Check voordat je je plastieken materiaal (spatels, plastic bewaarbakjes…) in de vaatwasser stopt of het wel vaatwasser- en hittebestendig is: het zou kunnen verkleuren of vervormen. Stop je het toch in de vaatwasser, leg het dan altijd in het bovenste mandje, zo ver mogelijk van het warmte-element verwijderd.
Conclusie – Wat Mag Niet in de Vaatwasser? Producten die (deels) gemaakt zijn van hout, gietijzer, porselein, emaille, plastic, zilver, aluminium, tin of koper kunnen over het algemeen het beste met de hand afwassen worden. Hetzelfde geldt voor koksmessen, thermosbekers en kristal.
Omdat je pannen en kopjes zo warm worden tijdens hun schrobbeurt, verdampen ze na afloop een heleboel water dat aan ze blijft hangen. Plastic blijft relatief koel. Daardoor verdwijnen de resterende druppels niet in de lucht, maar blijven ze op de oppervlakte liggen.
Symbool vaatwasser
Het symbool links betekent dat je servies vaatwasserbestendig is. Soms mag het alleen in het bovenste rek, of op een lage temperatuur in de vaatwasser. Het symbool rechts, met het kruis erdoor, wil zeggen dat het niet in de vaatwasser mag.
Draai ongeveer eens per maand een volledig, heet wasprogramma of onderhoudsprogramma. Zo voorkom je dat onderdelen erg vettig worden. Met schone filters voorkom je dat de vaatwasser gaat stinken. En de vaat wordt beter schoon.
De makers van vaatwasmiddelen raden klanten af om hun vaat af te spoelen voordat het in de vaatwasser gaat. Vaatwasmiddel zit namelijk vol met enzymen die zo ontwikkeld zijn dat ze zichzelf hechten aan etensresten. Simpel gezegd, zonder etensresten kunnen de enzymen zich nergens aan vastklampen.
Onder in de vaatwasser zitten speciale zeolietkorrels. Als het water na het wassen wegspoelt, komt dit bij de korrels terecht die vervolgens opwarmen. De warmte die hier vanaf komt, gaat terug naar de binnenruimte zodat je vaat droogt. Plastic bakjes komen zo helemaal droog uit de vaatwasser.
Zeoliet is een natuurlijk mineraal met een zeer bijzondere eigenschap. Het zeoliet, dat zich in een reservoir in de bodem van de vaatwasser bevindt, heeft tijdens het vaatwasproces een tweeledige werking. Dankzij zijn speciale oppervlak en kristallen structuur neemt het mineraal vocht op en zet het om in energie.
Aluminium hoort ook niet thuis in de vaatwasser. Aluminium is namelijk zeer reactief. Om dit aan te pakken, anodiseren fabrikanten het vaak, wat betekent dat ze het coaten in een beschermende olielaag die niet reageert met andere stoffen.
Want niet al je vieze vaat mag in de vaatwasser. Zo kun je het beter écht laten om houten spatels (of houten schalen of snijplanken van hout) mee te wassen. Niet alleen omdat het hout beschadigt en je je spatel na een paar wasbeurten gewoon weg kan gooien. Het hout kan zelfs krom gaan staan.
Zet een gietijzeren pan nooit in de afwasmachine. Door veelvuldig contact met water gaat de pan sneller roesten en de afwasmachine kan daarbij de natuurlijke vetlaag in de pan beschadigen. Gebruik geen zeep of ruwe sponzen bij het schoonmaken van de pan. Ook hiermee tast je de natuurlijke anti-aanbaklaag aan.
Kurk heeft antibacteriële en antiallergeen stoffen vanuit de natuur. En ze zijn goed schoon te maken; u kunt ze afspoelen met lauw water of afnemen met een vochtige doek. Het wordt afgeraden om Qurkies uit te koken, of in de vaatwasser te stoppen. Kurk krimpt door heet water en dat heeft invloed op de passing.
Het reservoir bevindt zich aan de binnenkant van uw vaatwasmachine, links onder het onderste rek. U kunt bij het reservoir door het onderste rek naar buiten te trekken en vervolgens de beschermdop van het zoutreservoir te draaien.
PLACEMAT VOOR BINNEN EN BUITEN
De siliconen placemat is antislip, hittebestendig, voedselveilig en kan ook nog eens in de vaatwasser.
Vaatwassers van Bosch, Miele en Siemens komen het vaakst als beste uit de vaatwassertest. De vaatwassers van Miele wassen vaak net iets beter, maar zijn langzamer. Over welk merk vaatwasser zijn consumenten het meest tevreden? Een merk steekt met kop en schouders boven de rest uit.
Een Siemens vaatwasser is altijd een goed wassende, drogende en zuinige vaatwasser. Bij inbouwvaatwassers zijn daarna Miele en AEG de meest verkochte merken. Gemiddeld behalen Miele vaatwassers een heel goed was- en droogresultaat , maar zijn ze iets minder zuinig.
'Sesam open u' of zoals wij het noemen: OpenAssist. Hiermee open je met een enkele druk je vaatwasser. Het roestvrijstalen bedieningspaneel aan de binnenzijde van onze volledig geïntegreerde vaatwassers bieden een helder overzicht van alle reinigingsprogramma's en extra functionaliteiten.
Als de vaat nat blijft na het gebruik van de vaatwasser, kan dit komen doordat zich water ophoopt in uitsparingen tussen het servies en het bestek. Stapel niet te veel en zorg voor voldoende ruimte. 2. Controleer of er voldoende glansspoelmiddel in het reservoir zit en vul dit bij, indien nodig.
Schoonmaken met schoonmaakazijn
Vul een bakje met schoonmaakazijn en laat het vervolgens meedraaien met een normale wasbeurt. Voor extra grondige reiniging kunt u een flinke scheut azijn op de bodem van de vaatwasser spuiten en hem laten draaien op de heetste temperatuur. Doe dit in een lege vaatwasmachine.
De best geteste inbouw vaatwasser van 2022 is de AEG FSB53607Z! Dit is uit de ultieme vaatwasser test gebleken van 2022. Een schone vaat met deze zeer zuinige en stille integreerbare vaatwasser. Met een laadvermogen van 13 couverts, 42dB en energie label D.
Wat is beter voor het milieu: afwassen in een teiltje of in de vaatwasser? Het teiltje wint! Als je alle vaat in de afwasmachine stopt, verbruik je per jaar 2 tot 3 keer zoveel energie als wanneer je de afwas in een teiltje met de hand doet.
Een vaatwasser verbruikt gemiddeld tussen 10 en 20 liter water en ongeveer 1 kWh elektriciteit per wasbeurt voor een toestel van klasse A, maar tussen 1,4 en 1,5 kWh voor een toestel van klasse C en D.
Het hoofdprogramma wast de vaat normaliter tot ongeveer een uur op een vaste temperatuur. Het automatische programma daarentegen kan zowel de lengte van het programma als de temperatuur aanpassen aan de vuilheid van de vaat.
Zijn vaatwastabletten beter dan poeder? Nee. Natuurlijk verschilt de kwaliteit per vaatwastablet en per poeder, maar over het algemeen presteren vaatwastabletten niet beter of slechter dan poeder. Uit diverse consumententests is gebleken dat poeder per wasbeurt veel goedkoper is, terwijl het resultaat niet slechter is.