Omdat de B-vitamines, net als vitamine C allemaal wateroplosbaar zijn, kan vitamine B-complex het beste in de ochtend of bij de (vroege) lunch worden ingenomen, tijdens of net na het eten.
Er is geen bovengrens vastgesteld van vitamine B12, dus meer vitamine B12 binnenkrijgen via een supplement is niet schadelijk voor je gezondheid. Zorg er wel altijd voor dat het supplement op lege maag inneemt en het fijn kauwt of druppels inneemt.
Tijdstip van inname van een vet oplosbare vitamine
Het maakt niet uit of je het in de ochtend, middag of avond bij je maaltijd inneemt. Het kan prettig zijn om altijd voor het ontbijt of het avondeten te kiezen, zodat je eraan gewend raakt en het minder snel vergeet.
Het beste is om vitaminesupplementen tijdens de maaltijden in te nemen. De vetoplosbare vitamines worden namelijk beter opgenomen in combinatie met de maaltijd, omdat daar meestal ook wat vet inzit.
Supplementen met vitamine B kun je ook met of zonder voedsel innemen. In principe maakt het moment van de dag niet uit, maar vaak wordt aanbevolen deze vitamines 's ochtends in te nemen vanwege hun belangrijke rol in het metabolisme van voedingsstoffen en de energieproductie. Zo heb je er de hele dag profijt van.
Op je nachtrust kan vitamine B12 zowel een goede als een slechte invloed hebben. Zo bleek dat diverse slaapproblemen, zoals te kort slapen of vaak wakker worden, soms kunnen liggen aan een teveel aan vitamine B12, terwijl een tekort aan deze vitamine juist weer slapeloosheid in de hand kan helpen.
Een tekort aan vitamine B12 kan voor slapeloosheid zorgen, terwijl aan de andere kant te kort slapen en vaak wakker worden weer kunnen komen door juist een teveel aan vitamine B12. Het is dus belangrijk de juiste hoeveelheid B12 binnen te krijgen.
Vitamine A is een antagonist, oftewel een tegenwerker, van vitamine D. Een hoge dosis vitamine A kan de vitamine K-opname tegengaan. Vitamine B2 is nodig bij de omzetting van de actieve vorm van vitamine B6. Bij een lage inname van B2 en B6, helpt extra vitamine B2 om het B6-gehalte te verhogen.
Ja, het innemen van vitamine D voor het slapengaan is over het algemeen veilig, vooral bij aanbevolen doseringen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de reactie op vitamine D kan variëren van persoon tot persoon.
Sommige onderzoeken suggereren dat het innemen van vitamine D 's avonds de slaapkwaliteit kan verstoren. Vermijd dus het innemen van dit supplement na 15.00 uur, vooral als je last hebt van slapeloosheid, zegt Dr.
Zo is het handig om vitamine C bijvoorbeeld ochtends bij het ontbijt of 's middags bij de lunch in te nemen. De andere wateroplosbare vitamines kun je ook tijdens je maaltijd nemen of als het jou beter uitkomt op een ander moment. Ook vitamine B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur) en B12 zijn de wateroplosbare vitamines.
Het algemene advies is om een magnesiumsupplement in te nemen bij de maaltijd. Net als je doet met de meeste andere vitamine- en mineralen supplementen. Als je last hebt van stress kun je het supplement ook voor het slapengaan innemen (dus na de maaltijd) voor het ontspannen van de spieren.
Vitamine C kan een positieve invloed hebben op je nachtrust. Uit onderzoek bleek dat mensen met een lager vitamine C-gehalte in hun bloed meer slaapproblemen hadden en 's nachts vaker wakker werden.
Wat zijn mogelijke bijwerkingen? Vitamine B12 zit ook in ons dagelijks voedsel. Bij normaal gebruik zal het daarom geen bijwerkingen geven.
Wie regelmatig dierlijke producten inneemt, zoals vlees, vis, eieren en zuivel, krijgt ruim voldoende vitamine B12 binnen. Ook wie vitaminesupplementen slikt, met daarin vitamine B12, krijgt meer dan voldoende vitamine B12 binnen.
Tot op heden waren er geen nadelige effecten bekend van te hoge doses vitamine B12. Uit recent onderzoek van het UMCG blijkt echter dat een hogere concentratie van vitamine B12 in het bloed een hogere kans op sterfte voorspelt.
Melatonine is een hormoon. Het maakt u slaperig als het donker wordt. Wordt gebruikt bij jetlag en slaapproblemen. Meestal moet u melatonine enkele uren voor u gaat slapen innemen.
Het tijdstip van de dag waarop je het supplement inneemt, maakt niet zoveel uit. Je kan dus vitamine D 's avonds innemen, maar evengoed doe je dat 's morgens of in de loop van de dag. Het is wel aan te raden om een vast tijdstip te bepalen, zodat je het niet vergeet.
Magnesium bisglycinaat helpt je beter te slapen doordat het snel door je lichaam opgenomen wordt. Ook magnesium tauraat helpt om beter te slapen. Als alternatief kun je ook kiezen voor een magnesiumolie die je een uur voordat je naar bed gaat op je huid smeert.
De beste vormen voor de nacht zijn dus magnesiumtauraat en magnesiumbisglycinaat. Maar ons advies is om bisglycinaat in te nemen voor het slapen, vanwege de verbinding tussen magnesium en twee (bis) moleculen van het aminozuur glycine.
Magnesium is een mineraal dat helpt je lichaam en hersenen te ontspannen, wat belangrijk is voor een diepe slaap. Het wordt ook wel gezien als een natuurlijk slaapmiddel. Daarnaast zorgt magnesium ervoor dat de pijnappelklier nier verkalkt. De pijnappelklier zorgt voor de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon.