Als je van kuikentjes houdt, kies je natuurlijk ook voor een haan. De haan bewaakt de hennetjes en de kuikens. In de pikorde staan er altijd bepaalde hennetjes onderaan de rangorde die vaker gepikt worden door kippen die hoger staan. De haan neemt deze dames wat extra in bescherming.
Kies bij aanschaf een toompje van 3 of meer kippen. Kippen houden kan zonder haan. Ze leggen dan nog steeds eieren maar deze zijn dan niet bevrucht.
Over het algemeen zijn hanen en hennen vruchtbaar tot een jaar of zes. Nadat de haan de hen betreedt, kan zijn zaad langer dan tien dagen in leven blijven. Dit houdt in dat een hen, nadat ze gescheiden is van de haan, nog minstens tien dagen lang eieren kan leggen die bevrucht zijn.
Boeren hadden toen alleen dubbeldoelkippen: hennen zorgden voor de eieren en hanen voor het vlees.Na de oorlog veranderde dat en moest de voedselproductie zo goedkoop mogelijk gebeuren. Vroeger, bijvoorbeeld, hoefden kippen maar 200 eieren per jaar te leggen, tegen- woordig zijn dat er 300.
Als je graag kuikentjes wilt en alle eieren wilt laten bevruchten, kies dan voor 4 tot 7 kippen. Wil je de haan puur voor de gezelligheid en de bescherming van je hennen, dan is het aantal minder interessant.
Kippen zijn prima afvalverwerkers die keukenafval en tafelrestjes mogen eten. Maar geef je gevleugelde vrienden nooit bedorven of beschimmeld voedsel en ook geen voeding die hun gezondheid schaadt of zelfs giftig is voor kippen. Een groot deel van ons eten is te gekruid, te zout en te vet voor kippen.
In de regelgeving voor kippen wordt onderscheid gemaakt tussen hobby en commercieel. De grens ligt bij 250 dieren. Wie minder dan 250 kippen houdt, is hobbyist. Hobbyisten hebben met weinig regels te maken, behalve dan met de Wet Dieren en het Besluit houders van dieren.
Soms is er sprake van een verstopte krop: het voedsel hoopt zich op in de krop. De kip stopt met eten en drinken en maakt draaiende bewegingen met de nek, schudt met de kop, hikt en gaapt. Zie je een van deze verschijnselen neem de kip dan in de hand, voel of krop hard is, open de snavel en ruik de adem van de kip.
Een haan kraait 's ochtends wanneer het licht wordt en 's avonds als het donker wordt. Dit doen ze om te laten zien hoe sterk en gezond ze zijn, echt haantjesgedrag dus! Niet zo gek als je weet dat haantjes worden gekozen door hennen. De hennen selecteren hun haantjes op basis van hun kleuren en kraai.
De markt voor hanenvlees blijft enorm achter. Je zou kunnen zeggen, 'wat de boer niet kent, dat eet hij niet', maar in dit geval is het andersom. Het grote publiek kent de smaak van haantjesvlees nog niet, terwijl kip en met name kipfilet het meestverkochte vlees van Nederland is.
Een haan is eigenlijk alleen maar nodig als je kuikens wilt.Maar hanen zijn ook handig voor de beveiliging.Een haan beschermt zijn hennen en waarschuwt ze als er gevaar dreigt. Als je een haan hebt, omdat je zoveel mogelijk bevruchte eieren wilt, dan kan één haan tussen de tien en dertig hennen aan.
Geen haan nodig
Maar zonder haan wordt het ei niet bevrucht. Als het ei uit de eierstok in de eileider komt, duurt het 25 tot 26 uur voordat de kip het ei legt. In deze tijd worden het eiwit, de schaalvliezen en de kalkschaal gevormd.
Het alleen-houden van sociale dieren kan leiden tot veel stress en problemen voor het dier en moet daarom altijd ontraden worden. Een mens of aandacht hiervan vervangt nooit een soortgenoot. Het niet bieden van soortgenoten aan een sociaal dier, moet eigenlijk gezien worden als vorm van dierenmishandeling.
Eieren leggen en bevruchting
Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren. Een kip legt ook eieren als er geen haan in de buurt is of als een dooier onbevrucht is. Daar komen dus geen kuikens uit.
Een haan houden
En logischerwijs kunt u alleen eieren kweken met een haan. Er wordt wel eens gedacht dat een haan de leg van kippen bevordert, maar dit is een fabel. Om een haan aan te kunnen schaffen moet u minimaal vier kippen houden. Beperk dit altijd tot één haan, want meerdere hanen bij elkaar gaan vechten.
Kippen hebben een grondige hekel aan water en modderpoelen. Modderpoelen en waterplassen in een kippenren zorgen voor geurhinder en kunnen broedplaatsen worden voor ziektekiemen. Kippen met modderpoten bevuilen de nesten de eieren. Ze krijgen koude poten in de winter, leggen niet meer en kunnen diarree oplopen.
Maar hanen kraaien ook 's nachts. Dit doen ze wanneer ze schrikken.Van geluid, een bewegend object, van licht.Hij geeft daarmee een signaal af naar zijn harem kippen.
Als de haan zich in de eerste fase van agressie bevindt, dan zal hij meestal kunnen worden gekalmeerd met een paar snacks. Het is daarom handig om in de buurt van een haan wat lekkers bij u te hebben. Als u de haan een paar keer wat te eten heeft gegeven, dan zal hij u gaan associëren met snacks in plaats van gevaar.
Er zijn genoeg hennen en hanen die nog een goed huis zoeken. Daarnaast kun je terecht bij Stichting Zwerfkip & Zo, de vogelopvang in Soest of de vogelopvang in Naarden. Zij krijgen regelmatig gedumpte hanen binnen die met spoed een goed huis zoeken.
Gezonde kippen voelen zich gelukkig en zijn daardoor constant bezig in de kippenren.Ze scharrelen erop los en kakelen tegen elkaar. Het is hun instinct om constant in de weer te zijn. Dat gaat over zowel springen en pikken als rustig op hun eieren broeden.
Waarschijnlijk is het een steenmarter. Deze dieren houden zich schuil in houtstapels. Ze zijn in de volksmond bekend als kippendief en doden de dieren door hun kop af te bijten.
Daarnaast kunnen kippen gezichten van mensen herkennen en onderscheiden – en geven daarbij klaarblijkelijk de voorkeur aan mooie mensen. Uit een onderzoek uit 2002 kwam naar voren dat kippen een mensengezicht beoordelen op dezelfde criteria als mensen.
Natuurlijk geef je kippen geen rare dingen te eten. Chocolade en snoepgoed zijn uit den boze, maar ook kaas, avocado, kiwi's, bananen en citrusvruchten zijn ongezond voor je kippen. Tenslotte zijn ook look-achtigen (zoals prei, ui en knoflook) niet goed voor de gezondheid van je kippen.
Kippen zijn geen liefhebbers van felle zon. Dan blijven ze wat langer binnen en wachten ze tot het bewolkt is of tot het gaat schemeren.
Wanneer jij dus kippen in de tuin hebt voor je plezier, dien je je niet te houden aan de ophokplicht, maar aan de afschermplicht. Het antwoord op de vraag ”hebben hobbykippen ook ophokplicht?” is dus nee. Ze hebben geen ophokplicht, maar een afschermplicht.