De afgelopen jaren was ons advies om de rente zo lang mogelijk vast te zetten. Maar met de huidige rentepercentages adviseren we dat niet meer. 10 jaar vastzetten is een mooie periode.En als je wat meer risico durft te nemen, zelfs 5 jaar.
Als de rentevaste periode van je hypotheekrente afloopt, krijg je van je eigen bank een nieuw rente-aanbod. Bij de huidige hoge rente kan overstappen naar een andere hypotheekaanbieder met een lagere rente interessant zijn.
Verwachting rentetarieven op lange termijn
Wij verwachten dat de staatsrente voor 10-jaarsleningen licht zal dalen van 2,8% op dit moment naar ongeveer 2,35% eind 2023.
Als je naar de actuele hypotheekrente kijkt, zie je dat de hypotheekrente 20 jaar vast hoger is dan de rente 10 jaar vast. Hoe langer je namelijk zekerheid wilt, hoe meer hypotheekrente je betaalt aan je hypotheekverstrekker. Bij 20 jaar vast heb je dus hogere maandlasten dan bij 10 jaar vast.
Met 20 jaar vast heb je na 20 jaar in elk geval nog de mogelijkheid om je hypotheek zonder boete te wijzigen of over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Met 30 jaar vast zit je de hele looptijd aan dezelfde hypotheek en hypotheekverstrekker vast.
De afgelopen jaren was ons advies om de rente zo lang mogelijk vast te zetten. Maar in 2023 adviseren we dat niet meer. 10 jaar vastzetten is een mooie periode.
Een aflossingsvrije hypotheek heeft in de meeste gevallen een looptijd van 30 jaar en u bent niet verplicht tussentijds (een deel van) de lening terug te betalen. Als de termijn is verstreken moet u de hypotheek verlengen of een nieuwe hypotheek afsluiten.
Hogere hypotheekrente: als je al een hypotheek hebt:
Momenteel kun je de hypotheekrente voor 10 jaar vastzetten voor ongeveer 2 procent.Dat is extreem laag. Als de rente met 1 of 2 procentpunt stijgt, betekent dat niet automatisch dat huiseigenaren met een lopende hypotheek duurder uit zijn.
Afgelopen maart bereikten alle langlopende hypotheekrentes een historisch dieptepunt. Nu, acht maanden later, duikt 30 jaar rentevast (met NHG) als eerste onder dat memorabele rentepercentage. In maart lag de gemiddelde rente op 1,87%, nu al op 1,84%.
Als je meer zekerheid wil over de hypotheekrente die je betaalt, kun je het beste kiezen voor een langere rentevaste periode. Het biedt zekerheid. Als de hypotheekrente stijgt heeft dat geen invloed op jouw hypotheek. De hypotheekrente is aan het stijgen en het verloop hiervan is niet zeker.
In 2024 verwachten zij dat de prijzen verder omlaag gaan met 4%. De hypotheekrente kan licht dalen, maar blijft per saldo hoog. Er worden naar verwachting niet 1% (eerdere verwachting), maar 5% minder huizen gekocht in 2023.
De reden van stijgende hypotheekrente komt door de stijgende inflatie in 2022. Energieprijzen gaan langzaam omlaag waardoor de hypotheekrentes van alle banken later dit jaar zullen dalen. Helaas is deze daling in april 2023 nog niet doorgezet.
Op 15 december bleek dat de ECB haar inflatieverwachtingen negatief heeft bijgesteld en verwacht dat de inflatie pas in 2025 richting de 2% gaat. De ECB besloot haar belangrijkste rente, de depositorente, met een half procent te verhogen.
Wij verwachten dat de rente op staatsleningen geleidelijk zal dalen richting 1,75% eind 2023 vanwege een krimp in de Europese economie. De hypotheekrente kan dan dus ook mee dalen, maar de daling wordt mogelijk wel beperkt door de gestegen risico-opslag op hypotheken.
Die hypotheken eindigen na 30 jaar. Op de einddatum moet je de hypotheek helemaal aflossen óf hierover nieuwe afspraken maken met de bank.
Je kunt je rentevaste periode wijzigen als je kiest voor het oversluiten van je hypotheek. Hierbij zet je de huidige periode stop en laat je een nieuwe periode ingaan bij een nieuwe hypotheekverstrekker. Let wel op: dit kan niet zomaar.
De hoogste hypotheekrente ooit in Nederland was 13,4 procent. Het was in het jaar 1981.
De meeste spaarrekeningen keren de spaarrente per jaar uit.Maar sommige spaarrekeningen keren de rente per maand of per kwartaal uit. Dit kan voordelig zijn, omdat je op deze manier sneller rente op rente krijgt. Je krijgt namelijk in de tweede termijn al rente over je rendement uit de eerste termijn.
Coronacrisis heeft geen invloed op afweging om extra af te lossen. Bijna twee op de vijf Nederlandse huizenbezitters hebben tijdens de looptijd van hun hypotheek een extra aflossing gedaan. Meer dan een kwart (27 procent) van deze groep heeft op jaarbasis zelfs meer dan 20.000 euro extra afgelost.
Uit onderzoek blijkt dat 28% van alle kopers in 2021 niet tijdig de hypotheek in orde kregen.
Dat je je hypotheek hebt afbetaald, is goed nieuws. Je hoeft dan niets meer te betalen aan je hypotheekaanbieder. Houd er wel rekening mee dat je minder profiteert van hypotheekrenteaftrek.