Training is een goede manier om angst te verminderen of zelfs weg te nemen. Zeker als de angsten worden veroorzaakt door een trauma kan training een goed hulpmiddel zijn. Hierbij breng je de hond steeds in situaties, die hij eng vindt. Eerst van een afstand, waarbij je hem beloont als hij rustig blijft.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Tips voor een angstige hond
Praat op een enthousiaste manier tegen je hond en laat niet zien dat je bang bent. Straf je hond absoluut niet, dit maakt het alleen maar erger. Wees geduldig, probeer bij je hond te zitten en rustig aaien zal al flink fijn zijn voor je vriend(in). Beloon de hond wanneer ze kalmeert.
Naast wandelen heeft ook kauwen een kalmerende werking op honden. Je hond een bot voeren kan daarom helpen bij het verminderen van stress. Ook spelen of puzzelen zorgen voor afleiding van een stressvolle situatie. Geef je hond zijn brokken eens met een voerspel, zodat hij extra uitdaging krijgt tijdens de maaltijd.
Pups zullen twee verschillende angstfases ervaren voordat ze volwassen worden. Elke angstfase bij een hond duurt ongeveer 2 a 3 weken. De eerste angstperiode vindt relatief vroeg in het leven van een hond plaats, als de pup tussen de 8 en11 weken oud is.
Symptomen ongelukkige hond
Het dier is teruggetrokken en lusteloos, heeft geen zin meer in spelletjes en andere bezigheden die hem of haar normaal gesproken wel enthousiast maken. Veel meer of juist minder eten dan normaal kan ook een teken zijn.
Een gestreste of angstige hond kan ineenkrimpen of een gehurkte lichaamshouding aannemen met zijn staart onder zich. Een gestreste hond kan ook verstarren, of wegkijken van de waargenomen bedreiging. Honden hijgen wanneer ze opgewonden, warm, buiten adem na inspanning, of gestrest zijn.
Valeriaan en Kamille: Deze kruiden hebben van nature kalmerende eigenschappen en worden vaak gebruikt in supplementen voor honden. B-vitaminen en Magnesium: Deze kunnen helpen bij het ondersteunen van de zenuwfunctie en hebben een algemeen kalmerend effect.
Je hond is plotseling angstig door trauma of angst uit het verleden. Trauma of angst uit het verleden, zoals mishandeling, een ongeluk of verwaarlozing, kan ook leiden tot angst bij honden. Vooral reddingshonden en honden die in puppyfokkerijen zijn grootgebracht, staan bekend om hun angstige gedrag.
Vanaf een week of 12 komt de pup in de volgende fase van de socialisatie. Deze fase wordt ook wel angstfase genoemd.
Wat moet je doen als je hond buiten angstig is? Kortweg moet je je hond zijn vertrouwen (terug) geven. Je hond is angstig buiten, wat betekent dat hij zich niet voldoende op zijn gemak voelt. Hem dus langzaam laten wennen aan de omgeving en hem leren dat naar buiten gaan echt heel leuk kan zijn.
Verschillende vormen van stress bij honden.
Chronische stress legt een grote druk op de hond, en dat gaat maar door. Het lichaam zal voortdurend in de verdediging schieten en is in feite vooral bezig met overleven. De hond zal dan vatbaarder zijn voor ziektes. Het lichaam functioneert niet meer naar behoren.
Het kan zijn sturing geven, minder sturing geven, meer ontspanning, verwachtingen creëren, werken aan vertrouwen, zelfverzekerdheid, zelfstandigheid en ga zo maar door. Het is vooral belangrijk om te ontdekken of er stress is en dus om te weten wat je hond doet als hij stress heeft.
Net als mensen ervaren honden opluchting wanneer ze zorgen of moeilijkheden oplossen. Je ziet de spanning over hun hele lichaam afnemen, van hun neus tot hun staart. Hun ogen worden zachter, hun kop zakt, hun lichaams- en gezichtsspieren ontspannen en ze worden merkbaar kalmer.
8 tot 14 maanden
Ook vindt je hond het tijdens deze fase van de puberteit het allemaal een beetje spannend en ontwikkelt hij angsten – ook wel de angstfase genoemd en deze fase staat nog beter bekend als de moeilijkste leeftijd van je hond.
Angst of paniek ontstaat door verschillende triggers, het beïnvloedt het gedrag van je hond op verschillende manieren. Zo kunnen spanning en stress, als gevolg van angst, bij honden lijden tot hyperventilatie. Harde geluiden zoals onweer of vuurwerk zorgen er dan weer voor dat je hond gaat trillen of janken.
Kan een hond getraumatiseerd zijn? Ja, een hond kan getraumatiseerd zijn. Meestal komt dit doordat een hond in het verleden een traumatische ervaring heeft meegemaakt. Dit noemt men ook wel PTSS, posttraumatische stressstoornis.
De beste manier om ervoor te zorgen dat je hond gelukkig is, is door hem gewoon te geven wat hij fysiek, intellectueel en emotioneel nodig heeft. Zorg voor een gezond dieet, voldoende lichaamsbeweging, genoeg mentale uitdagingen en natuurlijk een heleboel liefde en aandacht.