Om pizza op de BBQ te bakken, mag de barbecue flink heet zijn. Een goede temperatuur voor pizza op de BBQ is tussen de 200 en 300 °C. Maak bij het bakken van pizza op de BBQ zoveel mogelijk gebruik van indirecte hitte. Zo wordt het deeg goed gaar, zonder dat de bodem aanbrandt.
Als je klaar bent om te barbecueën, plaats je de pizzasteen op de barbecue en laat je hem 20 tot 30 minuten op hoge temperatuur met indirecte warmte heet worden.
De meeste pizza's op de kamado BBQ worden gedurende 3 tot 5 minuten gebakken op een temperatuur van 300 graden. De temperatuur hangt af van de dikte van je pizza. Wanneer je een dunne bodem hebt met daarbij ingrediënten die voorgegaard zijn, is een temperatuur tussen de 250 en 300 graden geschikt.
Leg de pizzasteen op het rooster en zet dan pas je barbecue aan. Hierdoor warmt je pizza steen geleidelijk op en voorkom je dat hij barst. De beste pizza bak je kort en op hoog vuur. Zorg dus dat de temperatuur van je pizza steen en BBQ tussen de 250 en 350 graden Celsius is.
First things first: de beste temperatuur om pizza te bakken is grofweg tussen de 300 en 350 graden Celsius. Napolitaanse pizza wordt nog heter gebakken, en wel op 400+ graden Celsius in een houtoven.
De Ooni Koda gas pizza-oven is een oven die tot wel 500°C kan verwarmen. De temperatuur maakt het mogelijk om extreem snel te koken. Een pizza is bijvoorbeeld al klaar binnen 60 seconden.
Veel moderne barbecues hebben schuifjes om de toevoer te regelen. Vaak zowel aan de onderzijde als aan de bovenzijde van de barbecue. Door met deze ventilatiegaten te spelen, zal je merken dat je de temperatuur in je BBQ goed kunt bijsturen. Des te meer je de schuifjes openzet des te meer lucht erbij komt.
In de oven kan je de steen het best op het rooster onderin je oven leggen. Officieel verhit je deze eerst met onder- en bovenwarmte, hierna zet je de oven op bovenwarmte en bakt je pizza. Zelf doe ik het trouwens gewoon met boven- én onderwarmte.
Leg de pizzasteen tijdig op de barbecue, zodat deze voorverwarmt. Wacht totdat de temperatuur de 250 graden aantikt en leg dan de pizza op de steen. Om te voorkomen dat het pizzadeeg blijft plakken aan de pizzasteen kun je wat maismeel of polenta op de steen strooien. Vervolgens bak je de pizza in 5 tot 10 minuten af.
De juiste temperatuur
Pizza's branden heel snel aan op de Kamado BBQ. De temperatuur wordt dan te hoog waardoor de pizzasteen oververhit en de bovenkant niet bakt en de onderkant verbrandt. Meestal gebeurd dit al na een pizza of twee/drie. Je kunt dit voorkomen door de temperatuur rond de 350 graden houden.
De temperatuur regel je door meer of minder zuurstof toe te laten in de kamado, dit regelen doe je door middel van de luchtschuiven onderin en bovenop. De uitleg hierachter is eigenlijk simpel: met meer zuurstof gaan de kolen harder branden en gaat de temperatuur omhoog. Dus schuifjes open, temperatuur omhoog.
Het advies voor het eerste gebruik van je kamado: minstens drie keer heel langzaam naar een temperatuur van ongeveer 100 graden Celsius brengen en hem hierop een uur lang laten branden. Bij de derde keer kun je de temperatuur eventueel tot 200 graden Celsius laten stijgen.
Het aansteken van de BBQ zelf kost slechts enkele minuten. Maar vervolgens hebben de kolen of briketten nog wel even nodig om goed heet te worden, zodat je er makkelijk vlees, vis en andere lekkere ingrediënten boven kunt garen. Probeer daarom in totaal 30 tot 60 minuten de tijd van tevoren de BBQ aan te steken.
Wanneer je een vlam ziet, sluit je het deksel van je gasbarbecue en laat je hem een 10 à 15 minuten opwarmen. Bij het eerste gebruik dien je je toestel nog een extra 5 à 10 minuten te laten opwarmen met open deksel. Pas daarna leg je voedsel op je rooster en kan het echte werk beginnen!
Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza. Als je je pizzadeeg op een stuk bakpapier legt kan het vocht in het deeg niet makkelijk verdampen.
Voordat je 'm kunt gebruiken, bak je de steen eerst 30 minuten in 'voor' de oven. Je legt 'm in de oven en zet 'm daarna pas aan op de hoogst mogelijke temperatuur. Zo kan de steen langzaam opwarmen.
De temperatuur in de steenoven wordt gemakkelijk 300 graden en een pizza kan binnen enkele minuten klaar zijn.
Voordat je de pizza wilt gaan bakken, moet je de oven eerst 45 tot 60 minuten van tevoren al aansteken. Deze tijd is nodig voor de houtoven om de juiste temperatuur de behalen. De ideale temperatuur is 275°C, waarbij het achterin de oven ongeveer 80°C warmer en dus 350°C is.
Warm altijd je barbecue minstens 10 tot 15 minuten voor alvorens je je gerechten erop legt. Zodra alle kolen roodgloeiend zijn of je knoppen volledig opengedraaid zijn moet je barbecue een temperatuur van 260°C kunnen halen.
Hoe regel je de temperatuur van je BBQ
De temperatuur van de BBQ regel je door te spelen met de schuiven aan de boven en onderzijde van de barbecue. Wanneer je een barbecue wil aanschaffen, koop er dan één met ventilatiegaten boven en onder. Dit zorgt voor maximale controle tijdens het barbecueën.
Wist je dat je bij een Weber barbecue het beste kan barbecueën met het deksel dicht? Dit komt doordat bij het openen van het deksel de warmte naar buiten komt en verloren gaat. Met een dicht deksel zal je gerecht sneller en gelijkmatig garen.
De oven good voorverwarmen (boven-/onderwarmte) 230°C. De folie verwijderen. De pizza in het midden van de oven leggen. De pizza in 11 – 12 min.
Elektrisch: 220°C, hetelucht: 200°C. Folie verwijderen. Bak de diepgevroren pizza op een rooster onderin de oven 13-15 min. Zorg ervoor dat het product door en door gaar is voor consumptie.