Eva (Hebreeuws: חוה, Chavah) is een veel voorkomende vrouwelijke voornaam met de betekenis "de leven gevende". De Bijbel wordt algemeen beschouwd als de oudste geschreven bron voor de naam Eva. Daarnaast kan de naam ook afgeleid zijn van het Oud-Egyptische Hewa, Perzische Eva en het Maleis Evuzus.
De Europese Economische Ruimte (EER) is het resultaat van een in 1992 gesloten akkoord tussen de landen van de Europese Gemeenschap (EG) (later de Europese Unie, EU) en de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA). Het EER-akkoord trad in werking op 1 januari 1994.
Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit 4 landen: Nederland. Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Bonaire, Sint Eustatius, Saba zijn bijzondere gemeenten en hebben een aparte status binnen Nederland. Zij heten Caribisch Nederland.
De Nederlandse Antillen zijn opgeheven en Curaçao en Sint Maarten zijn zelfstandige landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden geworden, naast Nederland en Aruba. Bonaire, Saba en Sint-Eustatius zijn sindsdien openbare lichamen van het land Nederland, vergelijkbaar met gemeenten.
Vanaf 1854 werd het gebied Curaçao en Onderhorigheden genoemd als kolonie onder het Koninkrijk der Nederlanden. Op 15 december 1954 kwam aan de koloniale status een eind toen het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden na acht jaar onderhandelen ondertekend werd door Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen.
Toen in 1654 Brazilië werd heroverd door Portugal, waren er al zo'n 25.000 slaven aangevoerd. De suikerrietteelt werd na deze herovering overgebracht naar het Caribisch gebied en het in 1634 veroverde Curaçao werd toen het Nederlandse verzamelpunt voor slaven.
De Bovenwindse eilanden werden aan het eind van de 15e eeuw door de Spanjaarden ontdekt. De eilanden wisselden regelmatig van "eigenaar". De bevolking stamt af van Engelsen, Schotten, Ieren, Fransen, Afrikaanse slaven en Nederlanders.
Vanaf 1854 werd het gebied Curaçao en Onderhorigheden genoemd als kolonie onder het Koninkrijk der Nederlanden. Op 15 december 1954 kwam aan de koloniale status een eind toen het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden na acht jaar onderhandelen ondertekend werd door Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen.
Rond 2003 werd het bier ook op de Nederlandse markt gebracht. Dit was weinig succesvol, en het bier verdwijnt snel van de Nederlandse markt. Het wordt dan enkel nog voor de Nederlandse Antillen gebrouwen. Dit bleek onvoldoende om De Antilliaanse brouwerij draaiend te houden, en deze ging failliet in 2006.
Het Caribisch deel van het Koninkrijk bestaat uit: de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten; de 3 openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
De kleurcode van het reisadvies voor Bonaire is groen. Dit betekent dat de veiligheidsrisico's vergelijkbaar zijn met Europees Nederland.
Er zijn geen inreisregels voor mensen die reizen binnen de EU/Schengen. Ook niet voor inwoners van landen die meedoen met de EU-inreisregels. Voor reizigers die wonen buiten de EU/Schengen geldt het EU-inreisverbod. Er zijn uitzonderingen.
U mag maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen onafgebroken op Bonaire, Saba en Sint Eustatius verblijven.
Als u voor langer dan 6 maanden naar Bonaire, Sint Eustatius of Saba gaat, heeft u een Verklaring Toelating van Rechtswege nodig. In deze verklaring moet u aantonen dat u een plek heeft om te wonen en genoeg geld om van te leven. Ook heeft u een bewijs van goed gedrag over de afgelopen 5 jaar nodig.
Een zelftest doet u bij klachten, als u dichtbij een besmet persoon was of gewoon voor de zekerheid. Ook als u volledig bent gevaccineerd of corona heeft gehad. In sommige gevallen is het beter om geen zelftest te doen.
Er bestaat een kans dat u corona krijgt nadat u gevaccineerd bent. Het blijft daarom altijd belangrijk om u te laten testen bij klachten die passen bij corona. En om de maatregelen en adviezen op te volgen.
Vaccinatiebewijs beperkt geldig
Sinds 1 februari 2022 is uw vaccinatiebewijs in Europa 270 dagen geldig. De boostervaccinatie heeft nog geen geldigheidsduur en verloopt dus nog niet.
Corona gehad voor vaccinatie
8 weken na uw coronabesmetting kunt u de coronaprik halen. 1 prik is voldoende om uw basisserie af te ronden. U kunt ook 2 prikken halen als u dat wilt. 3 maanden na uw laatste prik uit de basisserie kunt u een boostervaccinatie halen.
Uw vaccinatiebewijs voor reizen binnen Europa is geldig tot 270 dagen na uw laatste prik uit de basisserie. De boostervaccinatie heeft nog geen geldigheid en verloopt dus nog niet.
Speeksel zelftesten
Er zijn ook zelftesten op de markt die gebruik maken van een afname van speeksel in plaats van via de neus. Uit onderzoek blijkt dat een speeksel-zelftest een minder betrouwbaar resultaat geeft dan een zelftest die werkt met een neusafname.
Volledige vaccinatie
Reizigers zijn volledig gevaccineerd als: de vaccinatie bestaat uit de toediening van 1 vaccin en dit vaccin is toegediend (Janssen);
Reist u naar Spanje vanuit de Europese Unie of de Schengenzone? Dan hoeft u geen Digitaal Corona Certificaat (vaccinatie-, test-, of herstelbewijs) te laten zien.
De PCR-test is nauwkeurig en moet in een laboratorium worden uitgevoerd. Daarom kan het 24 uur of langer duren voor u de uitslag krijgt. Deze sneltest geeft binnen 1 uur een uitslag. De test is minder gevoelig dan de andere testen.
Mensen die gevaccineerd zijn met het Janssen-vaccin en tenminste drie maanden geleden een booster hebben ontvangen, kunnen vanaf 16 maart 2022 een afspraak maken voor een extra prik tegen corona. Dit schrijft minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de Tweede Kamer.
Ook mensen die Nederland willen inreizen vanuit een land waarbij Nederland vraagt om een DCC zullen straks minstens 2 weken volledig gevaccineerd moeten zijn om op basis van een vaccinatiebewijs het land binnen te reizen.
Er zijn geen inreisregels voor mensen die reizen binnen de EU/Schengen. Ook niet voor inwoners van landen die meedoen met de EU-inreisregels. Voor reizigers die wonen buiten de EU/Schengen geldt het EU-inreisverbod. Er zijn uitzonderingen.