Carpaccio gaat goed samen met bieren met weinig bitter en mooie ronde en fruitige smaken. Met een Palm bier is dit een uitstekende combinatie.
Als je een schotel serveert met sterke en uitgesproken smaken, hoort daar een biertje met dezelfde smaakintensiteit bij en omgekeerd: een lichte schotel past heel goed bij een zacht en licht biertje. Met oesters bijvoorbeeld: als deze veel jodium bevatten ga je voor een bruin en eerder bitter bier.
- De uitgesproken smaak van stout past heel goed bij wild vlees zoals bijvoorbeeld hertenbiefstuk maar denk ook aan konijn of fazant. - Een fruittaartje is ook erg lekker met stout bier. De tegengestelde smaken zorgen er juist voor dat het samen zo goed smaakt.
Coquilles bereid je bovendien supersnel en gaan uitstekend samen met een lekker Blond Biertje. Bereid je Coquilles (St. Jacobsschelpen) zo naturel mogelijk, dan blijft de smaak behouden. Een Leffe Blond is een super combinatie hierbij.
Tripel is aan te raden als u gegrilde kip, tonijn of geroosterde groenten op het menu heeft staan. Karamelachtig bier, zoals een donker bockbier en amber, is smaakvol in combinatie met gegrilde zalm. Herfstbock gaat perfect samen met een stoofschotel met veel uien, deze combi versterkt de smaak.
Geen twijfel mogelijk, een stevige tripel of een sterk blond bier maken hier de dienst uit. Als de vis een volle en iets vettige structuur heeft, zoals zalm, kies dan voor een sterke tripel.
Zoute gerechten doen het erg goed met IPA's, omdat het zout het bittere tempert. Proef maar eens een stukje aardappel zonder zout met jouw favoriete IPA, doe daarna een snufje zout over de aardappel en neem dan nog eens een slok. Je zal merken dat het bittere in het bier plaatsmaakt voor wat meer fruitige smaken.
Bij het bereiden van een 'standaard' steak, is een red ale bijvoorbeeld een geweldige match. Rode ales zijn zwaar en hebben een fijne aroma waardoor ze de smaak van het sappige vlees versterken. Ook porters passen geweldig bij een biefstuk - vooral bij een een porterhouse steak.
Guinness is een beroemd bier van het type stout uit Ierland. Het bier is het belangrijkste product van de St. James' Gate brewery in Dublin. De brouwerij werd gesticht in 1759 door Arthur Guinness.
Carpaccio is een verfijnd gerecht, met frisse aspecten als het met citroen of kappers geserveerd wordt. Ga voor de mooiste combinatie dus óf voor wat rijker wit, óf wat lichter rood. Een smaakvolle mousserende wijn of wat vollere rosé kan ook goed.
Bij dit frisse Italiaanse gerecht passen plezierige en pretentieloze witte en rode wijnen. Wit: pinot grigio en pinot blanc uit Alto Adige, grüner veltliner "Steinfeder", sauvignon blanc uit Zuid-Afrika of Chili.
Zeker als het vlees wat gekruid is, is een IPA een prima keuze. Wat dacht je van de Jopen Mooie Nel of de Laguntias IPA. Hou je wel van een donker bier, dan is Dubbel een prima keuze. De La Trappe Dubbel, de Grolsch Volle Dubbel of de Grimbergen Dubbel zijn ook fijne partners van bijvoorbeeld goed gegaarde spareribs.
De hitte in het gerecht wordt geblust door het frisse bier. Een witbier (Hoegaarden, Brugs Tarwebier, Blanche de Namur, Blanche de Bruxelles, Troublette, ….) is de derde optie. De pairing heeft het zelfde effect als de vorige.
Stoofvlees met frietjes
Bij het bereiden komt er uiteraard al bruin bier aan te pas, maar volgens de bierkenners maakt een apart geserveerd fris, bruin bier het gerecht helemaal af. Erwin raadt specifiek aan om er een Oude Ichtegemse Grand Cru van Brouwerij Strubbe (Oud Bruin) bij te drinken.
Combineer het juiste bier bij dit heerlijke BBQ-Gerecht
Deze Tomahawk steak heeft smaken van paprika, chili, rook en gecarameliseerde suiker. Dit sluit perfect aan bij het zoete karakter van de Kees - Caramel Fudge Stout.
Enkele gerechten bij deze voorbeeldbieren: probeer de Pale Ale eens uit naast kalfsvlees, kip, kreeft, salade of asperges. De IPA is wat intenser en combineer je beter met burritos, gegrild vlees, Indian Curry en gerechten uit de Texaans-Mexicaanse keuken.
Meer specifiek kan je kiezen voor een Indian Pale Ale met ribeye steak en waarom zou je dan niet eens proberen om de ribeye steak te marineren. IPA bieren hebben een fruitige ondertoon dat een tegengewicht geeft aan hun bitterheid en de mouten bieden een tegengewicht tegen de vettigheid van een ribeye.
IPA is een van oorsprong Engelse biersoort, waarbij er meer hop wordt toegevoegd dan bij pils. Daardoor zijn IPA-bieren vaak bitterder, maar dat wordt goedgemaakt door de fruitige tonen. Het alcoholpercentage ligt tussen 5 en 7,5 procent.
Een voorbeeld van bierstijlen waar soms verwarring over ontstaat zijn Lager bier en Pils. Als je op het etiket van een flesje Heineken kijkt zie je Lager staan... Maar het is toch pils?! Simpel gezegd, Pilsener is een variant van Lager bier.
Lekkere voorbeelden
Een IPA bijvoorbeeld is een bier dat erg hoppig met fruitige smaken is, maar ook bitter. Dit kun je combineren met gerechten met heftige smaken, zoals Mexicaans eten of Indiase curry.
Ook vis gaat prima samen met bier. Bij visgerechten serveer je best een fris of lichtzurig bier: witbier, blond abdijbier, geuze of tripel bijvoorbeeld. Grijze garnalen, daar hoort Rodenbach bij.
Zorg dat de smaak van de vis niet wordt overheerst door het bier. Kies dus niet voor erg zware of zoete bieren. Hierdoor zal je de vis namelijk niet meer proeven. Slechts uitzonderlijk zal een quadrupel of een Russian imperial stout een geslaagde pairing opleveren bij visgerechten.
Met oesters smaken de lichte stouts het lekkerst. Het origineel van Guinness steekt er met kop en schouders bovenuit. De combinatie van het zilte van de oesters contrasteert heerlijk met de droge smaak van het bier. Een goede tweede is het bier van Jopen.