Pluk de blaadjes van de stengel, was deze en hak ze fijn. De bladeren van de Turkse oregano kun je zowel rauw als gekookt eten. De smaak blijft goed behouden tijdens het koken.
Oregano werkt goed samen in gerechten met tomaten, witte bonen, soepen en wildgerechten. Natuurlijk is het een uitstekende smaakmaker op pizza's en in pastasauzen, maar ook een paar verse blaadjes door je salade werken prima.
Uit onderzoek is gebleken dat oregano een positief effect heeft op de gezondheid. Oregano bevat meerdere vitamines en is rijk aan antioxidanten die de gezondheid bevorderen. De gedroogde blaadjes remmen de groei van bacteriën en schimmels. Ook zou oregano een pijnstillende werking hebben.
Kan de darmgezondheid bevorderen; Oregano olie kan de darmgezondheid ten goede komen door het doden van darmparasieten en bescherming tegen een lekkende darm. De carvacrol in oregano olie kan kankerbestrijdende eigenschappen hebben. Oregano olie kan helpen bij het afvallen.
De aanbevolen dosering is om 3 druppels oregano olie twee keer per dag te nemen in een glas water. Wanneer je te veel neemt kan het zijn dat je een branderig gevoel en droge keel krijgt.
Verse fijngesnipperde blaadjes zijn lekker op pizza of in tomatensauzen en spaghettischotels. Ook bij fazant, kip of gans is het kruid aan te raden. Gedroogde oregano smaakt ook lekker in groente- en tomatensap. Gebruik het kruid met mate, de smaak overheerst snel.
Gebruik van oregano
Als je de verse variant gebruikt dien je de bladeren eerst te wassen en ze vervolgens te snijden en kneuzen. Zo komen de smaken het beste naar voren. De gedroogde variant kun je direct toevoegen aan gerechten. Oregano kan zowel aan koude als warme gerechten toegevoegd worden.
Over het algemeen geldt dat gedroogde kruiden mee moeten koken om de smaak af te kunnen geven, verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier. Gedroogde kruiden zijn vaak sterker, dus moet je daar minder van nemen.
Verse oregano voeg je pas aan het einde van de bereiding toe, gedroogde oregano mag je meekoken. Heeft een positief effect op de spijsvertering en bij buikkrampen.
Oregano kun je het beste in de groentela van je koelkast bewaren, daar blijft het enkele dagen goed. Je bewaart oregano in de originele verpakking, in een open plastic zakje of vershoudfolie. Je kunt oregano ook prima drogen.
Gedroogde kruiden hebben een intensere smaak dan de verse variant. Ze bevatten minder oliën en water en je hebt er daarom qua volume ook minder van nodig. Vuistregel: gebruik 1/3 hoeveelheid gedroogde kruiden ten opzichte van verse.
De mensen van Epicurious.com ontdekten dat je niet meer nodig hebt dan een fijne zeef. Duw het uiteinde (dat heel wat steviger is dan het topje, en dus niet zo makkelijk zal afbreken) door de zeef en trek het naar beneden. Op die manier worden de blaadjes opgevangen in de zeef. Klaar is Kees!
Qua smaak lijken oregano en marjolein zeer sterk op elkaar, hoewel marjolein iets verfijnder van smaak is. Ze kunnen echter beiden voor dezelfde doeleinden gebruikt worden. Het grote verschil tussen de twee is dat marjolein een éénjarige plant is en oregano een doorlevende plant.
Hoe warmer, hoe beter. Er is nog iets anders dat oregano zo eigenzinnig maakt. De meeste groene kruiden, zoals basilicum en koriander, kun je het beste aan het eind van de kooktijd toevoegen, anders gaat een groot deel van de smaak verloren. Maar dat geldt niet voor oregano.
Oregano wordt ook wel wilde marjolein genoemd, niet te verwarren met echte marjolein. Oregano is een overblijvend kruid van 30 tot 60 cm hoogte. De blaadjes zijn donkergroen, ovaal en veel groter dan die van marjolein.
Oregano, ook wel wilde marjolein of pizzakruid genoemd, is afkomstig van een plant (Origanum Vulgare). De plant behoort tot de lipbloemen. De oregano plant komt vooral voor in het Middellandse Zeegebied. Oregano kruiden worden gemaakt van fijngesneden gedroogde bladeren van de oregano plant.
Oregano wordt ook wel eens wilde marjolein genoemd. Het is een overblijvend kruid van 30 tot 60 cm hoogte.
Oregano Essentiële Olie heeft een helende werking en zorgt ervoor dat je huid kalmeert. Het stimuleert de doorbloeding waardoor oneffenheden en pijnlijke plekken sneller herstellen. Het zit boordevol antioxidanten, waardoor het je beschermt tegen invloeden van buitenaf en het de huid verstevigt.
Etherische olie heeft vele schimmeldodende eigenschappen en bestrijdt daardoor de schimmel waardoor je nagel er uiteindelijk weer gaaf en gezond gaat uitzien. Etherische oliën die geschikt zijn voor kalknagels zijn onder meer: Tea tree (melaleuca), lemongrass , lavendel, citroen, manuka en oregano.
Het kruid zit boordevol antioxidanten, zoals koper, mangaan en selenium. Deze stoffen kunnen schadelijke vrije radicalen in je lichaam wegvangen en zo je cellen en weefsels helpen beschermen. Door de hoge gehalten aan calcium en vitamine K helpt oregano je botten sterk te houden.