Smoes = Een smoes, of uitvlucht, is een bewering waarmee men zich uit een vervelende situatie probeert te redden.
6. ... je hebt een allergische reactie en je hele lichaam zit onder de rode bultjes. 7. ... je hebt een voedselvergiftiging. 8. ... je zit op het politiebureau, want je bent net getuige geweest van een ongeluk. 9. ... je bent gebeten door een vleermuis en moet gecontroleerd worden op ziektes.
Smoes is namelijk – al dan niet via het Duitse woord Schmus (mooie praatjes, maar ook geleuter) – in de omgangstaal overgenomen uit het Jiddisch, waarin sjmoeës praatje of praatjes betekent. Sjmoeës zelf gaat terug op het Hebreeuwse woord šəmūʻōth, dat enigszins neutraler (nieuws)berichten of geruchten betekent.
wat je verzint om iets niet te hoeven doen of uit te leggen
1) Aardigheid 2) Een mooi praatje 3) Excuus 4) Flauw excuus 5) Flauw praatje 6) Flauw voorwendsel 7) Gefluisterd excuus 8) Grap 9) Klets 10) Leugentje 11) Mooi praatje 12...
Steeds weer begrip tonen – Een andere tactiek is om smoesjes te accepteren als waarheid en aardig te blijven. “Goh, vervelend voor je zeg. Sterkte thuis!”. Hiermee houd je je collega te vriend en het kan een prima aanpak zijn wanneer iemand het maar hoogst zelden af laat weten.
Als je echt geloofwaardig over wilt komen, kun je volgens het onderzoek het beste kiezen voor smoezen als griep en koorts. 42 procent van de ondervraagde werkgevers vindt dat een goede reden. Daarnaast scoren ook rugpijn en een (verkeers)ongeluk erg hoog, met beide zo'n 38 procent.
In principe zijn er twee manieren waarop je een afspraak kunt afzeggen: Met de intentie hem te verzetten. Ondanks dat de afspraak echt nu niet goed uitkomt, prik je – in overleg – een nieuwe datum. Met de intentie hem in zijn geheel te cancelen.
De gemiddelde werknemer meldt zich volgens het CBS 1,1 keer per jaar ziek. Vrouwen zijn vaker ziek dan mannen. Vrouwelijke werknemers tussen de 25 en 35 jaar melden zich zelfs anderhalf keer zo vaak ziek als hun mannelijk collega's.
Ben je slechts 1 dag afwezig? Dan moet je geen ziekteattest indienen. Je meldt wel je ziekte aan je leidinggevende die dit registreert in Vlimpers.
U blijft ziek gemeld, tot u beter wordt gemeld. U bent beter als u weer 100% uw eigen werk kunt doen. Werkt u nog niet al uw uren, of doet u nog niet al uw taken? Dan bent u nog niet beter.
smoesje {het}
pretext {znw.} excuse {znw.}
Wereldwijd is hoofdpijn echter voor één op de drie al reden genoeg om zich ziek te melden of vrij te nemen. Nederlanders nemen minder vaak ziektedagen op vanwege lichaams- en hoofdpijn dan inwoners van de meeste andere landen.
Wie te laat komt, biedt vaak zijn excuses aan: “Sorry dat ik je heb laten wachten.” Maar misschien kun je degene die je hebt laten wachten beter bedanken.
Wanneer verplicht bedrijfsarts tot werken? Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.
Het wettelijk uitgangspunt is dat een werknemer in beginsel zelf bepaalt wanneer en of er sprake is van ziekte en van herstel. Bij twijfel vanuit de werkgever is het oordeel van de bedrijfsarts leidend. Indien nodig kan er ook nog een deskundigoordeel bij het UWV aangevraagd worden.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag. Maar als de gevolgen voor het bedrijf te ernstig zijn, kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Bijvoorbeeld als de voortgang van het productieproces in gevaar komt. Of als de werkdruk voor de andere werknemers te hoog wordt.
Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.
Wil je niet meer afspreken of desnoods alleen vriendschappelijk, wees dan ook eerlijk. Stuur bijvoorbeeld: 'Een afspraak lijk me erg gezellig! Ik merk alleen wel dat ik vriendschappelijk in het contact sta dus als je daarom liever niet meer wil afspreken, snap ik dat ook. '