Houten huizen zijn koud, gammel, gehorig, brandgevaarlijk en lelijk. Ze rotten al snel weg, hebben veel onderhoud nodig en gaan minder lang mee dan stenen huizen.
En wat zijn de voordelen vergeleken met een normale woning? Vaak weet men direct een aantal nadelen op te noemen. Houten huizen zijn minder goed geïsoleerd, zijn gehoriger en hebben veel onderhoud nodig.
Kans op rotting
Bij onzorgvuldige uitvoering van de bouw ontstaat er kans op rotting van hout. Rotting tast de sterkte van het hout aan, waardoor de constructie minder sterk wordt. Het is daarom van groot belang dat de houtskeletbouw zorgvuldig geplaatst wordt, door specialisten.
De voordelen van hout
Niet voor niets zijn Noorse huizen zo vaak van hout: het is een natuurlijk materiaal dat prettig ruikt en mooi kleurt. Een massief houten buitengevel biedt veel mogelijkheden voor een speelse bouw en afwerking, heeft een nostalgische uitstraling en geeft binnen een gezellig gevoel.
De minimale levensduur van een houten huis is 50 jaar. Dat van een stenen woning is 120 jaar. Meer dan de helft korter dus.
Onder normale omstandigheden stort een huis niet zomaar in. Er moet wel écht iets aan de hand zijn zoals een gasexplosie of aardbeving. Laat je huis periodiek inspecteren op gaslekkage. Vooral in oudere woningen, en door slechte aansluitingen van een gastoestel kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.
3. Is een houten woning duurder dan een woning gebouwd in steen of beton? Nee, een houten woning is doorgaans (veel) goedkoper dan een traditioneel gebouwde woning. Dit wordt grotendeels veroorzaakt doordat er veel minder manuren nodig zijn voor het bouwen van een houten woning.
De rode kleur, ook wel Falunrood (Zweeds: faluröd) genoemd, vindt zijn oorsprong al in 1255 in de kopermijnen bij de stad Falun. De inwoners van Dalarna in Midden-Zweden wonnen dit pigment uit afvalerts (slam in het Zweeds). Later gebruikten ze deze grondstof in de verf waar ze hun huizen mee schilderden.
In de 16e eeuw werd de kleur gebruikt om huizen mee te verven doordat koning Johan III van Zweden deze mode introduceerde, eerst alleen bij de rijken, maar pas vanaf 1800 sloeg de kleur ook aan bij de armen (vooral op het platteland) ook vanwege de lage kosten.
In de Zweedse plaats Falun staat een kopermijn die vooral bekend is doordat restproducten van de koperwinning gebruikt worden als kleurstof in verf.
Geluidsoverlast? Veel geïnteresseerden vragen zich af of houtskeletbouw niet erg gehorig is. Zeker bij meerlaagse woningen is het aan te raden om een zwevende dekvloer als verdiepingsvloer te laten leggen. Het vermindert contactgeluid tot een aanvaardbaar niveau.
Traditioneel metselwerk: de kracht van traditie
Bouwen op de traditionele manier – met dragende binnenmuur, spouw en gevel - is nog altijd veruit de populairste bouwmethode bij bouwers én aannemers.
Tijdens de groei absorberen bomen koolstofdioxide, dat gevangen blijft in het hout, terwijl bij productie van bijvoorbeeld beton juist CO2 vrijkomt. En waar beton een levensduur heeft van maximaal honderd jaar, gaat kruisgelamineerd hout wel duizend jaar mee.
Hout is het beste isolatie materiaal dat de natuur te bieden heeft. Dit betekent niet dat u het meest energiezuinige huis heeft wanneer u de muren dikker maakt. Net als bij elk ander huis moet u rekening houden met de isolatie normen voor vloeren, plafonds, daken en het gebruik van de juiste ramen en deuren.
Finland staat bekend om de ongerepte natuur en enorme bosgebieden. Meer dan 65% van het land bestaat uit naaldbossen. Logisch dat het hout uit deze bossen al eeuwen gebruikt wordt voor de bouw van Finse huizen.
De bonte kleuren zijn trouwens ontstaan, omdat de rode verf vroeger goedkoper was dan witte. Aan de kleur van het huis kon je dus zien hoe rijk iemand was. Al kwam het ook regelmatig voor dat de voor- en zijkanten van het huis wit waren, terwijl de achterkant wel rood was. Aan de achterkant wonen immers geen mensen!
De vaak rode houten huizen die je tijdens je vakantie in Zweden betrekt, heten 'stuga'. Ze zijn meestal heel ruim en comfortabel en liggen midden in de natuur, soms geïsoleerd, soms in parken.
Lees hier meer over eigenschappen en oorsprong van het zweedse rood. De kleur uit Scandinavië kent het zogenaame 'metamerie'-verschijnsel: bij verschillende lichtinval is de kleur steeds net iets anders. De kleur is niet in een RAL-code te vangen.
Een stuga is een Zweeds type (gezins)woning die doorgaans bestaat uit een of enkele ruimtes. De oudste en eenvoudigste vorm van een stuga telt slechts een (slaap)kamer, met een opening in het dak voor de rook van de open haard en voor het binnenlaten van daglicht.
Rood is de kleur van geluk, feest en appel. Indiase cultuur | Rood wordt gedragen tijdens trouwerijen. Daarnaast wordt de kleur gezien als een kleur van plezier. Het is een zuivere kleur.
Zweden grenst aan Noorwegen in het westen en noorden, aan Finland in het noorden en oosten, aan de Botnische Golf en Oostzee in het noorden, midden en zuidoosten en verder aan het Skagerrak en het Kattegat in het zuidwesten. Sinds 2000 toen de Oresundbrug werd geopend is er ook een directe verbinding met Denemarken.
Een woning bouwen voor 150.000 (extra kosten inclusief) is perfect mogelijk. Je moet er echter wel bewust van zijn dat je voor die prijs geen glazen designtrap, inloopdouche of marmeren keuken kan verwachten. Minder luxueus staat echter niet gelijk aan minder goed.
De prijzen van een prefab nieuwbouw woning liggen vaak tussen de 100.000 en 500.000 euro. Bij Goedhuis kunt u al een vrijstaande woning laten bouwen vanaf €199.900 euro.
WAT KOST EEN ZWEEDSE HOUTEN WONING LATEN BOUWEN? Alle woningen van Levande zijn volledig custom made, dus uw wensen bepalen de definitieve prijs. U kunt er echter vanuit gaan dat wij al vanaf 350.000 euro een droomhuis voor u kunnen realiseren. Onder architectuur gebouwd van uitsluitend premium Zweedse houtsoorten.