Hoe groter de douchekop, des te meer water deze nodig heeft om op volle kracht te sproeien. Een reguliere kop verbruikt circa 11 liter per minuut, terwijl een regendouche al snel 25 liter nodig heeft. Het is belangrijk om te kijken of je warmwaterproductie geschikt is voor een regendouche.
Voor een regendouche wordt er een cv- ketel met een warmwaterklasse van minimaal CW4 geadviseerd. Een gemiddelde regendouche van Bruynzeel heeft een waterdoorstroom bij 1 bar van 10,5 L/min, bij 2 bar van 14 L/min en bij 3 bar van 17 L/min.
Vraag: Kan overal een regendouche geplaatst worden? In principe kunt u overal waar warmwatertoevoer en koudwatertoevoer is met een afvoermogelijkheid een regendouche plaatsen. Waar u rekening mee moet houden is dat op de plek waar u de regendouche wilt plaatsen voldoende waterdruk is.
Een reguliere douchekop verbruikt ongeveer 10 liter water per minuut. Een regendouche verbruikt algauw 20 liter water per minuut.
Bij een hoog waterverbruik zoals een stortdouche gebruik je 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis).
Met een regendouche is je hele lichaam in een keer lekker warm. Toch is er wel een klein verschil tussen de regendouche en de stortdouche. Uit een regendouche komen wat fijnere straaltjes en uit een stortdouche weer wat dikkere stralen.
U kunt de waterdruk verhogen door uw douchekop te vervangen. Het kan zijn dat u een douchekop gebruikt die vraagt om meer waterdruk dan een normale douchekop. Een regendouche en een stortdouche gebruiken meer water per minuut dan een waterbesparende douchekop, waardoor het water sneller aangevoerd moet worden.
Een gemiddelde regendouche verbruikt ongeveer 15-20 liter warm water per minuut, dit betekent dat in de meeste gevallen een CW4 cv-ketel voldoende is. Wil je op meerdere plaatsen tegelijkertijd warm water gebruiken (bijvoorbeeld in de douche en de kijken) dan raden we een CW5 cv-ketel aan.
Gemiddeld stroomt er bijna negen liter water per minuut door een normale douchekop. Een regendouche verbruikt gemiddeld wel twintig liter per minuut. In Nederland douchen we gemiddeld acht minuten per dag. Oftewel, met een regendouche verbruik je dagelijks zo'n 90 liter water meer dan met een normale douche.
Tijdens een gemiddelde douchebeurt van 5 minuten verbruik je 50 liter water. Om dit water te verwarmen is ongeveer 0,2 m3 gas nodig. Als jijzelf en bijvoorbeeld 3 gezinsleden dagelijks 5 minuten douchen, betekent dit dat er per dag 0,8 m3 gas nodig is om het douchewater te verwarmen.
Ga voor een waterbesparende regendouche
Niet alleen het aanschaffen van een regendouche kost over het algemeen wat meer dan een normale douche, een regendouche verbruikt vaak ook meer water en energie. Dit kan bij sommige regendouches oplopen tot 20 liter water per minuut.
3. Een regendouche is altijd te combineren met een handdouche. Handig voor wanneer je een stevigere straal wilt hebben voor het uitspoelen van je haar. Overigens kun je bij een sommige regendouches ook de straalsoort instellen.
Gemiddeld waterverbruik van een regendouche
Waar u bij een normale douche ongeveer 9 liter warm water per minuut verbruikt, kan dat bij een regendouche oplopen tot 20 liter per minuut. Als u bedenkt dat wij gemiddeld 8 minuten douchen dan verbruikt u per douchebeurt ongeveer 90 liter meer dan bij een normale douchekop.
CW klasse regendouche: kies voor CW5 of hoger
Voor een optimaal comfort raden wij aan dat met een regendouche minimaal een CW5 cv-ketel nodig is. Bijkomend voordeel is dat je op meerdere plaatsen tegelijkertijd warm water kunt gebruiken, bijvoorbeeld in de douche en de keuken.
De beste regendouches van 2023 zijn weer uitgebreid getest door Verbouwkosten, en we hebben een winnaar! De Differnz Proline Regendouche is verkozen tot de beste regendouche volgens de consumentenbond, en ook in onze regendouche test scoort de Differnz Proline Regendouche als beste koop regendouche.
Laat een elektrische boiler speciaal voor je douche installeren. Deze boiler geeft dan extra vermogen aan je huidige verwarmingsinstallatie waardoor de hoeveelheid warm water per minuut toereikend wordt.
Hoe groter de douchekop en hoe luxer de functies, hoe duurder deze in het algemeen wordt. Gemiddeld kosten regendouche tussen de €400 en €500.
Als je voldoende aan een CW4 klasse verwarmingsketel hebt, ga dan geen CW5 ketel kopen. Dat scheelt niet alleen in de aanschafprijs. Ook in gebruik is een CW4 cv-ketel zuiniger.
Heeft u naast uw douche ook een bad, dan is een CW4-ketel een betere optie. Hiermee kan uw bad in 8 minuten gevuld worden. En heeft u een stortdouche, dan is een CW4 of CW5-ketel meer geschikt.
Een ketel met CW klasse 5 is geschikt voor een middelgroot huishouden, een grote woning of een woning met veel vraag naar warm water. De CW5 ketel is geschikt voor een groot bad en een regendouche.In tegenstelling tot de CW4 ketel kunt u wel op meerdere plaatsen tegelijk warm water gebruiken.
Overal in huis of in elk appartement de waterdruk verhogen
De waterdruk verhogen kan meestal eenvoudig met een hydrofoorpomp. Je plaatst deze het liefst op de plek waar de waterleiding een gebouw of woning binnenkomt, dus net na de watermeter.
Vaak is een zeefje op de kraan de oorzaak van onvoldoende waterdruk. Je kan dit oplossen door de kop van de kraan los te draaien, het zeefje eruit te halen en dit schoon te maken met azijn. Lage waterdruk kan ook veroorzaakt worden doordat de hoofdkraan niet helemaal opengedraaid is.
Bij een lagere druk dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet goed rondpompen.Bij minder dan 1 bar kan de pomp zelfs kapotgaan.