Voor een ayurvedische vastenkuur zijn ook gele mungbonen, soepen of kitchari (gelijke hoeveelheid gedroogde gele mungbonen en basmatirijst in koud water laten weken en vervolgens tezamen met even droog geroosterde komijn, koriander en gemalen gember koken tot een brij ontstaat) geschikt.
De reden waarom dit gerecht zo belangrijk is in de Ayurvedische keuken is vooral omdat het de drie dosha's (Vata, Pitta en Kapha) balanceert. Kitchari is licht verteerbaar en super voedzaam. De specerijen ondersteunen je spijsvertering en geven extra kracht.
Kapha-types hebben meestal een stabiele, zware bouw met sterke gewrichten. Geprononceerd spier- en vetweefsel zorgt voor een robuust tot fors lichaam. Hun gelaatstrekken en andere lichaamsvormen zijn meestal rond. Kenmerkend zijn bijvoorbeeld volle lippen en grote ogen.
De Vata is een onregelmatige eter, de slaap is licht en onderbroken en zij hebben een hekel aan koud weer. Ook reizen zij graag en hebben verafschuwen niets doen. Lichamelijke signalen dat een Vata-persoon uit balans is zijn bijvoorbeeld koude handen en voeten, een ruwe en droge huid, krampen en trillen of beven.
– Zoet, zwaar, goed gerijpt fruit is heel goed voor vata, waaronder bananen, geweekte rozijnen, dadels, avocado's, kokosnoot, vijgen, perziken, peren, mango's, abrikozen, papaja, watermeloen en pruimen.
In de Ayurveda staat Pitta bekend als de bio-energie van de spijsvertering en stofwisseling. Transformatie is dus de primaire functie van Pitta. De Pitta dosha komt voort uit de elementen water en vuur en komt tot stand door het dynamische samenspel van beide elementen.
De holistische gezondheidsleer van ayurveda behandelt het leven in zijn geheel en combineert fysieke, psychische, mentale en spirituele aspecten met het doel lichaam, geest en ziel in evenwicht te brengen en zo in de eerste plaats ziektes te voorkomen en – zo nodig – te genezen.
In het algemeen geldt dat Kapha's beter zwaar en vettig voedsel vermijden evenals zuivelproducten, koolhydraatrijke producten, suiker en ijskoude dranken. Eet licht, droog voedsel en pas op met de smaken zoet, zout en zuur. Stimulerend voedsel met een scherpe, bittere en/of wrange smaak heeft de voorkeur.
Op het menu voor een Vata
Zoals soepen, curry's of havermoutpap. In tegenstelling tot Pitta, kun je als Vata veel kruiden gebruiken in je eten. Het liefst in elke maaltijd, zoals verse gember of kurkuma. Ook zijn bananen, avocado's, mango's en pruimen heel goed voor een Vata dosha.
Kapha [spreek uit: kaffa] – een van de drie fundamentele basisenergieën (dosha's) in de Natuur.
Ingrediënten: Venkel, koriander, kaneel, gember, laurierblad, zoethout, dille en basilicum van gecontroleerde biologische teelt.
De Ayurvedische massage geeft rust en balans aan lichaam en geest. Met zachte strijkende bewegingen, masseren we de warme olie in de huid. De oliën die we gebruiken is afhankelijk van waar jouw lichaam om vraagt. Daarom vragen we je vooraf de Ayurvedische test te doen, zodat we de dosha's in balans gaan krijgen.
Gezondheid bevorderen en behouden is het belangrijkste doel van ayurveda. Volgens de ayurvedische kennis lukt dat vooral als wij ons dagelijks leven aanpassen aan de cycli van de natuur en gebruik maken van het natuurlijke bioritme.
Kook 's morgens 1 liter water in een pannetje op een laag vuur gedurende 20 minuten (leg een deksel op de pan zodat niet al je water verdampt). Door het water 20 minuten te koken komt het element YANG (vuur) in het water (volgens de 5 elementen leer). Dit bevorderd het spijsverteringsvuur.
Volgens Ayurveda ligt het geheim van een goede gezondheid in een gezonde spijsvertering. In de Ayurveda hebben we het dan over Agni, je spijsverteringsvuur. Je kan je spijsvertering zien als een altijd brandend vuurtje. Dit vuur is verantwoordelijk voor alle omzettingsprocessen in je lichaam.
Uit balans, wanneer de Pitta te hoog wordt, kan de hitte tot allerlei ontstekingen en infecties's leiden. Huidklachten en brandend maagzuur komen vaak voor. Pitta's zijn vaak intelligent, alert, dapper, hebben een goed geheugen, en zijn snel van begrip. Ze lossen graag problemen op en hebben een onderzoekende geest.
Een 'pita' is een broodje met pitavlees. Een 'pitta' is een vogel.
Hoe gaat de lomi lomi massage in zijn werk? Tijdens een lomi lomi samudra massage wordt het volledige lichaam gemasseerd met lange vloeiende bewegingen over het hele lichaam. De massagetherapeut werkt veel met de onderarmen en handen, maar er kan ook met de knieën en voeten gemasseerd worden.
De juiste olie
Een goede basis voor de massageolie is koud geperste sesamolie die kort is verwarmd tot ongeveer 108 °C. Een dergelijke 'gerijpte' sesamolie is goed voor elk huidtype en voelt prettig aan.
Pak een leeg theezakje of thee-ei en doe daar een theelepeltje (of naar wens meer) van de geplette zaadjes in. Schenk kokend water in een mok en hang de thee er in. Drink zo heet mogelijk op – zonder je lippen te branden natuurlijk.
In tegenstelling tot wat veel mensen aannemen, is ayurveda wat betreft voeding NIET geheel vegetarisch gericht.
The Everyday Ayurveda Cookbook - Kate O'Donnel
Meer dan 100 lekkere, seizoensgebonden vegetarische recepten die lichaam en geest in balans brengen, je lichaam ontgiften en je darmen reinigen.