Dit is een gemeenschappelijke term die gegeven wordt aan de boeken, geproduceerd in Mexico vóór en na de Conquista. Zij worden ook de geschilderde boeken genoemd. Deze manuscripten bevatten verschillende onderwerpen zoals geschiedenis, genealogie, religieuse voorspellingen en kalenders.
Met codex wordt een samengebonden bundel losse vellen perkament of papier aangeduid, aan beide kanten handbeschreven met tekst, symbolen en/of illustraties, in de late oudheid en middeleeuwen.
De Vlaamse Codex bevat Vlaamse decreten, besluiten van de Vlaamse Regering (BVR), ministeriële besluiten en besluiten van leidend ambtenaren van de Vlaamse overheid. Ook federale regelgeving wordt opgenomen, maar alleen als die door Vlaamse regelgeving werd gewijzigd.
Codex (meervoud codices)
Leenwoorden. Bij leenwoorden worden soms meervoudsuitgangen gebruikt uit de taal waaraan de woorden ontleend zijn, dikwijls naast Nederlandse uitgangen. In het merendeel van de gevallen gaat het om Latijnse woorden, of Griekse woorden die via het Latijn tot ons zijn gekomen.
Latijnse woorden in het Nederlands
kaas: caseum. kasteel: castellum (= fort) straat: via strata (=geplaveide weg) kamer: camera.
De federale overheid maakt wetten. De regionale overheden, zoals de Vlaamse overheid, vaardigen decreten uit, met uitzondering van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest dat ordonnanties en verordeningen maakt. De provinciale en lokale overheden maken reglementen.
De nummering van de artikelen uit de Codex welzijn op het werk volgt de logica van de opbouw van het wetboek. De hoofdstructuur van de codex bestaat uit 10 boeken, opgedeeld in titels. De artikelen zijn doorlopend genummerd per titel. Dus niet over de volledige codex en ook niet per boek.
Wetboeken vallen uiteen in twee hoofdcategorieën: Burgerlijk wetboeken voor burgerlijk recht (civiel recht, privaatrecht) Strafwetboeken (of wetboeken van strafrecht) voor strafrecht.
In geval van veroordeling tot gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren, tot hechtenis, vervangende hechtenis daaronder niet begrepen, tot taakstraf of tot geldboete, kan de rechter bepalen dat de straf of een gedeelte daarvan niet zal worden tenuitvoergelegd.
Het wetboek waarin het burgerlijk recht is geregeld, waaronder algemene grondbeginsels van het burgerlijke recht alsmede meer specifieke rechtsgebieden zoals het erfrecht, contractenrecht, arbeidsrecht en huurrecht.
Voor wetgeving van voor 1995 kunt u terecht bij grote (juridische) bibliotheken, de Koninklijke Bibliotheek of het Centraal Informatiepunt (CIP) van de Tweede Kamer. Op de website Staten-Generaal Digitaal vindt u alle documenten van de Eerste en de Tweede Kamer uit de periode 1814-1995.
- In de tekst niet te veel aanduiden, probeer je te beperken tot kernwoorden. Je kan ook bv het belangrijkste woord in oranje aanduiden en dan een zinnetje in geel. Wanneer je heel je codex begint in te kleuren, kan je het overzicht niet meer bewaren.
De VRG-Codex is een overzichtelijke verzameling van basiswetgeving noodzakelijk voor studenten in de rechten en criminologische studies. De Codex is bijgewerkt tot en met het Belgisch Staatsblad van 20 juni 2022 en geeft bovendien toegang tot Jura Campus.
In de Grondwet is ook vastgelegd dat bepalingen van verdragen en besluiten van volkenrechtelijke organisaties voorrang hebben op nationale wetgeving. Hierdoor is de Grondwet weliswaar de hoogste nationale wet, maar hoeft het niet de hoogst geldende wet te zijn.
Een decreet is een uitgevaardigde opdracht die is gemaakt door een regeringsleider, regering of parlement en die de status van wet heeft.
Naturalisatie wordt verleend door de federale wetgevende macht. Er is in de Staat geen onderscheid van standen. De Belgen zijn gelijk voor de wet; zij alleen zijn tot de burgerlijke en militaire bedieningen benoembaar, behoudens de uitzonderingen die voor bijzondere gevallen door een wet kunnen worden gesteld.
De Latijnen waren een volk dat vanaf het eerste millennium voor Christus in de streek Latium (het huidige Lazio, Italië) woonde. De naam van de taal is afgeleid van deze streeknaam.
Cui bono (letterlijk: "Voor wie is het ten goede") is Latijn voor "Wie heeft er baat bij".
Het aantal wetten en regels is de afgelopen tien jaar met ongeveer duizend toegenomen. Per 1 januari 2019 bedroeg het totale aantal regelingen 9.834.
Als men een wetsartikel uit het Burgerlijk Wetboek citeert, moet zowel het artikelnummer als het boeknummer worden vermeld. Artikel 23 van Boek 1 BW wordt bijvoorbeeld opgeschreven als artikel 1:23 BW. Als met het voorgaande artikel wilt uitspreken, wordt dat uitgesproken als artikel 23 Boek 1 BW.
Vragend voornaamwoord:
De vragende voornaamwoorden zijn: Wie, wat, welk(e), wat voor (een). Let op: de woorden: wanneer, waar, hoe, waarom, waardoor zijn bijwoorden.