Je kunt compost erg goed gebruiken om oude potgrond nieuw leven te geven. Over de tijd nemen je planten alle voedingsstoffen op. Door een goede dosis compost door je oude potgrond te nemen, zorg je ervoor dat er nieuwe voedingsstoffen in komen en dat de grond weer voldoende vocht vast kan houden.
Veelgestelde vragen. Hoe maak je potgrond luchtig? Voor luchtige potgrond heb je Perliet en normale potgrond nodig, de verhouding is 1 deel perliet op 3 a 4 delen potgrond. Hierdoor wordt de mix al snel luchtig.
Potgrond is feitelijk een mengsel van verschillende natuurlijke grondstoffen. De basis van het goedje wordt gevormd door veen of kokos. Die basisgrondstof wordt bij potgrond meestal vermengd met boomschors, kokos, compost, meststoffen en kalk.
Compost kunt u niet ongemengd als potgrond gebruiken. In het voorjaar de grond uit de bloembakken vermengen met (maximaal) 20 procent compost. Bij het oppotten de potgrond vermengen met 10 procent compost of jaarlijks een dun laagje bij de plant strooien.
Potgrond is een bodem op zich voor planten in pot. Het grootste verschil zit hem in de structuur en toepassing. Compost wordt aan de bestaande grond toegevoegd, in tegenstelling tot potgrond wat een bodem op zich is. In potgrond kunnen direct planten worden geplant in compost niet.
Compost is in principe voor elke plant te gebruiken. Echter moet je wel uitkijken met planten die houden van zure grond (bijv. conifeer). In tegenstelling tot wat vele mensen denken is compost niet zuur.
Tuinaarde is prima geschikt om door de grond van uw tuin te mengen. Echter, het is niet geschikt om te gebruiken voor uw bakken en/of potten op uw terras. Tuinaarde bevat te weinig poriën die beschikbaar dienen te zijn voor de wortels van uw planten. Hiervoor hebben de potgrondfabrikanten potgrond ontwikkeld.
Zaai- en stekgrond zelf maken
En het moet niet teveel voeding bevatten, omdat je zaailingen dan al snel doorschieten. Het basisrecept om je eigen zaaigrond te maken: gebruik 3 delen bladaarde of potgrond en meng het met 1 deel grof zand. Metselzand, brekerzand of rivierzand zijn prima, je koopt het bij de bouwmarkt.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Welke potgrond het beste is hangt nauw samen met wat de behoeftes zijn van de specifieke plant. Maar over het algemeen bestaat een goede pot mix voor kamerplanten uit veenmos, vermiculiet en perliet. De anorganische stoffen zorgen ervoor dat de potgrond licht en luchtig blijft.
De witte korrels, die je makkelijk tussen je vingers kunt verpulveren, heten perliet. Het is gepoft vulkanisch gesteente. Perliet zorgt ervoor dat de potgrond luchtiger blijft en minder compact wordt. Dat is goed voor de wortels van je plant, die hebben naast vocht ook lucht nodig om niet te gaan rotten.
Je zet ze dus best in speciale buxuspotgrond; die bevat extra veel mest en kalk. Zuurminnende en heideplanten als hortensia, rododendron en azalea hebben eigen potgrond nodig, met veel meer turf. Om planten te zaaien of stekken, kies je best voor speciale zaai- en stekgrond.
Meng gras en gft met droog materiaal als takjes, stro en bladeren. Zo krijg je én voedsel én structuur in je hoop. Zet je compostbak of hoop in de halfschaduw met enkele uren zon per dag. Als je de hoop goed opbouwt en Ieder jaar even omschept dan kan je dat in het voorjaar op je tuin uitspreiden.
Wat te doen als je de zuurheid kent? Indien je grond zuurder wil maken om sommige planten een juiste bodem te geven, vul de grond dan aan met turf of afgemaaid gras. Is de grond te zuur om planten te kweken, voeg dan kalk toe of compost. De grond meer of minder zuur maken, doe je niet in één seizoen.
Let op: stek- en zaaigrond kun je maar 1 keer gebruiken. De verplante plantjes kunnen ziektekiemen afgeven aan de grond. Ook halen de plantjes alle voedingstoffen uit de stekgrond. Gooi gebruikte stekgrond op de composthoop of verdeel het in je tuin.
In een notendop is een basisregel dat normale potgrond met name gebruikt kan worden zodra plantenwortels hebben. Goed om te weten is ook dat er aan potgrond een kleine hoeveelheid meststoffen is toegevoegd, bij zaai- en stekgrond is dit niet het geval. Zaai- en stekgrond is erg luchtig en is echt bedoeld om te zaaien.
Mag ik oude potgrond hergebruiken? Nee, oude potgrond gebruik je beter geen tweede keer. Geef nieuwe planten altijd nieuwe potgrond.
De belangrijkste factoren voor een goede lucht- en waterhuishouding is het balans tussen turfstrooisel (witveen) en tuinturf (zwartveen). Witveen geeft potgrond zijn luchtige structuur en werkt als een spons: het neemt water op, geeft dit af aan de wortels en neemt daarna zijn oorspronkelijke volume weer aan.
Humus houdt water vast en laat een teveel aan water goed door. Gronden met veel slib worden door de humusvorming beter bewerkbaar en losser, zandgronden krijgen juist een meer samenhangende structuur. Door de menging ontstaat een homogene structuur.
Algemene of universele potgrond
In de volle grond kan potgrond ook gebruikt worden bij de aanplant van bomen, struiken en vaste planten, als aanvulling in het plantgat. Ook bij het opkweken van bijvoorbeeld groente kan gewone potgrond worden gebruikt.
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur.
Compost kan veel grond bevatten waardoor het organische stofgehalte tegenvalt. Een instabiele compost heeft een negatieve werking op het bodemleven met risico op schade. Naast negatief effect op het bodemleven is een instabiele compost ook giftig voor pas ontkiemende zaden.
Kippenmestkorrels bevat de volgende NPK verhouding: 4-3-3, oftewel: 4% Stikstof (N), 3% Fosfaat (P) en 3% Kalium (K). Dus het bevat meer stikstof en meer fosfaat dan koemest en iets minder Kalium. De prijs van kippenmestkorrels is ook lager dan die van koemest. Dus u krijgt meer voedingswaarde voor een lagere prijs!