Giet limonade of siroop in de fles. Je kunt er wat water of alcohol bij gieten, want de zoete vloeistof dikt door verdamping natuurlijk in en droogt vroeg of laat uit. De wespen ruiken de limonade van verre, vliegen de fles binnen door de flessenhals, maar vinden daarna de opening niet meer. Ze zitten dus 'in de val'.
Je kunt wespen lokken met zoetigheid, want je weet immers zeker dat ze daar op afkomen. Wat je doet? Van een plastic fles maak je een wespenval en je vult de fles met een zoete vloeistof, zoals limonade. Je plaatst de fles op een plek waar je wespen wilt lokken en je wacht na af.
De wespen komen dan vooral af op zoetigheid, maar ook op vlees. Zolang ze geen overlast bezorgen, hoef je ze niet te bestrijden. Wespen hebben namelijk ook nut: ze eten vliegen en muggen.
Slapen wespen 's nachts? Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt.
Plaats de wespenvanger op ongeveer 10 meter van de plaats waar je geen overlast wil, zodat je geen problemen krijgt met wespen die gelokt worden. De wespenval kan ook worden ophangen aan een boom, struik of standaard. Zet of hang de val nooit op de eettafel en hang hem niet in de buurt van je terras of balkon.
De beste vloeistof voor een wespenval is limonade of limonadesiroop. Daarom wordt dit type wespenval ook wel limonadeval genoemd. Giet limonade of siroop in de fles. U kunt er wat water of alcohol bij gieten, want de zoete vloeistof dikt door verdamping natuurlijk in en droogt vroeg of laat uit.
De oppervlaktespanning van het water wordt namelijk verbroken en de wesp kan niet meer uit de val komen. Voor de zoete wespenvanger vloeistof zou siroop, citroensap of azijn een oplossing kunnen zijn.
4. Doe geen fel gekleurde kleding aan. Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
Als je een wesp doodt, komt er namelijk via hun gif een bepaald feromoon vrij. Daardoor worden andere wespen agressiever en maak je dus meer kans op een wespensteek. Het fabeltje dat wespen hun dode soortgenoten wreken, klopt dus echt.
Als de wespen het niet meer vertrouwen kunnen ze steken. Als u per ongeluk het nest verstoort met trillingen kunnen de wespen zelfs met meerderen tegelijk aanvallen en steken. Dit is niet alleen zeer pijnlijk, maar kan ook ernstige gevolgen hebben wanneer allergische reacties gaan opspelen.
Zodra de herfst/winter begint en de eerste nachtvorst aanbreekt, overlijden alle wespen. Alleen de koningin overleeft de kou en overwintert.
Je bent gestoken door een wesp. Of is het nou gebeten? Nou, het is zeker geen wespenbeet, want wespen bijten niet. Die wespensteek die je zojuist hebt gekregen komt dankzij de angel die de wesp aan haar achterlijf heeft.
De wespen die wél naar ons toe komen vliegen, komen niet voor ons. Het is de geur van eten en drinken die ze richting ons trekt.
Een wesp wordt 12 tot 22 dagen oud, afhankelijk van de soort. Koninginnen leven altijd langer, tot wel een jaar.
De enige wespen die de winter overleven, zijn jonge bevruchte koninginnen. Ze komen in het voorjaar uit hun winterslaap om een nieuw nest te bouwen. De koningin tot 12 eitjes in het nieuwe, door haar gebouwde nest. Wanneer de eitjes uitkomen en larven worden, voedt ze deze totdat ze zijn uitgegroeid tot werksters.
Een bakje water met kruidnagels erin of een doorgesneden citroen of sinaasappel met kruidnagels erin zouden volgens veel websites wespen op een afstand moeten houden. Ook de geur van ammoniak zou wespen afschrikken.
Na een wespensteek is het normaal dat het gebied rondom de steek gaat jeuken. Probeer niet te krabben. Plaats ijs of azijn rond het gebied en dek eventueel de steek af. Hierdoor zul je niet steeds willen krabben en blijft het schoon.
Naar een wesp slaan is nooit een goed idee. Dit zal hen het gevoel geven dat jij de aanval startte en hierdoor kunnen ze gemeen steken. Weglopen van een wesp kan je ook wel eens lelijk verrassen. Als je kalm blijft, druipt de wesp gewoonlijk zelf af.
Hoe ziet een wespenkoningin eruit? De wespenkoningin heeft net als de gewone wesp karakteristieke gele en zwarte strepen dwars over het achterlijf. De typische wespentaille is ook goed zichtbaar. Een gewone werkster wesp wordt 10 tot 15 millimeter groot, terwijl de wespenkoningin ongeveer 20 millimeter groot wordt.
Wanneer men veel wespen in huis aantreft is dit vrijwel altijd het gevolg van een wespennest dat zich ergens in de constructie van het huis bevindt. De wespen zijn meestal erg traag en komen in de kamer terecht vanuit naden en kieren die licht doorlaten naar het nest.
Een wespenkoningin komt nooit uit haar nest, maar ze kan wel steken als ze wordt aangevallen of als iemand haar nest kwaad doet. Zo zijn er mensen die het nest proberen te verbranden of te verdrinken. Of ze slaan erop met een stok of honkbalknuppel. Slim is dat niet, want alle wespen breken dan uit om te steken.
Roofvliegen, zangvogels en reptielen behoren tot de natuurlijke vijanden van de wesp. Helaas komen deze dieren niet (veel) voor in Nederland. Een natuurlijke vijand die hier wel voorkomt is de hoornaar. Dit beestje is dol op kleine wespen en jaagt hier dan ook graag op.
Wespenhaters willen het misschien niet horen, maar de vliegertjes zijn best wel nuttig. Ze jagen namelijk op insecten, zoals muggen, vliegen, bladluizen en rupsen. En dat aantal is niet gering.