Pinksteren is een christelijke feestdag. Met Pinksteren wordt traditioneel herdacht dat de apostelen van Jezus werden verlicht door de Heilige Geest in de vorm van vlammende tongen. Dit wordt ook wel de uitstorting van de Heilige Geest genoemd.
Belofte van Jezus
De Geest zal hen voor altijd met Vader en Zoon verbinden, en hen helpen getuigenis af te leggen over de verrezen Jezus. Volgens de Handelingen der Apostelen daalde de Geest uiteindelijk inderdaad op de apostelen neer. Dat gebeurde tijdens het joodse pinksterfeest, zeven weken na Pesach.
Pinksteren staat bij ons bekend als christelijk feest, het is de 50ste dag na Pasen waarin wordt herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen (de vaste aanhangers van Jezus). Pinksteren betekent ook het einde van de paastijd.
Voor christenen is Pinksteren een heel belangrijk feest, samen met Pasen en Kerstmis. Alleen weten veel mensen eigenlijk niet meer precies waarom. Pinksteren is nu vooral een lekker lang weekend met allerlei activiteiten in de open lucht: traditionele schuttersfeesten, kermissen, wedstrijden en natuurlijk ook Pinkpop.
Binnen het Christendom wordt op Hemelvaartsdag herdacht dat Jezus is opgestegen naar zijn vader in de hemel, God. Dit gebeurde 40 dagen na zijn verrijzenis, die gevierd wordt op Eerste Paasdag. De Hemelvaartsviering is onderdeel van de Paascyclus, die begint met Pasen en eindigt tijdens Pinksteren, 50 dagen later.
Achter eerste en tweede paasdag schuilt een symbolische betekenis. De wederopstanding van Christus bewijst dat God vergevingsgezind is. Nadat Jezus gestraft was, wordt hij toch weer tot leven gewekt. En het is volgens christenen het ultieme teken dat God met dit wonder de dood overwon.
Hemelvaartsdag is een christelijke feestdag die het einde van Jezus' leven op aarde markeert. Op deze dag wordt gevierd dat de zoon van God na de opstanding de aarde weer verliet. Om met Pinksteren te kunnen terugkeren in de gedaante van de Heilige Geest, moest Jezus als mens de aarde verlaten.
Goede Vrijdag is de vrijdag vóór Pasen. De Kerk herdenkt dat Jezus Christus werd gegeseld en, aan het kruis genageld, stierf. Door zijn kruisdood, zo leert de kerk, heeft Jezus Christus de mens verlost.
Waarom wachtte hij zo lang? Volgens de Bijbel hadden de apostelen van Jezus na zijn dood met Pasen nog tot de 40e dag erna nodig om te begrijpen wat de betekenis van de zoon van god op aarde was geweest. Na 39 dagen hadden ze het door en op dat moment ging Jezus dus, zoals de feestdag al zegt, naar de hemel.
Tijdens de synode van Dordrecht in 1618/1619 werd bepaald dat Kerst, Pasen en Pinksteren op zondag gevierd worden en dat de aansluitende maandag, hoewel niet verplicht, een vrije dag zou zijn. Het resultaat: een tweede pinksterdag.
[44] Het bevreemdde Pilatus dat hij al dood zou zijn en hij riep de centurio bij zich, aan wie hij vroeg of Jezus al gestorven was, [45] en toen de centurio dat bevestigd had, gaf hij het lijk aan Josef. [46] Josef kocht een stuk linnen, haalde Jezus van het kruis en wikkelde hem in het linnen.
Stille Zaterdag is een dag van stilte en bezinning; het is de dag van het besef dat Jezus werkelijk gestorven is. De kerklokken worden daarom niet geluid tot aan de Paaswake. Ook is Stille Zaterdag de laatste dag van de 40 dagen durende vastentijd van de Christenen, die op Aswoensdag begint.
Pinksteren is het feest van de komst van de heilige Geest. Jezus had zijn leerlingen beloofd dat zij de heilige Geest zouden krijgen om hen te helpen als Hij niet meer bij hen was. Met de komst van de heilige Geest begint het doorvertellen van het verhaal van God en Jezus in de hele wereld.
Pinksteren is ieder jaar de afsluiter van de paascyclus. Deze begint met Septuagesima, zeventig dagen voor Pasen, en duurt in totaal 113 dagen. Tijdens deze cyclus worden de dood en de wederopstanding van Jezus herdacht en gevierd. Volgens het christendom daalde de Heilige Geest neer op de apostelen tijdens Pinksteren.
In het Christendom wordt op Hemelvaartsdag herdacht dat Jezus is opgevaren naar God, zijn vader in de hemel. Dit gebeurt op de 40ste dag van Zijn opstanding. De viering is onderdeel van de paascyclus. Hemelvaart vindt altijd plaats op donderdag, 10 dagen voor Pinksteren.
Ten slotte vieren we in Nederland ook nog Pinksteren. Dat gebeurt tien dagen na Hemelvaartsdag en dus vijftig dagen na Pasen. Op deze twee officiële vrije feestdagen herdenken christenen het neerdalen van de Heilige Geest van God over de gelovigen op aarde.
Witte Donderdag is de donderdag vóór Pasen. Herdacht wordt het pesachmaal dat Jezus aan de vooravond van zijn kruisdood met zijn leerlingen hield. Tijdens dit Laatste Avondmaal stelde Jezus de Eucharistie en het Priesterschap in.
Palmzondag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen, een symbool. Teken het symbool onder de dag. Denk na over hoe jij de dagen van de Goede Week bijzonder kunt maken.
Pinksteren is de zevende zondag na Pasen. Eerste Pinksterdag is dus tien dagen na Hemelvaart. En Tweede Pinksterdag is nog een dag later.
Jezus werd volgens Marcus op het derde uur na zonsopgang op Pesach (ongeveer negen uur 's morgens) gekruisigd (Marcus 14:12, 15:25). Volgens Johannes 19:14,31 gebeurde dit echter na het middaguur van de voorbereidingsdag van Pesach (een dag eerder).
Op Goede Vrijdag herdenken we de dag waarop Jezus werd gekruisigd. De dag wordt Goede Vrijdag genoemd omdat Jezus zichzelf heeft opgeofferd om de mensheid te redden, is de gedachte. Gelovigen die deze dag vieren, offeren zelf ook iets op om Jezus te herdenken: zij vasten deze dag, of eten geen vlees.
Pasen is het belangrijkste christelijke feest. Dan wordt gevierd dat Jezus is opgestaan uit de dood. Ook is het het feest van de lente en nieuw leven. Op dit schilderij staat Jezus op uit zijn graf.
De discipelen zaten volgens de Bijbel op Eerste Pinksterdag met elkaar in een huiskamer. De deur zou spontaan zijn opengevlogen, waarna de volgelingen van Jezus vlammen, vurige tongen genoemd, boven hun hoofd ontvingen. Dit was het teken dat God hen de Heilige Geest had gezonden.
De hemelvaart van de Heere Jezus heeft 40 dagen na Pasen plaatsgevonden.Hij is immers nog 40 dagen na Zijn opstanding op aarde geweest. Dat betekent dus dat tussen Hemelvaartsdag en Pinksteren tien dagen liggen.
Goede Vrijdag is de vrijdag voor Pasen. Op deze dag herdenken christenen de kruisiging en dood van Jezus. Jezus werd volgens de Bijbel veroordeeld tot de kruisdood door de Romeinse stadhouder Pontius Pilatus, op aandrang van het sanhedrin.