De meeste macrofoto's worden met een spiegelreflexcamera of een systeemcamera met een speciale macrolens gemaakt. Maar zelfs met sommige compact camera's kun je macrofoto's maken! Compact camera's hebben vaak een speciale macro-stand, die op het instelwiel wordt aangeduid met het pictogram van een bloemetje.
Bij een macrolens met een brandpuntsafstand van 60 mm, is de minimale werkafstand rond de 60 mm. Het voordeel van een macrolens met een grote brandpuntsafstand is dat de minimale werkafstand ook groter is, waardoor het mogelijk is op een grotere afstand een insect op maximale grootte te fotograferen.
Professionele fotografen maken gebruik van camera's met een full frame sensor. De goedkopere spiegelreflexcamera's hebben een zogenaamde crop sensor. Dit is een kleinere beeldsensor. Lenzen die speciaal voor deze crop-sensorcamera's zijn gemaakt, passen NIET op de full frame camera's van hetzelfde merk.
Qua kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid verschillen de merken eigenlijk niet heel erg veel van elkaar. Canon scoort iets beter op autofocus en video. Nikon scoort weer iets beter op beeldkwaliteit. Omdat de verschillen minimaal zijn maakt het niet heel erg veel uit welk merk je pakt.
Voor het fotograferen van insecten is een macro-objectief nodig waarmee u van zeer dichtbij op het onderwerp kunt scherpstellen. Met een macro-objectief (Nikon noemt deze Micro-NIKKOR-objectieven) kunt u onderwerpen op bijna ware grootte fotograferen.
Streef naar een klein diafragma (groot f-getal) als je wilt dat er meer dan alleen een klein deel van het insect in focus is. Als je tijdens de vlucht een insect fotografeert, probeer dan handmatig scherp te stellen. Focus op de ogen, zoals bij elk ander dier om de meeste indruk te maken.
Een macrolens is handig voor fotografen die zich willen toespitsen op detailfotografie. Met deze lenzen maak je vanaf een hele korte afstand tot het onderwerp een scherpe foto. Dit lukt met de meeste andere lenzen minder goed. Je legt er alles op ware grootte mee vast, zoals kleine details van insecten of bloemen.
De meeste macro lenzen lopen van 60mm tot 180mm brandpuntsafstand. Bij 180 millimeter moet je bedenken dat je veel sluitertijd nodig hebt om scherpe foto's te garanderen.
Bij macrofotografie kun je vaak het beste met de hand scherpstellen. Dat gaat het soepelst door ongeveer op het onderwerp scherp te stellen, en de fijnafstelling te doen door de camera naar voor of naar achter te bewegen. Wanneer je vanaf statief werkt, kun je een speciale 'focusing rail' gebruiken.
De beste camera van dit moment is volgens ons de Sony A7 IV. Het is een alles-in-een hybride camera die is in te zetten door allerlei soorten gebruikers. Kijkend naar de verbeteringen t.o.v. de A7 III verdient de Sony A7 IV alleen maar tienen. De full frame systeemcamera heeft een 33MP sensor.
Of ga voor een echte macrolens
Je kunt voor het fotograferen van insecten dus beter kiezen voor een langere lens – circa 90mm tot 180mm – in plaats van de (doorgaans goedkoopste) lenzen die een brandpuntsafstand van ongeveer 40mm tot 60mm hebben.
Kies dan voor een dioptrie-voorzetlens. Deze lens lijkt op een soort brillenglas en komt in verschillende sterktes. De voorzetlens kun je makkelijk op de camera schroeven en verkort de minimale afstand waarop je nog kunt scherpstellen. Voordeel: je hebt al een voorzetlens voor €20,-.
Met een verhouding van 1:2 is het sensorbeeld slechts de helft van het origineel en spreken we eerder van een close-up. Groter maken dan in werkelijkheid kan ook. Met een verhouding als 2:1 of hoger kun je minieme details echt enorm opblazen.".
Met de gratis te downloaden app ObsIdentify is het eenvoudig om dieren en planten te herkennen. Je maakt een foto van het betreffende insect/dier of plant en de app geeft binnen enkele seconden uitsluitsel om welke soort het gaat. De app herkent inmiddels al meer dan 22.000 soorten.
Ze zijn met bijna een miljoen beschreven soorten verreweg de grootste en meest soortenrijke groep onder de dieren en dan zijn er ook mogelijk enkele miljoenen soorten nog niet eens ontdekt. Het is niet vreemd dat je insecten dus overal tegenkomt, niet alleen op land maar ook in het (zoete) water.
Beste voor macrofotografie: Panasonic LUMIX DC-TZ200
Een goede beeldstabilisatie is dan noodzakelijk. Die vind je terug in de beste compact camera voor macrofotografie: de Panasonic Lumix DC-TZ200. Ook de live view-functie helpt om je camera stabiel te houden.
Samengevat. Een systeemcamera en spiegelreflexcamera verschillen niet veel van elkaar. Qua beeldkwaliteit en instellingsmogelijkheden presteren ze bijna even goed. Beide camera's beschikken over goede sensoren waarmee je in verschillende lichtsituaties fotografeert en filmt.
De Sony A6000 kan maar liefst 11 foto's per seconde maken. Bovendien kun je de camera super snel scherpstellen. Dit maakt deze camera tot beste systeem camera voor productfotografie. De Canon Powershot SX730 is de beste compact camera voor productfotografie.
De meeste spiegelreflexcamera's voor beginners gaan rond de 150,000 tot 200,000 clicks mee. De echte professionele spiegelreflexcamera's gaan dus tot 400,000 of zelfs 500,000 clicks mee. Via deze database kun je zien wat de verwachtte levensduur is van jouw camera.