden, zuurdesembroden of een gewoon brood.
Het getal achter de letter T geeft aan hoeveel kiemen en zemelen de meel en/of bloem bevat. Zo is T170 bijvoorbeeld vergelijkbaar met volkoren tarwemeel. Vanaf T65 wordt het bloem genoemd. T65 bloem is ook het meest geschikt om Frans brood mee te bakken.
Het verschil tussen bloem en zelfrijzend bakmeel is dus heel klein: zelfrijzend bakmeel is bloem met bakpoeder. Heb je geen zelfrijzend bakmeel in huis maar heb je dit nodig voor een recept? Dan kun je dat dus goed vervangen door bloem met bakpoeder te mengen.
De hele korrel wordt fijngemalen, dus ook de zemel en de kiem worden hierin verwerkt. Deze delen bevatten de meeste vezels en hierdoor is meel een stuk voedzamer. Bij bloem worden de zemel en de kiem eruit gezeefd, waardoor je alleen de bloem overhoudt.
Zelfrijzende bloem gebruiken ipv gewone bloem is in principe geen probleem, hoewel het een middel bevat waardoor je bereiding gaat rijzen bij het opwarmen. Daarom gebruikt men zelfrijzende bloem voor gebak of patisserie tegenover gewone bloem voor vloeiende bereidingen.
Een zelfgebakken brood is (meestal) goedkoper dan een brood van de warme bakker. In de prijs van een zelfgebakken brood zitten namelijk geen kosten voor de arbeidstijd of de verkooptijd, zoals dat het geval is bij de warme bakker.
Je kan met deze 00 bloem pizza bakken, maar ook brood en tal van Italiaanse dolci, zoals zoete broodjes of koekjes. Deze bloem is heel makkelijk te verwerken en het geeft een zacht en luchtig deeg.
Type 00-bloem, of '00-bloem', is een tarwebloem gemaakt van gemalen, gezeefde tarwe. Bij type 00 is die tarwebloem héél fijn gemalen. Het is daardoor de meest verfijnde soort van alle bloem- en meelsoorten. Type 00 is enigszins vergelijkbaar met wat wij in Nederland 'patentbloem' noemen, maar is fijner gemalen.