Er zijn een heleboel verschillende manieren en werkvormen om het diep leren te stimuleren. Laat leerlingen bijvoorbeeld zelf vragen bedenken, of haak aan bij eerdere opgedane kennis, zodat de lesstof beter beklijft. Of maak gebruik van beelden. Dat kan natuurlijk leerkracht gestuurd, maar ook leerling gestuurd.
Probeer dan dagelijks te schaken, te dammen of leer een nieuw muziekinstrument te bespelen. Sudoku's en puzzels zijn ook een goede manier om je hersens uit te dagen. Of speel eens een (strategie)spel op de computer, bijvoorbeeld samen met je (klein)kinderen!
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat je je geheugen kunt trainen met geheugenspelletjes. Deze richten zich veelal op het werkgeheugen, ook wel bekend als het kortetermijngeheugen. U activeert de hersens en het geheugen wanneer u bewust bezig bent met deze spellen.
Speel een spelletje
Strategische spellen zijn ideaal om op een leuke manier het brein te stimuleren. Gezelschapspellen zoals Memory, Rummikub en Scrabble zijn goed voor het kortetermijngeheugen en de concentratie. Individuele denkspellen als sudoku's en kruiswoordraadsels bevorderen het logische inzicht.
Symptomen van geheugenverlies
Naast het verlies van je geheugen, kun je geheugenverlies ook herkennen aan andere symptomen: Desoriëntatie/verwarring. Ongecoördineerde bewegingen (bijvoorbeeld meerdere malen tegen een tafel aanstoten). Valse herinneringen.
Gezond eten voor je geheugen betekent: veel broccoli en groene bladgroenten, zoals spinazie en andijvie. Je geheugen gedijt er prima bij. Voedingsmiddelen vol foliumzuur zijn ook prima voor je geheugen, denk aan erwten en linzen. En vis is belangrijk, vanwege de omega-3-vetzuren.
Hoe het geheugen precies werkt is dus ook nog niet helemaal duidelijk. Je hersenen bestaan uit een wirwar van zenuwcellen die door verbindingen bepaalde patronen maken. Wetenschappers hebben ontdekt dat wanneer je iets opslaat in je geheugen, dit patroon verandert en de verbindingen sterker worden.
Met name vitamine B3 (niacine) en B11 (foliumzuur) zijn essentieel om hersenmist en vergeetachtigheid tegen te gaan.
Noten: ze zijn een bron van vitamine E, een antioxidant. Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van (hersen)cellen tegengaan. Fruit: blauwe bessen, rode bessen, frambozen, … Deze gezonde snoepjes zijn niet alleen lekker, zomers fruit bevat ook antioxidanten.
Stress is slecht
Je eetgewoontes zijn dus belangrijk voor je brein, maar er is meer wat invloed heeft op de veroudering van je hersenen. "Stress is de hoofdoorzaak", zegt wetenschapsjournalist Mark Mieras. "Van deze crisis hebben een hoop mensen stress.
Als iemand vergeetachtig wordt, betekent dit niet meteen dat het om alzheimer of een andere vorm van dementie gaat. Vaak gaat het om normale (ouderdoms-)vergeetachtigheid. Het kan ook een lichamelijke of psychologische oorzaak hebben.
Bij teveel stress raakt de hippocampus dus overwerkt. Een overwerkte hippocampus uit zich ook in geheugenproblemen, depressie en angststoornissen. Dit is dan ook de reden dat veel mensen die last hebben van bijvoorbeeld langdurige stress of burn-out geheugen- en concentratieproblemen hebben.
Behandelen van geheugenproblemen
Een verminderd geheugen is helaas niet te herstellen in die zin dat het weer op de 'oude manier' gaat werken. Bij geheugenproblemen kun je wel leren op een andere, meer bewuste manier informatie op te nemen en deze weer op te diepen.
Hoe dragen vitamines bij aan 'gezonde goed functionerende hersenen'? B-vitamines (met name B1, B6, B11/foliumzuur en B12) helpen bij de aanmaak van de signaalstoffen tussen de zenuwcellen en ze houden de myelineschede (vettige omhulsel rond de zenuwcellen) in stand.
Het verbeteren van uw geheugen met behulp van spellen is een strategie die al bij kinderen wordt toegepast. Het indelen van vormen, het stapelen van bouwblokken en het herkennen van kleuren zijn zulke activiteiten die de cognitieve ontwikkeling bevorderen en mensen in staat stellen om een gezond leven te leiden.
Wanneer je voldoende beweegt, raken je hersenen goed doorbloed en krijgen ze de zuurstof die ze nodig hebben. Nieuwe hersencellen worden gevormd en verbindingen tussen zenuwcellen worden sterker. Daarnaast verbetert de communicatie tussen de hersencellen. Dit alles zorgt ervoor dat je hersenen langer soepel blijven.
Onze hersenen varen er wel bij als we ze regelmatig uitdagen. Met sudoku's, kruiswoordraadsels of memory trainen we ons geheugen, zodat we dingen beter gaan onthouden. Ook computerspelletjes hebben een positief effect: hiermee train je je reactievermogen, herinnering en alertheid.
Het kaartspel levert een bijdrage aan het 'braintrainen'. Deze term staat voor het oefenen in het beter onthouden met geheugenspelletjes. Het kaartspel Patience vergt onder andere concentratie, focus en denksnelheid. Het spel is tevens ideaal omdat je het alleen kan spelen.