Betekenis 'nou' 2om aarzeling, verbazing enz.uit te drukken: (informeel) nou en? wat doet dat ertoe, wat wil je daarmee zeggen?
Nu is iets meer schrijftaal, en nou is iets meer spreektaal, en kan daardoor ook iets sterker zijn als het gaat om het uitdrukken van gevoelens. Vergelijk de woordjes in de volgende zinnen. Nou/nu moet je komen. En nou/nu hou je op met zeuren!
naamw. (m.) Uitspraak: [ˈsʏfərt] Verbuigingen: sufferd|s (meerv.) iemand die iets doms doet Voorbeeld: `nou maak ik weer dezelfde fout, wat ben ik toch een sufferd!`S...
Nauw definities
naamw. Uitspraak: [ nɑu ] met weinig tussenruimte Voorbeeld: 'een nauwsluitende jurk' Antoniem: wijd Synoniem: eng (2) nauwe samenwerking (intensieve samenwerking) Synoniemen: benauwd dor eng engte innig kanaal krap lek...
Het woord nadien is standaardtaal in het hele taalgebied. Het is gebruikelijker in België dan in Nederland. In Nederland wordt het als een vrij formeel woord beschouwd. Synoniemen zijn daarna, later, achteraf, naderhand, vervolgens en daaropvolgend.
Nu is iets meer schrijftaal, en nou is iets meer spreektaal, en kan daardoor ook iets sterker zijn als het gaat om het uitdrukken van gevoelens.
Ontstaan uit een samentrekking van Proto-Germaans *ne ainan 'niet een, niets', uit het ontkenningspartikel *ne 'niet' en het telwoord een. Oorspr. heeft het woord dus een voornaamwoordelijke betekenis. In het continentaal-West-Germaans heeft het zich tot tussenwerpsel ontwikkeld.
Nauw betekent krap of smal. Voorbeeld: "Dit is een erg nauwe straat" Nou is een tussenwerpsel.Je kunt het vaak vervangen door "nu".
Nakend betekent hier 'naderend, nabij komend'. Nakend is het tegenwoordig deelwoord van naken, een langzaam in onbruik rakend werkwoord dat 'naderbij komen' betekent. Nakend is dus 'naderbij komend', 'naderend'. Andere betekenissen van nakend zijn 'arm' en 'naakt'.
In je nopjes zijn betekent dat je erg tevreden over iets bent en/of je vrolijk voelt. De nopjes in deze uitdrukking zijn de noppen (pluisjes) op wollen stoffen. Deze noppen ontstaan door een bijzondere wijze van weven en bewerken.
Tussenwerpsel. Asjemenou! Dat zal mij toch overkomen, zeg!
Nou ja... Op soortgelijke manier als 'kijk' gebruikt. Als antwoord op een vraag begint bevraagde met 'nou ja....' Dit wekt de suggestie dat het antwoord op de gestelde vraag voor bevraagde heel simpel is.
Onnet: Bij een onnet-locatie ligt er al een glasvezelaansluiting naar uw pand en kunnen we gebruikmaken van de al aanwezige netwerkapparatuur. Offnet: Er is sprake van een offnet-locatie wanneer er een nieuwe aansluiting gegraven moet worden tussen de dichtstbijzijnde handhole en uw locatie.
1nou (bijwoord) 1(Nederland; informeel) nu: is het nou al tijd? 2nou (tussenwerpsel) 1ter aansporing: nou, waar blijf je? 2om aarzeling, verbazing enz.
Vaak denken mensen dat in zakelijke teksten alleen de wij-vorm of jij-vorm (volle vorm) gebruikt mag worden en dat we of je (zwakke vorm) niet juist is. Dit klopt niet. Beide vormen zijn correct Nederlands. Je mag in een tekst ook best we en wij door elkaar gebruiken.
De uitdrukking heeft de betekenis 'wat betreft, met betrekking tot, ten aanzien van', of ook wel gewoon 'voor' of 'door'. De uitdrukking heeft doorgaans betrekking op personen of instellingen.
Wat is never out of stock (NOOS) precies en hoe gaat de mode-industrie er in de huidige situatie mee om? NOOS-artikelen zijn meestal tijdloze klassiekers, zoals een wit overhemd of een spijkerbroek, die relatief weinig vernieuwend zijn en waar altijd vraag naar is.
iemand die voor niets deugt
1) Baliekluiver 2) Bambocheur 3) Dagdief 4) Doeniet 5) Doodeter 6) Flierefluiter 7) Gaapstok 8) Geitenbreier 9) Iemand die afkerig is van werk 10) Iemand die nergens voor...
Als onbepaald voornaamwoord ('niet één ding, geen enkele zaak') en als bijwoord van ontkenning ('helemaal niet') is zowel niets als niks correct. Niks is over het algemeen informeler dan niets.
Andere woorden voor nauw zijn benauwd, dor, eng, engte, innig, kanaal, krap, lek, met weinig ruimte, nauwsluitend, nauwte, precies, smal, smalletjes, sober, straat, strak, uitgedroogd en zuinig.
Het woord 'hart' gebruiken we in de biologische betekenis voor een lichamelijk orgaan, de hartspier. In figuurlijke zin (psychologisch, filosofisch, theologisch) is het hart de zetel van gevoelens, emoties en van de omgang met God; het is het centrum van wat er in de mens omgaat.
Stel duidelijke grenzen en wees hier ook consequent in: 'nee' betekent echt 'nee', elke keer. Je kleintje raakt in de war als iets de ene dag wel mag en de andere dag niet. Benoem waarom iets niet mag. Bijvoorbeeld: “Nee, dat is heet”.
Als je nee zegt tegen je kind, zegt dat niets over wat ze wel of juist niet moeten doen. 'Nee' helpt een kind niet verder. Vermijd dan ook onduidelijkheden zoals: “Nee, dat doen we dus niet”.Geef meer details over de situatie.