Stel, de bak is 30 centimeter breed, 30 centimeter hoog en 30 centimeter lang, dan is de rekensom: 30 x 30 x 30. Het totaal is dan 27000. Dit deel je door 1000. Je heeft dus 27 liter potgrond nodig.
Ook voor je bloempot of plantenbak kan je eenvoudig het benodigde volume berekenen. Het volume is eigenlijk niks meer dan de lengte x breedte (of diameter) x hoogte. Stel dat je een grote bloembak hebt gekocht van 2 meter lang, 1 meter breed en 50 centimeter hoog. Het volume is dan: 2 x 1 x 0,50 = 2 m³.
Indien u graag deze border met 6 cm wilt ophogen dan bent u 60 liter bemeste tuinaarde per m² nodig. De border heeft een totale oppervlakte van 75 m², dan betekent dat u 75 x 60 = 4500 liter bemeste tuinaarde nodig heeft om de grond met 6 cm op te hogen.
Een zak van 20 liter weegt 6,5 kilogram.
Stel; u wilt uw tuinborder van 12 meter lang en 3 meter breed ophogen met 7 centimeter tuinaarde. De formule ' lengte x breedte x diepte/dikte ' wordt in dit geval: 12 x 3 x 0,07 = 2,52 (kuub). 1 kuub tuinaarde is ongeveer 1000 liter, waardoor het totaal uitkomt op 2.520 liter.
In alle plantenbakken zonder binnenbak kun je piepschuim gebruiken. Piepschuim heeft namelijk als voordeel dat het gemakkelijk op maat te snijden is. Bovendien kan er eenvoudig water langs op lopen om zo te voorkomen dat er teveel water bij de wortels van je planten blijft staan.
Vul de grote bloembak met potgrond en plaats de plant erin. Duw de grond nog even zachtjes aan. Zorg dat de potgrond niet helemaal tot de rand van de grote plantenbak komt, zodat de bloembak niet overstroomt als je de planten water geeft.
De makers van tuinaarde hebben daar iets slims op bedacht. Ze vermelden de inhoud van de zak per liter in plaats van per kilo, daardoor kunnen ze elke keer dezelfde maat zak gebruiken.
De laag nieuwe aarde mag niet dikker zijn dan 10 tot 15 cm. Een te dikke laag vreemde aarde ( vaak totaal anders van structuur ) zal het effekt van een bloempot hebben voor de beworteling van uw beplanting. Met het grondwerk wordt de basis gelegd voor een nieuwe tuin.
Vul de bak met 10 cm hydrokorrels / kleikorrels met hierop waterdoorlatend geotextiel. 3. De overige ruimte vult u met een goede luchtige potgrond, geschikt voor plantenbakken, tot net onder de rand. Druk tussentijds de potgrond licht aan om zo verder inklinken te voorkomen.
Kies een soort grond die rijk is aan voedingsstoffen en voldoende water vasthoudend vermogen heeft. Zet de planten in de plantenbak en geef ze voldoende water. Zorg ervoor dat je de planten regelmatig water geeft om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven groeien.
Vul de bloembak tot ongeveer de helft met potgrond voor eenjarigen of bloembakken. Haal de planten uit hun potjes, en plaats de lege potten in de bak, op die plekken waar je planten moeten komen. Vul de lege ruimte rond en tussen de potjes nu op met potgrond. Duw goed aan.
Aan de binnenkant van de plantenbak bevestig je een laag piepschuim of ander isolerend materiaal. Op die manier bescherm je wortels zowel tegen hitte in de zomer als vorst in de winter. Zonder isolerende laag is het staal zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen.
“Plant ook eind april of begin mei (wanneer het niet meer vriest) nog enkele eenjarige plantjes in je bloembak, zodat je ook in de zomer nog kleur hebt. Door planten en bloemen met een verschillende bloeitijd te combineren, heb je van februari tot augustus een geurige en fleurige bloembak. “
Hoeveel hydrokorrels heb je nodig? Als stelregel kun je aanhouden dat je ongeveer 25% (een kwart) van de plantenbak of pot gebruikt vult met hydrokorrels en dan de rest met potgrond en/of tuinaarde.
Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid hydrokorrels te gebruiken om ervoor te zorgen dat uw planten gezond blijven. Over het algemeen wordt aanbevolen om 2,5 tot 5 cm hydrokorrels in de bodem van de plantenpot te plaatsen, afhankelijk van de grootte van de pot.
15-20 cm Makkelijke Moestuinmix is genoeg
Daarom is een laag van 15-20 cm mix genoeg voor bijna alle planten. Dat is nogal een verschil met een gewone moestuin: daarin moet je je grond minstens 30 cm diep bewerken en liever nog 45 cm. Let op: de MM-mix zakt gedurende het seizoen altijd nog een klein beetje in.
Vul je moestuinbak met grond
Nu de worteldoek geplaatst is ga je je kweekbak vullen met potgrond. Vul je moestuin tot ongeveer 2 centimeter van de rand. Groenten groeien het best in luchtige, voedzame grond.
Potgrond is grondsoort met een specifieke structuur, speciaal voor het planten van bloemen en planten in potten. In tegenstelling tot reguliere tuinaarde is potgrond licht van gewicht en bevat het voedingsstoffen. Potgrond bevat diverse bestanddelen, zoals veen, tuinturf en compost.