Hergisting op fles zorgt voor een gistdepot onderin de fles. Je kunt dit gistdepot apart of samen met het bier uitschenken. Wanneer je het gistdepot apart in een glaasje schenkt zie je dat dit onderste gedeelte een stuk troebeler is. De gist kan ook een behoorlijke invloed op de smaak hebben.
Vooraleer we gaan bottelen, moet er suiker toegevoegd worden aan het bier. De toegevoegde suiker zal ervoor zorgen dat de nog aanwezige gist in het bier terug actief wordt waardoor er opnieuw een vergisting op gang wordt gebracht. De zogenaamde 'hergisting op de fles'.
Elk bier dat naar Belgische traditie is afgevuld met suiker en wat extra gist, bezit het gunstige gezondheidseffect. Ook bijvoorbeeld de bieren van Zundert, Texels bock of de tripel van Grutte Pier Brouwerij zijn tot stand gekomen met hergisting op fles.
Na het bottelen, al dan niet met toegevoegde bottelgist, vindt de hergisting op de fles plaats. Het is raadzaam om dit proces (ongeveer 2 a 3 weken) op dezelfde temperatuur te doen als de hoofdvergisting. Gist houdt niet van grote temperatuurschommelingen en je gist heeft een optimale vergistingstemperatuur.
De Nederlandse onderzoeker Eric Claassen van de Vrije Universiteit claimt dat sterk bier heel gezond is voor je darmflora vanwege de aanwezige bacteriën. Sterk Belgisch bier zoals Hoegaarden, Westmalle Tripel en Echt Kriekenbier zijn rijk aan probiotica.
Door de verdamping van het water dat in de theedoeken zit zal de temperatuur getemperd worden. De periode dat het bier flink staat te gisten noemen we de hoofdgisting. De hoofdgisting duurt zo'n 3 tot 5 dagen bij bovengist en 5 tot 10 dagen bij ondergist.
CO2 saturatie met hergisting op de fles
Bij het hergisten op de fles zal de suiker door de gist terug omgezet worden in alcohol en CO2. Het komt er dus op aan om uit te rekenen hoeveel suiker we moeten toevoegen aan de fles om een juiste hoeveelheid CO2 aan te maken. is er 2,05 gram suiker nodig.
Nagisting is het proces direct na de hoofdgisting. Het bier ondergaat een rijpingsproces in grote tanks en kan hierin enkele maanden verblijven. Sommige brouwerijen tappen het gist, dat zich langzamerhand op de bodem van de tank verzamelt, geregeld af.
Het lageren verloopt het best op een temperatuur tussen de 0 en 4 °C. Is dit niet mogelijk, laat dan lageren op 15 °C, maar niet langer dan 2 weken. Hierbij is het wel aan te raden om hoe dan ook over te hevelen naar een nieuw (lager)vat en een kleine hoeveelheid vitamine C toe te voegen.
Prijs van bier
Een glas bier uit een thuistap is goedkoper dan een glas bier in het café. Een blik bier is goedkoper dan een glas bier van de thuistap. En een flesje uit een krat bier is nog weer goedkoper dan bier uit blik.
Blik is lichtdicht, er komt geen zuurstof bij en het koelt sneller dan glas. In dat opzicht is het dus een betere optie om bier uit blik te drinken dan bier uit een flesje, omdat de smaken beter bewaard blijven.
Dit komt voornamelijk door het verschillende kooldioxidegehalte. Voor bier van de tap is dat zo'n vijf procent hoger dan voor bier uit de fles. Daarom parelt een vers getapt biertje gewoon lekkerder en smaakt het natuurlijk veel pittiger.
Als de gisting later op gang komt, heb je te weinig gist toegevoegd of heb je het wort onvoldoende belucht. Afhankelijk van het gist, de hoeveelheid zuurstof in het wort, de temperatuur, enz. kan de hoofdgisting ongeveer 3 tot 7 dagen duren.
Het overhevelen naar een vat duurt ongeveer 30 minuten en het bottelen zelf neemt tussen de 1 à 2 uren in beslag. Actief gezien ben je dus ongeveer 9 uren bezig.
Hoeveel bottelsuiker heb je nodig? Bij het bottelen van bier voeg je suiker toe. Hierdoor treed hergisting op in de fles en komt er koolzuur in het bier. Elke bierstijl heeft een andere hoeveelheid koolzuur.
Een brouwer kan ervoor kiezen om tijdens het afvullen het bier te laten hergisten. Er wordt dan opnieuw wat suiker en soms ook een klein beetje gist toegevoegd. De gist zorgt ervoor dat de lucht die bij het afvullen in het flesje is gekomen, weer wordt opgebruikt en omgezet in alcohol en koolzuur.
Tot de ondergistende bieren rekenen we: Pilsener, Dortmunder, Münchener, Weens, Lager, Oud bruin, Bockbier, Märzen. Bockbier kan zowel ondergistend als bovengistend zijn. Van de hierbovengenoemde biersoorten worden ook varianten met een zeer laag alcoholgehalte of zelfs zonder alcohol op de markt gebracht.
Hoe lang duurt het brouwen? Het brouwproces neemt in totaal 8 weken in beslag. Na een week kun je echter weer opnieuw brouwen, dit omdat je na een week het bier in flessen kunt tappen (bottelen) en het vat dus weer opnieuw kunt gebruiken.
Normaal gezien moet je het altijd op 1,3 laten staan anders verminderd de koolzuur opnieuw bij het tappen. Ik zet de druk altijd op 2bar na het bottelen en dan leg ik de keg plat en schud ik ermee, je zal het horen 'bubbelen'. Dit doe ik 5min max en dan verlaag ik de druk naar wat brouwhulp zegt.
De maximale druk die een 'gezonde' niet beschadigde bierfles aan kan ligt ongeveer tussen de 10 en 14 Bar. De maximale druk kan verschillen per type fles. Bij een regulier brouwsel dat wij maken zal er, als het goed gaat, uiteindelijk ongeveer een druk ontstaan van tussen de 1 en 2,5 Bar.
Het belangrijkste punt is wel dat het bier van smaak veranderd en vooral bij zware bieren zorgt dit voor een significante smaak verbetering. Op vat kan het bier ook rijpen. Dit doe je door er koolzuur druk op te zetten en ervoor te zorgen dat het bier voldoende is gecarboniseerd.
Sluit uw wijn of biervat volledig af voor de buitenlucht met een waterslot. Een waterslot werkt zoals een sifon. Het koolzuur dat zich vormt tijdens de vergisting kan ontsnappen, terwijl er geen oxidatie of bacteriële infecties van buitenaf mogelijk zijn.