lǎochōu (老抽) Donkere/oude sojasaus - een donkere, dikke sojasaus, ouder en met stroop toegevoegd om het zijn uitgesproken uiterlijk te geven. Dit soort wordt meestal als tafelsaus gebruikt, maar kan ook bij het koken gebruikt worden. Hij heeft een rijkere smaak dan de lichte sojasaus, maar is minder zout.
Donkere sojasaus (laochou, 'oude soja') is een variant op de normale Chinese (lichte) sojasaus. Deze sojasaus wordt gemaakt volgens hetzelfde proces als gewone sojasaus, maar dan met de toevoeging van suikerstroop (en karamel). Donkere sojasaus is diepzwart van kleur, veel stroperiger en dikker dan zijn lichte variant.
We zullen dieper ingaan op de vier populairste soorten: Chinese, Japanse, Thaise en Indonesische sojasaus. Let dus goed op als je een Aziatisch recept gaat koken welke Sojasaus je gebruikt. Het beste is om voor een Chinees recept ook een Chinese sojasaus te gebruiken, een Thaise sojasaus voor een Thais gerecht, etc.
Donkere sojasaus is gemaakt van gefermenteerde sojabonen met tarwe , water, suiker, zout en gist. Hij wordt langer gerijpt dan lichte sojasaus, bovendien wordt er karamel aan toegevoegd waardoor het een dikke, donkere, bijna stroperige saus wordt. Hij is veel minder zout dan de lichte sojasaus.
Een kijkje op de THT-datum op het etiket van de fles toont tot wanneer u de sojasaus zonder problemen kunt gebruiken om mee te koken, dippen, marineren, kruiden of op smaak brengen. En als de fles is geopend: bewaar hem dan het beste in de koelkast!
Sojasaus bevat veel zout en hierdoor blijft het goedje goed geconserveerd. Ongeopende flessen sojasaus zijn in principe onbeperkt houdbaar, maar eenmaal geopend moet je de fles binnen 3 jaar leeg maken. Sojasaus bewaar je het beste op een koele plek.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Net zoals Kikkoman Sojasaus bevat Kikkoman Sojasaus met minder zout de additieven suiker en zout (zij het wat minder). Daarnaast bevat deze saus echter ethylalcohol, dat beter bekend staat als ethanol.
Teriyaki. Deze saus wordt vooral gebruikt wordt voor het grillen van bijvoorbeeld vlees, vis of groenten. Het is dus eigenlijk een marinade. De basis van teriyaki is sojasaus, mirin, sake en suiker.
Er bestaat een lichte en donkere variant. De lichte Chinese sojasaus is zeer vloeibaar en heeft een iets zoutachtige smaak. De donkere Chinese sojasaus daarentegen is stroperiger en heeft een moutachtige geur. De reden hiervoor: Voor de kleur en consistentie wordt er suiker of suikercouleur bijgemengd.
Seasoning sauce van Maggi is gemaakte van sojasaus, azijn, suiker, zout, water en wat ingrediënten voornamelijk voor smaak, kleur, houdbaarheid. Het is een aangemaakte saus die veelvuldig wordt gebruikt in de Thaise -en Chinese keuken.
Ketjap is absoluut niet vergelijkbaar met 'gewone' sojasaus en het is dus niet één op één te vervangen. Dus als in een recept staat aangegeven 'ketjap' doe er dan geen sojasaus in want dit komt je gerecht niet ten goede.
Hoisinsaus is gemaakt van een restant van de sojasaus fabricage.
Een belofte die Kikkoman zijn vele sojasaus-fans overal ter wereld al decennialang geeft. Want Kikkoman sojasaus bestaat uit slechts vier geselecteerde ingrediënten: water, sojabonen, tarwe en keukenzout. Hij bevat geen enkel kunstmatig additief - maar heeft wel volle smaak.
Zo'n 2500 jaar geleden ontstond de sojasaus in China. Boeddhistische monniken brouwden de oer sojasaus van sojabonen, water en zout als smaakmaker voor hun eten. Tegenwoordig zijn er 2 verschillende Chinese varianten; de lichte sojasaus (helder en zout) en de donkere sojasaus (wat dikker en zoeter).
Zoete sojasaus van Kikkoman. Te gebruiken over gekookte rijst of voor het karameliseren van o.a. noten. Ingrediënten: Suiker (44%), sojasaus (water, sojabonen, tarwe, zout) (35%), glucosestroop, wijn [sulfiet], water, zout, gistextract.
De traditionele Kikkomansaus wordt gebruikt als smaakmaker bij het koken of als bijgerecht bij maaltijden tussen het zout en peper en azijn. Het is een veel gebruikt ingrediënt in de Japanse en Oosterse keuken. Het kan prima gebruikt worden in marinades of als dipsaus.
Er zijn verschillende soorten ketjap verkrijgbaar. Welke soort je gebruikt in een gerecht, ligt deels aan het merk dat je koopt, maar vooral aan je eigen smaak. Sommige mensen vinden ketjap medja de allerlekkerste, terwijl anderen ketjap manis voor álles gebruiken.
De ketjap Asin is de zoute variant van deze heerlijke smaakmakers die in veel Aziatische gerechten worden gebruikt. Waar kun je Ketjap voor gebruiken? De Indonesische zoute smaakmaker is heerlijk bij Nasi, Bami en Saté. Maar Ketjap zorgt ook voor een verrassende touch aan soepen, marinades en sauzen.
Want sojasaus bevat een grote hoeveelheid umami en umami ondersteunt de waarneming van de zoutsmaak van gerechten. De conclusie van de experts: het hangt af van de smaak van een gerecht, maar niet van het zoutgehalte. En met Kikkoman sojasaus krijgen recepten meer smaak, met minder zout.
Natuurlijke ingrediënten
Kikkoman sojasaus bestaat uit slechts vier geselecteerde ingrediënten: water, sojabonen, tarwe en keukenzout.
Alternatieven voor sojasaus zijn vissaus, tamari of ketjap of misopasta.
Zelfgemaakte sausje bewaar je eigenlijk áltijd – goed afgedekt – in de koelkast en liefst maar een dag of twee. Ook voor sambal en harissa vind ik online eigenlijk alleen maar het advies om een geopend potje in de koelkast te bewaren. Dat geldt trouwens ook voor maple syrup.
Eenmaal geopend bewaar je het flesje natuurlijk wel in de koelkast en dan blijft hij met gemak maanden lang goed. Er zijn merken die aanraden de saus binnen een bepaalde periode na openen te gebruiken, maar ook dat melden ze dan op de fles. Check de fles dus even.
Bovendien is ketchup vrij zuur en zit er vaak zout en suiker in, die een conserverende werking hebben. In de koelkast zou je ketchup geopend tot een jaar kunnen bewaren, maar langer is mogelijk.