Talgdraadjes komen van nature voor in de huid en ze hebben wat weg van haartjes.Ze hebben een speciale taak: de doorstroom van talg in je poriën reguleren. Deze draadjes zijn een natuurlijk onderdeel van de haarzakjes in de (porie)structuur, iedereen heeft ze.
Hydrateer. Draag elke dag een moisturizer, ook wanneer je een vette huid hebt. Wanneer de vochtwaarden van je huid uit balans zijn, produceert je huid extra talg om dit te compenseren. Een moisturizer helpt de talgproductie reguleren en voorkomt hiermee dat overtollig talg de follikels verstopt.
Androgene hormonen worden bij de vrouwen gemaakt in de bijnierschors en de eierstokken. Bij mannen worden ze aangemaakt in de bijnierschors en de zaadballen. Testosteron heeft invloed op de talgklieren. Soms gebeurt het dat de talgklieren extreem reageren op de hormonen en te veel talg produceren.
Talg (Latijn: sebum) ofwel huidsmeer is een vetachtige substantie die geproduceerd wordt door talgklieren die zich vooral in de lederhuid bevinden waar ook beharing is. Talg heeft een beschermende werking tegen uitdroging van de huid en het haar en tegen infectie door bacteriën en schimmels.
In uw huid zitten duizenden kliertjes die talg maken. Soms raakt een talgklier verstopt. Dan komt er een bolletje vol talg in de huid. Dit noemen we een talgkliercyste.
De kenmerken van een verstopte talgklier
Een verstopte talgklier (of ontstoken haarzakje) herken je aan een (onderhuids) talgbultje of een opgezwollen talgklier, eventueel met een zwart stipje bovenop. Deze talgbultjes kunnen geen kwaad, zolang ze niet gaan ontsteken.
Een talgkliercyste kan geen kwaad. Het komt vooral voor op het hoofd, de nek en de rug. Een verstopte talgklier kan ontstoken raken. De zwelling wordt groter, rood, warm en doet pijn.
Was je gezicht minstens twee keer per dag. Doe dit in de ochtend en in de avond met een milde gezichtsreiniger om de huid schoon te houden en vuil te verwijderen. Een droge huid zorgt ervoor dat er extra talg aangemaakt wordt.
Een talgkliercarcinoom is een kwaadaardige tumor die ontstaat in de talgklieren. Talgklieren zitten op bijna alle plekken in de huid. Vooral in en rond je oogleden zitten veel talgklieren. Daarom zit een talgkliercarcinoom vaak op deze plek.
Een talgkliercyste is een hard knobbeltje, dat aanvoelt als een knikkertje of erwtje. De grootte van het knobbeltje varieert vaak van een halve tot drie centimeter. Het is onverstandig om de cyste uit te knijpen.
Smeer een lotion met groene thee op je huid.
Door een lotion met groene thee op je gezicht en lichaam te gebruiken kun je de talgproductie verlagen en ervoor zorgen dat je minder last van ontstekingen en acne hebt. Je kunt tevens meer groene thee gaan drinken.
Voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de darmen en de talgproductie verminderen zijn bijvoorbeeld: bloemkool, broccoli en kool. Zorg ook dat je voldoende prebiotica en vezels binnenkrijgt. Kruiden: Er zijn genoeg kruiden en specerijen die kunnen worden ingezet tegen de talgproductie.
Verstopte talgklieren, daar zijn velen van ons wel mee bekend. Minder bekend is sebaceous hyperplasie wat ook wel talgkliercyste wordt genoemd. Dit zijn kleine, hardnekkige bultjes met een witachtig randje op het gezicht dat vaak opduikt bij mensen na het 40elevensjaar.
De talgkliercyste kan langzaam groeien. Wanneer men hard op de zwelling drukt, kan er wat talg uit komen. Soms breekt de klier vanzelf open en komt er opeens talg uit. De talg kan stinken.
Mee-eters verwijderen met tandpasta wordt weleens aangeraden, omdat je op deze manier de mee-eter kunt uitdrogen. Dit werkt alleen niet altijd goed. De tandpasta kan je huid namelijk ook gaan irriteren. Of het echt helpt tegen de zwarte puntjes zal per persoon verschillend zijn.
Was je gezicht slim
Was je gezicht twee keer per dag met warm water en spoel na met koud water om de poriën te sluiten voordat je crème of make-up aanbrengt. Met een reinigingsapparaat zoals de Philips VisaPure Advanced kunt jij je gezicht dieper reinigen.
Het zelf uitknijpen of verwijderen van een vetbultje is niet aan te raden en eigenlijk ook niet mogelijk. Wij adviseren dus altijd om een vetbultje te laten verwijderen door een professional.
Meestal is het niet nodig om een vetbultje te laten verwijderen. Als je (cosmetisch) last hebt van een vetbult, is het wel mogelijk om deze te laten verwijderen. Kleinere vetbultjes kunnen bij de huisarts verwijderd worden, grotere in het ziekenhuis.
Oorzaak. De uitgang van een van de kliertjes kan verstopt raken waardoor de talg ophoopt en een bultje ontstaat. Soms raakt deze ophoping ontstoken.
Stress veroorzaakt acne en rimpels
'Als je dingen opkropt, maak je het stresshormoon cortisol aan,' vertelt Schepers. Cortisol veroorzaakt soms puistjes en tast elastine en collageen aan, waardoor je huid verslapt. Probeer te mediteren, dingen op papier te zetten of iets anders te doen om stress te voorkomen.
Bij volwassenen ontstaan mee-eters voornamelijk door het gebruik van te vette cosmetica die de poriën afsluiten. Ook make-up die aan het eind van de dag niet goed wordt afgewassen kan mee-eters veroorzaken. Deze producten staan daarom bekend als comedogeen. Letterlijk betekent dit “bevordert vorming van mee-eters”.
De meeste talgklieren komen voor op het hoofd en de nek. En in de T-zone van het gezicht (voorhoofd, neus en kin).
Een vetbultje is een gladde en ronde bobbel onder uw huid. De bobbel is gemaakt van vetcellen. Een vetbultje voelt meestal zacht als u erop drukt. Vetbultjes kunnen klein blijven, maar ze kunnen ook groter groeien.
Een slechte hygiëne en het dragen van strakke kleding vergroten de kans op huidirritatie en daarmee het ontstaan van steenpuisten. Met name in de nek, in de liezen of in de oksels komt dit veel voor. – Steenpuisten die dicht bij elkaar zitten vormen vaak één grote steenpuist, we spreken dan van een karbonkel.
Een vetbult (ook wel lipoom genoemd) is een ophoping van vetcellen. Een vetbult is goedaardig. Het is een glad, rond bobbeltje dat onder de huid ligt, tussen de één en tien centimeter groot. Het kan over het hele lichaam voorkomen.