Verstegen Zakje foelie heel bestellen | ah.nl.
Foelie bestellen | Albert Heijn.
Foelie is een zeer aromatisch specerij, familie is van de nootmuskaat en kan zowel aan hartige als zoete gerechten toegevoegd kan worden. Het lijkt qua kleur, geur en smaak sterk op nootmuskaat maar is iets scherper en verfijnder van smaak. Foelie kan het beste aan het einde van de bereiding toegevoegd worden.
Gemalen foelie is gezond, glutenvrij en staat bekend om een aantal eigenschappen. Zo is het een bron van diverse mineralen en bevat het een keur aan vitamines zoals vitamine A, B1, B6 en C. De specerij helpt bij het afvoeren van gifstoffen in het lichaam en bevordert je immuunsysteem.
Foelie is afkomstig van dezelfde vrucht als nootmuskaat. Het wordt ook wel de zaadrok genoemd. De specerij heeft een warme, aromatische en subtiele smaak met een citroenachtige zoetheid die lijkt op nootmuskaat. Foelie is echter frisser van geur.
Foelie en nootmuskaat hebben een vergelijkbare smaak, de smaak van foelie is delicaat en intens maar wat minder scherp dan de smaak van nootmuskaat. Zowel foelie als nootmuskaat worden in veel verschillende recepten gebruikt.
Gebruik van foelie
Traditioneel wordt foelie in de keuken gebruikt voor in de kippenbouillon en meegekookt met asperges. Het wordt in de Hollandse keuken ook wel over groenten heen gestrooid. Omdat foelie een zachte, warme smaak heeft, past de specerij ook goed in desserts en gebak.
De verschillen in smaak zijn subtiel. Beide geven gerechten een warme smaak, maar nootmuskaat is diep, bitterzoet van smaak met een vleugje kruidnagel. Terwijl foelie een krachtige bittere smaak heeft met frisse tonen.
Een volledig stuk foelie is ongeveer drie centimeter lang en één millimeter dik. Foelie wordt in de Nederlandse keuken vooral gebruikt bij het stoven van vlees (runderlappen) en in soepen.
Eén theelepel gemalen foelie staat gelijk aan één eetlepel hele foelie.
Bij de oogst is de foelie karmozijnrood, maar na het drogen is de kleur oranjeachtig. Foelie uit Grenada droogt oranjegeel op. Tijdens het drogen wordt het met zout water besproeid. Een volledig stuk foelie is ongeveer drie centimeter lang en een millimeter dik.
Foelie komt van dezelfde boom als nootmuskaat. Dit specerij is gemaakt van de gedroogde zaadmantel van de muskaatnoot. Ze lijken qua smaak op elkaar, maar foelie is nog wat sjieker.
Vervangingen voor piment
Als een recept piment nodig heeft en je hebt geen piment, dan kun je dit vervangen door gelijke delen gemalen kruidnagel, gemalen kaneel en gemalen nootmuskaat te combineren. De pimentbessen komen oorspronkelijk uit Jamaica.
Wat is de beste vervanger voor laurierblaadjes? Oregano of tijm (in het algemeen) zijn de beste vervangers voor laurierblaadjes.
Ideaal om de bekende smaak van nootmuskaat mee te vervanger is Gember komt oorspronkelijk uit China en is uitstekend geschikt om de bekende smaak van nootmuskaat te vervangen. Gember is erg rijk aan antioxidanten waardoor het kruid onder andere een verzachtende werking heeft bij ontstekingen en migraine.
Nootmuskaat wordt in de Nederlandse keuken traditioneel gebruikt bij gekookte sperziebonen, bloemkool, spruitjes, spinazie of asperges. Men gebruikt het ook in bereiding van aardappelpuree en in kaassaus. Ten slotte wordt nootmuskaat, naast kaneel, ook veel gebruikt in koek en gebak, met name in speculaas.
Zowel bij hartige als zoete gerechten doet foelie het goed. Dankzij de verfijnde smaak wordt foelie in de Nederlandse keuken veel gebruikt bij het bereiden van stoofvlees en soep. Ook in desserts als pudding en rijstpap is het kruid een smakelijk ingrediënt. In Nederland kennen we foelie van onze speculaaskruiden.
De echte smaak van nootmuskaat is zoet, zacht, aangenaam en geeft een warm gevoel. Vandaar dat het veel wordt toegepast in soepen of bij groenten zoals bloemkool, witlof, sperziebonen en asperges. Maar ook in zoete gerechten zoals pudding, vla, ijs en op warme appel.
De beter onderbouwde geneeskrachtige werkingen zijn: het bevorderen van de spijsvertering, een goed concentratievermogen, het helpen tegen slapeloosheid en als middel tegen misselijkheid en bepaalde tandproblemen.
Het kruid, de specerij nootmuskaat. Wist je dat de inname van grote hoeveelheden nootmuskaat giftig is? Het kan geen kwaad om het in je gerechten te doen, maar waar past het nou eigenlijk goed bij? Hieronder vind je meer informatie over deze specerij.
Nootmuskaat gebruik je altijd gemalen, dit komt omdat de noot zelf heel hard is en je hem daarom niet op die manier kunt eten. Hierom heb je bij het gebruik ervan altijd een rasp nodig. Tenzij je voorgeschaafde nootmuskaat koopt natuurlijk, dit is echter wel minder lang houdbaar en verliest eerder zijn smaak.
De anijsplant (Pimpinella anisum) komt in het wild voor in een aantal landen rondom de Middellandse Zee en westelijk Azië. Het is een echt Oriëntaalse specerij met een smaak die wat doet denken aan drop. Ook de aromatische kruiden en specerijen koriander, venkel, dille en karwij zijn familieleden van de anijs.
Das war einmal…. Twee jaar geleden stopte De Ruijter met de productie van hun anijsblokjes. Als reden gaven ze dat de machine waarmee ze de anijsblokjes maakten versleten was, en dat ze geen nieuwe onderdelen meer konden krijgen. Als alternatief boden ze anijsstaafjes aan.