Door het lange koken komt er een zwavelachtige geur vrij. Doe je dit op een snellere manier, door de bloemkool bijvoorbeeld te verwarmen in de oven, dan stinkt de bloemkool niet! Bloemkool moet binnen drie tot vijf dagen worden verstuurd om hem zo vers mogelijk te houden.
Gele bloemkolen kun je ook gewoon eten, maar deze zien er onaantrekkelijker uit waardoor ze vaak worden weggegooid - zonde eigenlijk. 2. Wist je dat bloemkool niet hoeft te stinken? Vaak koken we de bloemkool en eten we deze op met een kaassausje (waarna de geur van bloemkool in huis nog een poos te ruiken is).
Het is immers vooral de bovenkant van de kool die groen is. Als je de kool splitst in afzonderlijke roosjes zie je dat de zijkanten van de roosjes van geelgroen naar crèmekleurig wit gaan. Ook na het koken is de groene kleur wat minder intens geworden.
Houdbaarheid bloemkool
Verse bloemkool in de koelkast is zeker drie dagen houdbaar, en als je het loof om de kool laat dan blijft de bloemkool tot een week goed. Gekookte bloemkool bederft snel. Een dag of twee in de koelkast is de maximale houdbaarheid. Verse bloemkool bewaren in de diepvries is ook een optie.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
Natuurlijk bestaan er volop variaties op het bloemkool koken. Zo kun je tijdens het koken een scheutje melk of een beetje suiker aan het kookwater toevoegen om de kool extra mooi wit te houden. Ditzelfde effect bereik je ook met een schijfje citroen.
Bloemkool gaat stinken als het te lang kookt
De groente wordt zacht in plaats van knapperig, en de aroma's ontsnappen al tijdens het koken. De hap die je neemt, smaakt dus naar niks. Labrie: 'Sommige aroma's vervliegen of veranderen sneller dan andere. En een andere combinatie, geeft een andere geur en smaak.
Je kunt het beste vaststellen of Bloemkool niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Bloemkool rotte plekken heeft, beschadigd, slap, of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden.
Hoe ruikt bedorven bloemkool? Voorgesneden bloemkool wordt slap, beschimmelt, of verspreidt een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Kun je doorgeschoten bloemkool eten? Je kunt ze net zo verwerken als gewone bloemkool. Lekker in de wok, gekookt, gestoomd, gestoofd, of gebakken. Je kunt alles eten, dus je hoeft niets weg te gooien.
Bloemkool is in de koelkast ongeveer een week houdbaar. Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar.
Dit is veruit de meest gebruikte bereidingswijze van deze groente, maar toch gaat er nog vaak wat fout bij het bloemkool koken. Dat komt omdat er een te lange kooktijd wordt aangehouden, waardoor de groente een krachtige, vrij onaangenaam weeïge koolsmaak ontwikkelt. Ook komt er zo vaak een onplezierige geur vrij.
Gebruik 300-375 gram bloemkool per persoon om na het schoonmaken en bereiden 250 gram bloemkool over te houden.
Welke kruiden bij bloemkool passen? Dat zijn bijvoorbeeld kerrie, uienpoeder, tijm, dragon, peterselie, nootmuskaat, Italiaanse kruidenmix en chilipepervlokken en knoflook. Veel plezier met uitproberen!
Je eet ze dan als ze nog lekker knapperig zijn en alle goede voedingsstoffen blijven bewaard. Je kunt bloemkool werkelijk met alle soorten andere groenten combineren want het is een echt allemansvriendje. Rauw vormt bloemkool een lekker tussendoortje.
Kun je bloemkool weer opwarmen? Op zich kan je deze groenten gerust opnieuw opwarmen, maar doe het niet systematisch. Als je het toch doet, zorg dat de restjes eerst goed zijn afgekoeld. En was de groente aanvankelijk zo goed mogelijk, zodat zoveel mogelijk bacteriën weg zijn.
Breng om te beginnen met koken een pan water met een snufje zout aan de kook. Benieuwd hoeveel water je nodig hebt om bloemkool te koken? Dit is maar een klein laag je van een centimeter of 2, 3.
Voor de bloemkool geldt dat je eerst de bladeren en de stronk afsnijd en daarna de bloemkool met water schoonmaakt. Je hoeft niet te boenen, maar wel even dat de eventueel aanwezige aarde eraf is. De stronk hoef je trouwens niet weg te gooien, maar kan je perfect gebruiken in een bloemkoolsoep!
Een portie bevat 77% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Verder zit het vol vitamine K, proteïne, thiamine, riboflavine, niacine, magnesium, fosfor, vezels, vitamine B5 en B6, foliumzuur, kalium en mangaan. Daarnaast zitten er veel vezels in, wat ondersteunt bij een goede spijsvertering.
Bloemkool schoonmaken is zo gedaan. Je haalt de buitenste bladeren er vanaf en snijdt de stronk eruit. Daarna hak je de kool in roosjes die je goed wast. De groente is nu klaar voor verdere bereiding: je kunt de bloemkool invriezen, koken, bakken of rauw vermalen tot bloemkoolrijst.
Reken 300-350 gram bloemkool per persoon voor 250 gram op je bord. Vaak betekent dat een middelgrote bloemkool voor 2 personen.
Bloemkool. Bloemkool is een bron van vezels, vitamine K, kalium en foliumzuur. Dit is goed voor het bloed, de ogen, het immuunsysteem, de lever en de spieren van je hond.
Kun je bereide bloemkool invriezen? Gekookte bloemkool bederft snel en verliest z'n smaak. Je kunt het beste verse bloemkool (kort) blancheren en invriezen. Het is overigens prima om bereide bloemkoolroosjes in een gerecht in te invriezen.
Een aangesneden bloemkool kan je ook buiten de koelkast bewaren, maar het gaat zo heel snel verrot. Het is dan maximaal 2 dagen houdbaar. De beste plaats voor een aangesneden bloemkool is de koelkast. Dek de bloemkool af met huishoudfolie en leg de bloemkool in de groentelade van de koelkast.