Maar geen paniek! De maximum toegelaten hoeveelheid nitriet in worst is bij wet geregeld, en er is een enorme veiligheidsmarge ingebouwd, dus mag je gerust droge worst, paté, filet americain of Yorkham eten... maar dan met mate, zoals alles in het leven.
Niet consumeren na TGT-datum. Vleeswaren zijn gevoelig voor uitgroei van ziekmakende bacteriën. Deze zijn niet te zien, te ruiken of te proeven.
Vaak krijgen we de vraag; ''is de worst nog eetbaar met de schimmels erop?'' Het antwoord hierop is ja! Zeker weten. Sterker nog; de schimmel geeft de worst een mooie bedekking, en zorgt voor een enorme geur- en smaakboost!
Het antwoord blijkt vrij simpel te zijn: het is schimmel. Al nemen niet alle producenten het daar even nauw mee, zo blijkt. Misschien ben je wel een grote liefhebber van droge worst en heb je je al vaker afgevraagd wat dat witte, vaak poederachtige, laagje op je favoriete snack doet.
Een droge worst eet je bij voorkeur op kamertemperatuur. Alleen zo komen alle aroma's van het gekruide vlees volledig vrij. Snij uw worst het liefst zo dun mogelijk. Zo krijgen de vetten in de worst de kans om te smelten op uw tong en hun smaak af te geven.
Dat wordt veroorzaakt door een schimmel die tijdens het productieproces aan de worst wordt toegevoegd. Het produceren van droge worst zonder schimmel gaat sneller en is dus goedkoper. Maar voor een ambachtelijke uitstraling voegen sommige producenten een wit neplaagje toe aan hun droge worst.
Groninger droge worst - 3 stuks €7,- Slagerij Patrick Groningen.
Op papier zijn onze gedroogde worsten minimaal 2 maanden goed. Hoe langer men de worsten bewaart hoe droger ze worden en hoe krachtiger de smaak wordt. Dit kan natuurlijk ook wanneerze aangesneden zijn. Het gemiddelde van onze klanten ligt echter op 2-3 dagen.
Houdt u van een wat hardere droge worst, dan kunt u de worst op een droge plaats op kamertemperatuur bewaren. Vindt u een zachte worst lekkerder, dan kunt u de worst enkele dagen in de koelkast bewaren. Beter is om de worst in de diepvries te bewaren, ze verandert dan nauwelijks van smaak en consistentie.
Een normale maat verse worst heeft een kooktijd van ongeveer 10 minuten. Kleinere worsten (saucijsjes) zoals chipolata worstjes, merquez worstjes, runderworstjes of lamsworstjes, hebben een kooktijd van zo'n 3-5 minuten.
Er zit 3,1 gram vet in 1 plak (15 gram) salam, droge worst, waarvan 1,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Vette vleeswaren, zoals worst en spek kunnen veel verzadigd vet bevatten. Verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. De magere varianten bevatten minder vet en daarmee minder verzadigd vet. Deze leveren ook minder calorieën.
In droge (gefermenteerde) worst kan de listeriabacterie voorkomen en daarom kun je het volgens het Voedingscentrum beter niet eten. Droge worst wordt namelijk gemaakt van rauw vlees. Laat daarom gedroogde worst zoals salami, chorizo, metworst en cervelaatworst liever liggen.
Verpak de worst droog in een bakpapiertje of iets anders en leg 'm in de vriezer. Zonder verpakking invriezen kan ook, maar voor de zekerheid bescherm ik 'm altijd even.
Dit velletje is meestal varkensdarm. Het kan perfect opgegeten worden, maar in bereidingen hebben de meeste mensen het velletje er toch liefst af. Een zeer simpel trucje om het velletje er makkelijk af te krijgen, is door een oppervlakkige inkerving in het vel te maken, en de worst dan even te spoelen onder koud water.
Fuet naturel. Een Catalaanse lange, dunne, gefermenteerde en gedroogde worst. Deze heeft een licht zoete, licht gepeperde smaak. Het voedzame vlees van het Iberico varken is vol van smaak, voedzaam en ook nog eens gezond vanwege het hoge percentage onverzadigde vetzuren.
Het caloriegehalte is vergelijkbaar met dat van een muffin of twee sneetjes peperkoek. Quasi zonder suiker dan wel, maar wel mét veel vet en proteïnen. Dus niet gezonder dan pakweg een koek.”
Wat is chorizo? Chorizo is een van oorsprong Spaanse worst met een roodachtige kleur en vrij grove structuur. Je kunt 'm gedroogd kopen, ideaal om in schijfjes te serveren bij het aperitief. Maar er is ook verse chorizo.
Fuet, Catalaans voor 'zweep', is een Catalaanse lange, dunne, gefermenteerde en gedroogde worst. Deze heeft een licht zoete, licht gepeperde smaak. De worst valt op door zijn dunne vorm en het schimmellaagje dat tijdens het drogen ontstaat.
Droge worst wordt gemaakt van een combinatie van spek uit de nek van het varken en vlees van de schouder. Bij alle soorten geldt dat het vlees goed moet zijn schoongemaakt. Er mogen dus geen taaie pezen, zenen en harde stukjes kraakbeen aanwezig zijn die beet van de worst kunnen aantasten.