Het kan dus zo zijn dat de kwaliteit van de noodles die over de datum zijn wel iets minder is. De smaak kan net iets minder lekker zijn. Maar pas als het echt bedorven smaakt kun je de noodles beter weggooien. Net als bij veel ander eten geldt ook bij de noodles: Gebruik je gezonde verstand en je zintuigen.
Pasta in blik is zeer lang na de houdbaarheidsdatum nog eetbaar mits het blik dicht en heel blijft (zie Genoeg 91). Op verse, verpakte pasta uit de koeling staat een 'Te Gebruiken Tot'-datum (TGT). Daarna is het niet gezond die nog te eten, tenzij je de pasta meteen na aankoop hebt ingevroren.
Gedroogde noedels die luchtdicht bewaard zijn, kun je op een koele, droge plek zo'n twee jaar bewaren.Gekookte noedels bewaar je 2 dagen in de koelkast, of 6 maanden in de vriezer. Als je de noedels inderdaad wilt invriezen, dan kook je ze het liefst 1 of 2 minuten korter dan normaal.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
Gekookte pasta kan je afgesloten in een vershoudbakje nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat de pasta snel afkoelt. Zet de restjes daarom binnen 2 uur in de koelkast.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Noedels kunnen gezond zijn, mits je de juiste soort kiest. Instant noodles kun je echter beter laten staan. Een gerecht met soba noedels gemaakt van boekweit is een gezonde toevoeging aan je voeding. Afhankelijk van je recept en afwisseling met ingrediënten zoals groenten en een eiwitbron, kan noodles eten gezond zijn.
,,Producten waar geen micro-organismen zoals bacteriën in kunnen groeien, omdat er te weinig vocht in aanwezig is (bijvoorbeeld suiker) of omdat het product te zuur is (azijn), zijn levenslang houdbaar.
Bewaar bulgur in de gesloten verpakking donker, koel en droog.Het kan dan nauwelijks bederven. Bedorven bulgur ruikt muf en ranzig. Als het te vochtig is bewaard dan is er kans op schimmel en insecten.
Lang houdbaar
Gedroogde pasta (twee jaar houdbaar)Gedroogde bonen. Ansjovis (op olie)Gepekeld eten.
Door pasta na het koken af te spoelen met koud water, stop je niet alleen het kookproces (wat goed is), maar koel je meteen ook je maaltijd af en verwijder je het zetmeel. En wanneer het zetmeel van de pasta is afgespoeld, heb je niet alleen minder smaak, ook je saus zal minder goed binden.
Twijfel je of je gnocchi nog goed is? Gebruik altijd je zintuigen (kijk, ruik en proef). Behalve als het gaat om een TGT-datum. Dit staat namelijk voor Te Gebruiken Tot, en dat betekent dat je het product na die datum écht niet meer kunt consumeren, óók niet als het er goed uit ziet en ruikt.
Pasta kan langer dan 1 jaar bewaard worden mits bewaard in een droge en koele ruimte en in een goed afgesloten blik of bus. Door vocht en warmte tref je eerder insecten aan in Pasta. In de koelkast kan gekookte Pasta tot 2 dagen bewaard worden mits bewaard in een goed afgesloten koelkastdoos.
Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden. In het ergste geval kan het zelfs fataal zijn."
Er zijn zelfs producten die nooit vervallen. Zout, suiker, bloem, droge pastaproducten, couscous, koffie, thee, rijst en puddingpoeder maken daar deel van uit.
Je denkt er misschien niet snel aan maar ook bouillon(blokjes) en fonds kan je jarenlang bewaren.
Pindakaas is zo'n product dat je relatief lang kunt bewaren. De houdbaarheidsdatum van een buiten de koelkast bewaarde pot ongeopende pindakaas is minimaal een jaar. Bewaar 'm wel op een koele en droge plek. Een geopende pot pindakaas is op papier maximaal een jaar te bewaren in je keukenkastje.
Bulgur is een droog product en daardoor lang houdbaar: tot wel 9 maanden in je keukenkast. Bereide bulgur kun je in een afgesloten bakje of zakje in de koelkast 2 dagen bewaren; in de vriezer is het 3 maanden houdbaar.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis.
Keuze eten
Zorg voor voedsel wat lang houdbaar is (in dit geval minimaal 3 maanden) zonder dat je het hoeft in te vriezen. Zorg voor voedsel wat snel en gemakkelijk is te bereiden. Koken kost energie en het kan zijn dat je zonder stroom komt te zitten. Zorg ervoor dat je geen voedsel koopt wat allergieën opwekt.
De noedels zijn een goede bron van koolhydraten, zodat je je verzadigd voelt. “Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor je lichaam, dus een goede dosis kip-noedelsoep kan je helpen om je minder traag te voelen”, zegt Allonen. En dat is nog niet alles. Ook de stoom van dit gerecht is goed voor je.
Instant-noedels zijn absoluut niet het ergste wat je in je mond kunt stoppen. Maar als je het iedere dag eet, is de kans groot dat je aankomt, je de volgende ochtend uitgedroogd en lethargisch voelt, en misschien zelfs problemen krijgt met je humeur of concentratievermogen.
'Het proces dat pasta doorloopt is niet anders dan dat van bijvoorbeeld brood. Bovendien kan pasta zelfs gezonder zijn,' zegt Rizzo. 'Brood bevat namelijk vaak toegevoegde suikers en vulstoffen. Pasta bestaat enkel uit tarwe en water én is verrijkt met B-vitamines.