Hoe lang dit precies duurt, verschilt per chemo en kan variëren van 1 dag tot soms wel een week. In de periode dat de chemo je lichaam verlaat, kunnen jij en anderen het best niet te veel in contact te komen met dit lichaamsvocht. Lees op deze pagina over: chemotherapie in urine, ontlasting en braaksel.
U hoeft lichamelijk contact met uw naasten niet te vermijden. Een hand geven aan bezoek is geen bezwaar. Knuffelen of het geven van een zoen is niet schadelijk. Persoonlijke hygiëne is belangrijk om contact met afvalstoffen van de chemotherapie via uw uitscheidingsproducten te minimaliseren.
We adviseren om de wc-borstel na de eerste week van de behandeling te reinigen met een gewone zeepoplossing, zoals een allesreiniger. Gebruik geen chloor of alcohol.
Tijdens de chemotherapie kan je lichaamsvocht enigszins giftig zijn. Dit komt doordat het lichaamsvocht het kankerremmende medicijn, of afbraakproducten daarvan kan bevatten. Het gaat met name om urine, ontlasting, bloed, braaksel en in veel mindere mate ook om sperma, zweet en speeksel.
Mensen ervaren aan het begin van een chemokuur of doelgerichte behandeling de meeste smaak- en reukveranderingen. Bij een nieuwe kuur gebeurt dat opnieuw en ervaren zij vaak nog meer verandering van smaak en reuk. Sommige mensen hebben nog jaren na behandeling last, bijvoorbeeld dat men minder bitter proeft.
Je gedrag kan veranderen door chemo. Je kunt prikkelbaarder worden. Of je trekt je meer terug of wordt duidelijk emotioneler: je gaat bijvoorbeeld snel huilen. Het is mogelijk dat je je moeilijker kunt concentreren.
Soms komt de grootste steun vanuit het stilzwijgend meeleven met wat hij/zij doormaakt en zijn “enkel” een kalme aanwezigheid en een empathisch luisteren nodig. Je kan de persoon ook al heel wat steun bieden door gewoon te laten weten dat je aan hem/haar denkt, bijvoorbeeld door een kaartje of een berichtje.
Voorbeelden hiervan zijn pomelo, ugli, mineola, tangelo en de zure sinaasappel (ook wel Sevilla sinaasappel genoemd). Het advies is om deze vruchten ook niet te nemen rondom chemotherapie.
Bij chemotherapie is voldoende drinken ook erg belangrijk. Hierdoor kunnen uw nieren de afvalstoffen goed afvoeren.
Door de chemo of andere medicatie kunnen je ogen droger worden en dus extra gevoelig voor schadelijke zonnestralen.
Probeer voorzichtig uit hoe uw huid op zonlicht reageert. Vermijd de zon op het midden van de dag (tussen 12.00 en 15.00 uur). Voorkom langdurig zonnen tot 6 à 8 weken na de chemotherapie. Uw hoofdhuid kan snel verbranden.
In tegenstelling tot goedaardige gezwellen kan kanker zich uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Kanker kan zich niet van het ene lichaam naar het andere verplaatsen. Het is dus niet besmettelijk.
Cytostatica kunnen worden verspreid via spetteren of morsen van uitscheidingsproducten. Vervolgens kunnen deze cytostatica via huidcontact ongemerkt worden opgenomen in het lichaam. Vooral tegen dit risico worden voorzorgsmaatregelen genomen. Urine en ontlasting kunnen via het riool worden geloosd.
In sommige situaties kun je ook thuis chemotherapie krijgen via een injectie of kortdurend infuus. Dit hangt af van de soort kanker die je hebt, en van het ziekenhuis waar je behandeld wordt. Als je in aanmerking komt, hoor je dat van je arts of verpleegkundige.
Wanneer de kanker is uitgezaaid bij diagnose
Bij uitgezaaide kanker is genezing meestal niet meer mogelijk. Dit heeft effect op de overleving. Bij mensen met uitzaaiingen is de gemiddelde overleving na 5 jaar ongeveer 15%. Bij mensen met kanker zonder uitzaaiingen is de overleving na 5 jaar een stuk hoger: 75%.
Eet geen rauwmelkse kazen, zoals gorgonzola en camembert. Alcohol kan ervoor zorgen dat chemotherapie minder goed werkt. In wijn zitten er stofjes, zogeheten flavonoïden, die invloed hebben op waar in je lichaam een medicijn terechtkomt.
Gedurende de chemotherapie is het aan te raden om minimaal de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) aan te houden; 30 minuten per dag matig intensief bewegen. Meer bewegen is echter beter, en het is vooral aan te raden om krachttraining uit te voeren onder begeleiding.
Probeer: Friszure voedingsmiddelen zoals een fruitsnoepje, yoghurt, fruit. Munt-smaken zoals een pepermuntje, kauwgom. Extra suiker, zout en kruiden.
Gezond eten en bewegen kan helpen tegen vermoeidheid. Verdeel je activiteiten wel over de dag en bouw rustpunten in. Probeer minimaal 1 uur per dag te bewegen, als dat lukt.
Vitamine B12
Ook andere voedingssupplementen leken een duidelijk effect op de chemotherapie te hebben. Vrouwen die vitamine B12 gebruikten vertoonden een 83% grotere kans op terugkeer van hun kanker, tegen een 22% groter overlijdensrisico.
tijdelijk tekort aan rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. diarree. verstopping van de darmen. problemen met mond, keel en tandvlees.
In een lichaamsholte: via een katheter (flexibel slangetje) wordt vloeistof toegediend.Chemotherapie wordt vaak via een infuus toegediend, maar kan ook in een andere vorm worden gegeven. Chemotherapie bestaat meestal uit een serie toe dieningen en een rustperiode: een chemokuur.
Zeg tegen uw dierbare dat u het verschrikkelijk vindt en u met hem / haar meeleeft. Wens hem / haar alle kracht toe die hij /zij nodig heeft. Geef bovendien aan dat u er altijd voor hem / haar bent en dat hij / zij altijd op uw steun kan vertrouwen en hulp aan u kan vragen. N.B. Als u dit zegt, maak het dan ook waar.
Als een arts zegt dat je uitbehandeld bent, betekent dat medisch gezien dat er geen behandeling meer mogelijk is tegen je kanker. Je zit in de laatste levensfase. De zorg die je krijgt als je bent uitbehandeld, noemen artsen en verpleegkundigen palliatieve zorg.