Dit kun je bereiken door de tomaat te koken, te bakken of te pureren, bijvoorbeeld in een soep, pastasaus of als beleg op een pizza. Zo bevat tomatenpuree vier keer zoveel beschikbaar lycopeen als een gewone hele tomaat.
Lycopeen in voeding
Lycopeen geeft de kenmerkende rode kleur aan tomaat, rozenbottels en watermeloen. In deze voedingsmiddelen komt het van nature voor. In 100 gram rauwe tomaat komt bijna 3 milligram lycopeen voor. Het wordt ook toegevoegd aan andere levensmiddelen als kleurstof.
Tomatenpuree uit blik is in veel opzichten gezonder dan verse tomaat. Tomaten bevatten lycopeen, een stof die heel gezond is. Maar de lycopeen zit opgesloten in cellen. Ons darmstelsel is niet in staat die cellen kapot te maken, zodat de stof vrijkomt en door het lichaam kan worden opgenomen.
Lycopeen geeft de kenmerkende rode of oranje kleur aan diverse soorten groenten en fruit. Lycopeen zit onder andere in tomaat, paprika, rozenbottel, chilipeper, guave en watermeloen. De opname van lycopeen in het lichaam wordt vergroot door vette voedingsstoffen en wanneer de voeding verwarmd is.
Tomatenpuree is de meest geconcentreerde vorm van geconserveerde tomaten in blik. Voor tomatenpuree worden tomaten heel lang ingekookt tot een dikke pasta met een dieprode kleur en intense smaak.
Verse tomaten en tomaten uit blik zijn even gezond. De voedingswaarden van beiden blijven hetzelfde. Echter kunnen fabrikanten (ongezonde) toevoegingen doen bij het product. Je kunt hierbij denken aan zout, suiker of conserveermiddelen voor de houdbaarheid.
Lycopeen staat bekend om een groot aantal positieve eigenschappen. De stof stimuleert de bloedsomloop, beschermt tegen beroertes, verlaagt de cholesterol en beschermt tegen bepaalde soorten kanker, zoals borstkanker.
Gina Sam adviseert daarom om niet meer dan twee stuks sinaasappelen en tomaten per dag te eten en deze zelfs te vermijden als je veel last hebt van brandend maagzuur.
Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker. Voor het sterkste resultaat is tomatensaus zelfs nog gezonder dan verse tomaten.
Vanwege de voedingswaarde en culinaire aard wordt de tomaat beschouwd als groente. Maar plantkundig gezien is het een vrucht. Met een hoge dosis aan vitamine C is het goed voor het lichaam bij de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Daarnaast bevat een tomaat kalium.
Deze sausachtige substantie is gemaakt van rauwe gepureerde tomaten (bij de meeste bewerkingen zijn de tomaten verwarmd geweest) en ontdaan van de zaadjes en het vel. Je kunt het gebruiken als basis voor soepen en sauzen, en komt nog het meest overeen met tomatensap.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Het wordt namelijk niet aangeraden om onbeperkt tomaten te eten. De tomatenplant behoort tot plantenfamilie nachtschade. Ook de aardappel, paprika en aubergine horen bij deze familie. De tomatenplant bevat lectines.
De blikjes zijn er in 70 g en 140 g. De inhoud van de tubes verschilt per merk van 135 g tot zo'n 200 g. Een blikje tomatenpuree is nog altijd een stuk goedkoper, maar heeft tot nadeel dat je het nooit opmaakt. 70 g tomatenpuree is ongeveer 4-5 eetlepels en dat is teveel voor één gerecht.
Naast de goede kwaliteiten van vezels die onder ander in groenten en fruit voorkomen, zijn er ook voedingsmiddelen die een negatief effect kunnen hebben op de darmen. Ondanks dat zij gezond zijn en vol voedingsvezels zitten. Neem bijvoorbeeld de tomaat, aardappel en aubergine. Het zijn alle 3 nachtschadeplanten.
Het vetgehalte en het vetprofiel van het bloed verbetert
De krachtige anti-oxidant in tomaat, lycopeen, zorgt ervoor, dat de lever beter functioneert. Het vetprofiel van het bloed verbetert en het LDL gehalte (slechte cholesterol) verlaagt.
Het is de lycopeen uit tomatenpuree, een krachtige anti-oxidant, dat vanwege de anti-oxiderende werking werkt tegen huidveroudering zoals rimpels en zonnebrand. Een tweeledige werking tegen huidveroudering dus, want de zon is een krachtige oxidant en één van de belangrijkste veroorzakers van huidveroudering.
Bijna twee keer zoveel vitamine C
Zo bevat een kerstomaat niet alleen bijna twee keer zo veel vitamine C, maar ook veel meer bètacaroteen (die wordt omgezet in vitamine A) en lycopeen (een antioxidant) dan een gewone tomaat. Ook zit er meer foliumzuur in, een vitamine (B11) waar veel Nederlanders een tekort aan hebben.
Snoeptomaatjes zijn vergelijkbaar met de cherrytomaten. Al zijn de snoeptomaatjes echt bedoeld om lekker van te snoepen. Zet ze als gezonde snack op tafel bij een verjaardag, neem mee naar school of naar het werk of snoep ze 's avonds nog lekker op. Ook nieuw in het assortiment: Tommies mini-toppers!
Het onmisbare boodschappenlijstje en voedingsmiddelen tegen haaruitval: Linzen en eigeel zijn rijk aan eiwitten, vitamine B, ijzer, zwavel en zink. Tank eiwitten bij met soja, bonen, vlees en kaas. Vul uw gehalte aan vitamine B en magnesium terug aan met droge groenten, vis, bananen en avocado's.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat u zelf uw PSA waarde kan verlagen door uw leefstijl aan te passen. Gezond leven, bewust eten en genoeg beweging is uiteraard altijd aan te raden voor uw algemene gezondheid.
De waarde van Lycopeen
Ook in veel groenten zitten stoffen die beschermen tegen prostaatkanker. Vooral tomaten en broccoli zijn volgens onderzoekers erg gezond. De stof lycopeen, die tomaten hun rode kleur geeft, zou de groei van kankercellen kunnen remmen en ze zelfs kunnen vernietigen.