Een aannemingsovereenkomst (ook wel: de overeenkomst tot aanneming van werk) wordt veel gebruikt in de bouw. De Opdrachtnemer verbindt zich er toe een werk van stoffelijke aard (zoals een kantoorpand, huis, gebouw of zelfs een hele wijk) op te leveren binnen een bepaalde periode.
Deze overeenkomst teken je als je een nieuwbouwwoning koopt die nog in aanbouw is of waarvan de bouw nog moet starten. Feitelijk koop je met deze overeenkomst de grond waarop de woning komt te staan en sluit je daarnaast een overeenkomst met de aannemer voor de bouw.
De aannemingsovereenkomst houdt in, dat de aannemer zich verplicht om voor de opdrachtgever buiten dienstbetrekking (dus er is géén sprake van een arbeidsovereenkomst) een werk van stoffelijke aard tot stand te brengen. De opdrachtgever betaalt daarvoor in beginsel aan de aannemer een bepaalde geldsom.
Aanneming van werk is de overeenkomst waarbij de ene partij, de aannemer, zich jegens de andere partij, de opdrachtgever, verbindt om buiten dienstbetrekking een werk van stoffelijke aard tot stand te brengen en op te leveren, tegen een door de opdrachtgever te betalen prijs in geld.
Kies een aannemer die is aangesloten bij een keurmerk, zoals Bouwgarant, SWK of Woningborg. Dit keurmerk garandeert dat een andere aangesloten aannemer de verbouwing overneemt als jouw aannemer onverhoopt failliet gaat. Check ook of de aannemer is aangesloten bij de Geschillencommissie Verbouwingen en Nieuwbouw.
Door de werkafspraken goed vast te leggen, weet zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer waar die aan toe is. Ook kunnen zij voorkomen dat de Belastingdienst de relatie toch als dienstverband ziet, waarvoor loonheffingen moeten worden ingehouden.
Wat is het verschil tussen aanneming van werk en overeenkomst van opdracht? Bij aanneming van werk gaat het om het leveren van werk van stoffelijke aard, zoals een bouwwerk. Er wordt hierbij een tastbaar product opgeleverd. Bij een overeenkomst van opdracht worden er diensten geleverd.
Hoe lang mag een overeenkomst van opdracht duren? Daar staat geen vaste termijn voor. Bedenk echter wel, dat hoe langer de overeenkomst duurt, hoe eerder er sprake zal zijn van een verkapte arbeidsovereenkomst. Dit speelt zeker als de opdrachtnemer, al dan niet fulltime, slechts voor één opdrachtgever werkt.
Het gebruik van een overeenkomst van opdracht brengt enkele voordelen met zich mee. Allereerst heeft u als opdrachtgever het recht te allen tijde de overeenkomst op te zeggen. Daarnaast biedt het u ook enkele fiscale voordelen, doordat opdrachtnemer de afdracht van loonbelasting en werkgeverspremies dient af te dragen.
Volgens de wet ( art. 7:764 BW ) is de opdrachtgever te allen tijde bevoegd de aannemingsovereenkomst (geheel of gedeeltelijk) op te zeggen. De opzegging hoeft niet per se schriftelijk te geschieden, maar kan ook mondeling of – onder omstandigheden – zelfs stilzwijgend tot stand komen.
'werk van stoffelijke aard'
Doorslaggevend hierbij is of het gaat om werkzaamheden die bestaan in het vervaardigen en/of bewerken van stoffelijke voorwerpen. Het dient dus te gaan om een tastbaar product.
Voor de bouw van uw huis sluit u een aannemingsovereenkomst met de aannemer. Projectontwikkelaars kiezen steeds vaker voor een gescheiden koop- en aannemingsovereenkomst. Dat heeft als voordeel dat u rechtstreeks contact heeft met de aannemer tijdens en na de bouw, zonder de projectontwikkelaar als tussenpersoon.
Tussen de 5% en 10% wisselt het. Boven de 10% afwijking, dan moet er wel verrekend worden. Maar alleen voor het meerdere boven de 5%.
NHG? Dan is de Nieuwbouwgarantie verplicht. De Nieuwbouwgarantie van BouwGarant valt onder het keurmerk van de Stichting Garantiewoning. Als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor een nieuwbouwwoning af wilt sluiten, is een garantie met dit keurmerk een vereiste.
Omdat de afgesproken vergoeding volledig wordt uitbetaald, moet u aangifte doen over uw inkomsten. Als u meer dan 3 dagen bij 1 opdrachtgever werkt, bent u waarschijnlijk in loondienst bij deze opdrachtgever.
Op basis van artikel 7:408 lid 1 BW kan een overeenkomst van opdracht te allen tijde worden opgezegd. Naar het oordeel van het hof heeft de ondernemer de overeenkomst opgezegd. Dat hij daarvoor de woorden 'annulering' heeft gebruikt, maakt geen verschil.
Kenmerken van een overeenkomst van aanneming
Kenmerk van een overeenkomst van aanneming is dat de opdracht tegen betaling wordt uitgevoerd. Partijen kunnen een vaste prijs (aanneemsom) overeenkomen, maar partijen kunnen ook afspreken om op basis van regie te factureren.
Antwoord: Bij een arbeidsovereenkomst is er altijd sprake van een gezagsverhouding tussen werkgever en werknemer, bij een opdrachtovereenkomst bestaat deze verhouding niet. Een opdrachtgever heeft op basis van een opdrachtovereenkomst een fiscaal voordeel ten opzichte van een werkgever met een arbeidsovereenkomst.
Leidt de arbeid niet tot een werk van stoffelijke aard, dan is er doorgaans sprake van een overeenkomst van opdracht, ook wel de overeenkomst tot het verrichten van diensten genoemd. Voor bovenstaande overeenkomsten geldt dat mogelijk naast een bijzondere regeling er ook een algemene regeling van toepassing is.
Wat is een contract of overeenkomst? Een contract is een schriftelijke of mondelinge afspraak tussen 2 of meerdere partijen. Heeft u een contract gesloten, dan moet u een bepaalde prestatie leveren of heeft u recht op een prestatie. Een ander woord voor een contract is een overeenkomst.
Kan ik zelf een contract opstellen? Ja, dat kan. Zelf een contract opstellen is soms zelfs aan te raden, wanneer het om kleine belangen gaat. Sterker nog: bij zéér kleine belangen is een contract opstellen vaak niet eens noodzakelijk en is een mondelinge overeenkomst ook voldoende.
Het salaris van een aannemer begint gemiddeld bij € 2400 bruto per maand en loopt op tot zo'n € 4300 bruto per maand. Hier kan nog winstdeling of een dertiende maand bijkomen.