Een melkblaar is een huidvliesje over een melkuitgang. Het kan ontstaan door slordig drinken of verkeerd afkolven. Een melkblaar kan een oorzaak zijn van pijnlijke tepels. In het melkkanaal achter de melkblaar kan een verstopping ontstaan.
Je kunt een melkblaar herkennen als een vliesje op de tepel. Een melkblaar kan wit van kleur zijn, en met vocht of melk gevuld zijn.
Deze bobbeltjes zijn de melkklieren. Zij zijn over het algemeen vrij zacht en voelen in beide borsten hetzelfde aan. Samen vormen de melkklieren het borstklierweefsel. Om de melkklieren heen ligt vet- en bindweefsel, ook wel steunweefsel genoemd.
Bij een verstopt melkkanaal is er een obstructie in een of meerdere melkkanalen waardoor de melk niet naar buiten kan stromen. Hierdoor is er vaak een harde plek of schijf voelbaar, meestal in één borst, die veelal gevoelig of pijnlijk is. Eventueel gaat het samen met rode en/of warme huid.
Kolven zou geen pijn moeten doen. Als je ongemak ervaart tijdens het kolven of als je blaren of schaafwondjes op je tepel of borst hebt, probeer dan de zuigkracht van de kolf te verlagen. Zorg er ook voor dat je de juiste maat borstschild (het trechtervormige deel dat over je borst wordt geplaatst) gebruikt.
Je kunt de tepel met de melkblaar een paar maal per dag weken met warm water. Eventueel kun je aan het water magnesiumzout toevoegen: 10 gram per 250 ml. Een andere voedingshouding kan helpen de druk op de blaar te verminderen. Het kan een paar dagen duren voor de blaar helemaal genezen is.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Dit kan uiteindelijk een borstontsteking veroorzaken. Een harde plek is goed weg te masseren tijdens het drinken en/of kolven van de borst. Na het geven van borstvoeding of na het kolven controleert uw beide borsten op harde plekken. Zo nodig kunt u de harde plekken wegmasseren.
Tekenen van een verstopt melkkanaal
Een verstopt melkkanaal veroorzaakt vaak een gevoelige knobbel ter grootte van een erwt of groter, maar er kan soms ook een kleine, witte blaar op de tepel ontstaan.
Neem een warme douche of verwarm je borsten en masseer de harde rode plek zachtjes weg, in de richting van de tepel. Probeer daarna je baby de borst helemaal leeg te laten drinken. Heeft je baby op dat moment niet veel trek, kolf je borst dan na totdat deze leeg is.
Wat kleur betreft: alle kleuren zijn normaal. Krijgen je tepels ineens een andere kleur of zijn ze gebarsten of rood door irritatie, ga dan naar je huisarts. Er gebeurt nogal veel bij je tepels. Bijvoorbeeld die kleine bobbeltjes die eruitzien als kippenvel en bijna alle vrouwen hebben.
Als er melk uit de tepel stroomt zonder dat er sprake is van een recente zwangerschap of wanneer het geven van borstvoeding langer geleden is dan 6 maanden, dan is er sprake van galactorroe. De oorzaak hiervan is een verhoogd prolactinegehalte in het bloed. Dit leidt tot afscheiding van melk uit de borsten.
Dan gaat het vaak om een onschuldig kwaaltje. Maar als het blijft doorzetten, dan kan er sprake zijn van eczeem, een schimmelinfectie of een borstontsteking. Als je dus voelt dat het niet helemaal in orde is na de zwangerschap, neem dan contact op met je huisarts.
Wanneer je hevige tepelpijn ervaart, kan dit ook teken zijn van een infectie. Mastitis is een infectie van de melkkanalen. Spruw is bijvoorbeeld een schimmelinfectie van de borst en tepel die kan optreden als je borstvoeding geeft. Dit neemt niet weg dat vrouwen hier ook last van kunnen krijgen in andere levensfasen.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
Je borsten kunnen gespannen aanvoelen alsof je ongesteld moet worden. Onder invloed van hormonen worden de tepels en het tepelhof donkerder. Ze worden groter en steviger. Dit komt omdat er meer klierweefsel en melkkliertjes bijkomen en je meer vocht vasthoudt.
De ziekte van Paget is eenzijdig gelokaliseerd en begint op de tepel of de areola. In de beginfase zijn er slechts minimale veranderingen, zoals een klein korstje of nattend plekje dat een bruin vlekje in de bh geeft of dat een beetje jeukt, prikt of branderig is.
Masseer met je hand in de richting van de tepel. Doe dit heel zacht. Als je borst erg gezwollen is helpt het om zachtjes richting je oksel te masseren. Hierdoor neemt de zwelling af.
Masseer zo de hele borst, spiraalsgewijs, in de richting van de tepelhof (zie figuur A). Strijk met de hand over de borst vanaf de bovenrand van de borst tot aan de tepel, zacht roffelend met de vingers. Ga zo de hele borst rond. Buig voorover en schud de borst voorzichtig heen en weer.
Oudere baby's hebben vaak in de gaten dat ze een afnemende toeschietreflex kunnen prikkelen door aan de tepel te trekken. Wanneer de melkstroom minder wordt, gaan ze met de tepel in de mond hun hoofd naar achteren heen en weer bewegen, om de melk weer op gang te brengen.
Wanneer ze op een bepaalde plaats in haar oksel duwt, komen er enkele druppeltjes melk uit. Het is uitzonderlijk, maar het kan wel degelijk, geeft vroedvrouw en lactatiekundige Dorien Daems aan in 'De Wereld Vandaag'.
Afkolven duurt in principe even lang als voeden. Dubbelzijdig kolven duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten. Langer kolven om meer melk te krijgen heeft geen zin. Het kan zelfs de borst en tepels beschadigen.
De zuigkracht is vergelijkbaar met een traditionele borstkolf, maar het grote voordeel is dat je in iedere positie, overal kunt kolven, zonder melk te verliezen uit de pomp. Door het ontwerp kan de melk er wel in maar niet uit druppelen. Zelfs liggend in bed of op de bank kun je prima kolven, volgens Willow.
Je mag de melk van beide borsten bij elkaar in het zelfde potje gooien, zolang het maar van dezelfde kolfsessie is. Handig! Schrijf eventueel 'BV' of 'moedermelk' op de melkcontainer, zodat het bij de kinderopvang duidelijk is dat het om moedermelk gaat die op een speciale manier opgewarmd moet worden.
Kleine hoeveelheden afgekolfde melk kunnen worden toegevoegd aan hetzelfde flesje dat je in de koelkast bewaart, maar alleen als de melk die je wilt toevoegen van tevoren is gekoeld in de koelkast. Voeg geen melk op lichaamstemperatuur toe aan reeds gekoelde melk.
Een baby moet 20 (7 of 10, of 15) minuten aan elke borst gevoed worden. Niet waar! Belangrijk is dat we het verschil maken tussen 'aan de borst liggen' en 'uit de borst drinken'. Enkele voorbeelden: Een baby die 15 Ã 20 minuten aan een kant effectief drinkt, wil de tweede kant misschien helemaal niet meer.