Zoals bij de meeste gekookte voedingsmiddelen, kun je vlees wat al gebakken of gebraden is maximaal drie tot vier dagen in de koelkast bewaren.
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
Bewaartip voor dit product
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Ja, dat kan zeker. Wel kan het vlees er iets minder sappig van worden. Wil je dat niet, dan is een slim alternatief om je (ontdooide) vlees toch te bereiden. Als je het daarna goed laat afkoelen en goed verpakt, kun je het gewoon (snel) invriezen.
Gebakken en gebraden vlees is 3 tot 4 dagen houdbaar. Vers vlees, ook als het is voorverpakt, moet dus altijd bewaard worden in de koelkast en moet zo kort mogelijk buiten de koeling liggen. Gebruik een koelbox of koeltas als je inkopen doet op warme en/of zonnige dagen.
Vlees bewaren
Je kunt het vlees bereiden om het langer goed te houden. Als je het bakt, grilt of kookt blijft het nog 2 dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt het ook invriezen.
Vers (of ontdooid) rund- of varkensvlees kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Rauw gehakt, hamburgers en slavinken zijn 1 dag te bewaren. Gebakken en gebraden vlees (goed afgekoeld buiten de koelkast) bewaar je niet langer dan 3 tot 4 dagen in de koelkast.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Biefstuk opwarmen
Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius. Bak de biefstuk tot hij een kerntemperatuur aangeeft van 45 graden Celsius (dit is ongeveer 30 minuten, afhankelijk van de dikte van de steak). Verwarm ondertussen olie in de pan en laat heet worden. Schroei het vlees aan beide zijdes dicht en serveer.
Hele stukken rauw rundvlees blijven langer goed dan de gemalen variant. Dit is omdat die laatste is bewerkt en daardoor de houdbaarheid korter is. Biefstuk, braadvlees en karbonades blijven in de koelkast wel drie tot vijf dagen goed. Terwijl je rundergehakt en hamburgervlees binnen een tot twee dagen moet opeten.
Ja, dat kan. Let er met steaks wel op dat ze niet uitdrogen. Opwarmen kan bijvoorbeeld door ze 10-12 minuten op een gesloten barbecue te leggen of in de oven te verwarmen op 80 °C. Breng de steaks indien nodig eerst op kamertemperatuur.
Laat het vlees afkoelen en snijd de biefstuk in dunne plakjes. Presenteer de beefplakjes met Sesam woksaus en zorg dat op ieder plakje wat saus zit. Maak één of tweepersoons porties in een schaaltje. Tip: De consument kan de Sesam Beef Steak koud eten, lekker op een broodje met verse taugé en rode paprika.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken.Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Bewaar vlees goed verpakt op de koudste plaats in je koelkast. Dat geldt ook voor vlees dat je marineert. Let erop dat er geen vleesvocht kan lekken op andere voedingsmiddelen. Gemalen of gehakt vlees is doorgaans 1 dag houdbaar, vlees in porties gesneden 2 dagen en gebakken en gebraden vlees 3 tot 4 dagen.
Dus is het veilig om te eten? Ook al ziet de kleur van vlees er minder appetijtelijk uit, het betekent niet dat je het daarom moet weggooien. Zolang je het maar naar behoren bewaart, in de koelkast of diepvries, én het opeet binnen een veilige periode, dan is er geen vuiltje aan de lucht.
Te lang bakken van een biefstuk kan resulteren in taai vlees. Laat de biefstuk na het bakken 5 minuten rusten in aluminiumfolie. Snijd de biefstuk tegen de draad. Op deze manier behoud je de malsheid van jouw perfect gebakken biefstuk.
Door naar de verrassing van de dag: je steak opwarmen in de magnetron. De wijze: plaats een stuk vochtig keukenpapier op de biefstuk en verwarm 'm 30 seconden op medium stand. Draai de steak na elke 30 seconden om. Afhankelijk van de dikte duurt het totaal 90 seconden tot 2 minuten.
Antwoord van Jeroen Meus
Je kan een grotere hoeveelheid steak ook op voorhand bakken en later rosé serveren. Begin met lappen kwalitatief rundvlees, bv. entrecote, gerijpt, 2-3 cm dik. Strijk het vlees in met olijfolie en strooi er peper en zout over.
Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
We raden u normaal aan om uw vlees in het koelste gedeelte van uw koelkast te plaatsen (tussen 0 en 4 °C). Zelfs als het vacuüm wordt bewaard zal vlees na maximum 14 dagen niet meer eetbaar zijn. Wij raden u aan om het vlees maximum 10 dagen te bewaren. Natuurlijk is vlees beter als het vers blijft.
Wat is het voedingsadvies voor vlees? Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees. Dit is inclusief vleeswaren. Onbewerkt mager vlees staat in de Schijf van Vijf.
Door je steak direct na aankoop goed te verpakken en in de koelkast te bewaren, kun je het tot 3-5 dagen vers houden. Als je van plan bent om het langer te bewaren, is invriezen de beste optie, waarbij de kwaliteit behouden blijft gedurende 6-12 maanden.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid.