Zolang minimaal 50% van het oude gazon het overleefd heeft (levensvatbare wortels en groeipunten), kan het verdort gras volledig herstellen. Als het gras weer gaat groeien, na voldoende vocht, is het echter aanbevolen de grasmat door te zaaien en daarmee de graszode een opfrisbeurt te geven.
Verticuteer je gazon of hark er handmatig het droge gras uit. Door lichtjes te verticuteren haal je ook het dode gras weg en wordt de bovenste laag grond opnieuw belucht. De bodem is nu ook losser, wat makkelijker is om bij te zaaien. Kies sterke en snel kiemende grassoorten om je gazon bij te zaaien.
Gazon herstellen na de droogte
Hark de verdorde stukken open en verwijder zo veel mogelijk dood gras zodat er lucht in de bodem komt. Dit heet verticuteren. Hier zijn ook machines voor of een speciale hark. De kale plekken zaai je vervolgens opnieuw in.
Graszaad van de action heeft maar één soort en één inhoudsmaat. Je hoeft niet lang te kiezen. Voordelig geprijsd.
Dompel het gras volledig onder water, zodat het helemaal verzadigd is. Gooi vervolgens het water uit de emmer, maar laat het gras erin zitten. Check na 1 à 2 dagen of er witte wortels aan de onderkant komen. Als dat het geval is, leeft het gazon nog."
Hoe gazon herstellen na verticuteren? Zaai na het verwijderen van de mos- en viltlaag DCM Graszaad Herstel. De grasmat zal na enkele weken weer stevig en dicht zijn.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
Als je gazon veel vilt en mos produceert zal je jaarlijks moeten verticuteren, zo houdt je het bij en wordt het niet een te grote klus. Bovendien heeft het mos en de viltlaag geen verstikkende werking op het gazon. Als de vilt laag minder dan 1 cm is kan je om het jaar verticuteren.
De eerste keer in april of mei en indien de bodem uit klei of veengrond bestaat mag u het ook nog een keer in september of oktober verticuteren. Op klei of veengrond groeien mossen namelijk heel erg snel, de bodem is namelijk een stuk zuurder, waardoor u het liefst voor de winterrust het gazon weer wilt herstellen.
Snelkiemend graszaad is een grasmengsel met zaden die snel kiemen. Een kale plek in het grasperk groeit op die manier snel weer dicht. Wanneer u voor deze kale plek een type zaad gebruikt dat niet zo snel kiemt, dan bestaat er een grote kans dat de kale plek vol onkruid in plaats van gras groeit.
Voorzie per 100m² zo'n 2,5 tot 3 kg graszaad. Gebruik niet teveel graszaad, want dan verstikt het gras zichzelf. Gebruik niet te weinig graszaad want dan krijg je geen mooi volle grasmat. Verdeel het graszaad in twee gelijke hoeveelheden.
Kalk strooien maakt de grond minder zuur. Hierdoor is het gras beter in staat om meststoffen op te nemen, waardoor het beter groeit en mos minder een kans krijgt. Kalk herstelt een te zure bodem direct. Bij een minder zure bodem dient kalk als buffer die geleidelijk de zuurgraad optimaliseert.
Een mengsel van herstelgras bestaat grotendeels uit snelkiemend graszaad. Deze snelgroeiende grassoorten zorgen ervoor dat je binnen enkele weken weer een dichte grasmat hebt. Doordat het gras zo snel ontkiemt, krijgt onkruid geen kans om een plek in te nemen tussen het gras.
Besluit je graszoden te leggen, dan ontstaat er direct een mooi gazon, terwijl je bij zaaien veel meer geduld moet hebben. Zaaien is natuurlijk een stuk goedkoper. Gras zaaien kan normaal gesproken van mei tot augustus. Behalve als het vroeg in het voorjaar relatief warm is, kan eerder worden gezaaid.
Verticuteren: stap voor stap
Maai het gazon tot een hoogte van ongeveer 2 tot 3 centimeter voordat je het verticuteert. Stel de verticuteermessen in op de juiste diepte. Verticuteer de eerste keer niet te diep.
Eens per jaar is het minimale advies om het gazon te verticuteren. Dit kun je het beste doen wanneer de bodem temperatuur nog of weer warmer is. De maanden maart en april zijn de ideale maanden. Maar ook augustus en september zijn prima maanden om de werkzaamheden te verrichten.
Door herhaald verticuteren wordt de grasmat sterk beschadigd. De open plekken worden snel ingenomen door onkruid. Verticuteren gebeurt vaak in combinatie met het gebruik van ijzersulfaat om mos te doden. Hierdoor worden de nuttige composteringsbacteriën die de viltlaag afbreken massaal gedood.
Een met scherpe, korte messen en een met lange, minder scherpe messen. Gebruik de kant met de korte messen om te verticuteren. Dit doe je door horizontale en verticale inkepingen te maken, een soort raster. Gebruik de andere kant van de hark om de resten mos en gras bij elkaar te harken.
Toch is het niet helemaal hetzelfde. Verticuteren gaat namelijk nog iets verder dan het gazon beluchten. Waar je bij beluchten alleen gaten maakt in de mos laag om voor de toevoer van lucht en licht te zorgen, verwijder je bij het verticuteren van je gazon de gehele moslaag.