Begin te kloppen door ronddraaiende bewegingen met je pols te maken of gebruik een mixer. Klop of mix totdat de room zo stijf is dat hij in punten rechtop blijft staan. Het is nu klaar voor gebruik of bewaar de slagroom (maximaal 2 dagen) in de koelkast tot je het nodig hebt.
Geklopte slagroom kun je slechts (afgedekt) voor 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Bij twijfel altijd even proeven of ruiken aan de slagroom, ook als de THT/TGT-datum verstreken is.
Tips voor stevige slagroom:
Gebruik slagroom met een vetgehalte van 35%, liefst nog hoger. Wat oudere slagroom houdt de lucht beter vast. Eventueel kun je slagroom nog licht vetter maken door een klontje roomboter op kamertemperatuur mee te mixen. Voeg per liter 125-150 gram suiker toe.
Rustig opkloppen
Kijk uit dat je de slagroom niet te lang klopt. Het water en vet zullen zich dan scheiden en er ontstaat boter en een dunne room. Dat krijg je niet meer goed, als dit gebeurt kun je opnieuw beginnen.
Klopfix (in zakjes van 8 gram van Dr. Oetker) is een slagroomversteviger die voorkomt dat slagroom inzakt. Je kunt er dus mooie toefjes mee maken. Voeg de klopfix voor het kloppen toe aan de room (1 zakje per 250 ml.).
Begin te kloppen door ronddraaiende bewegingen met je pols te maken of gebruik een mixer. Klop of mix totdat de room zo stijf is dat hij in punten rechtop blijft staan. Het is nu klaar voor gebruik of bewaar de slagroom (maximaal 2 dagen) in de koelkast tot je het nodig hebt.
Klop door tot de slagroom stijf is en pieken heeft. De slagroom is stevig genoeg als de pieken rechtop blijven staan wanneer je de garde eruit haalt. Tip: klop niet te lang door. Als je namelijk te lang doorklopt, ben je geen slagroom meer aan het maken maar (zoete) boter!
Als de slagroom stijf is en er staan pieken rechtop wanneer je de garde of mixer eruit haalt, dan is die klaar. Helemaal zeker weten dat de textuur perfect is? Houd de garde dan op de kop. Druipt de slagroom er heel langzaam af, dan is die precies goed!
Bij het kloppen gaat het om deze vetbolletjes. Het vet wordt eruit geslagen, waarna het vrijgekomen vet samenklontert tot een nieuwe structuur. Hierin wordt het water samen met de lucht van de klopper opgesloten en er ontstaat een stabiele en luchtige structuur: slagroom.
Wil je een slagroom die goed stijf houdt, maar heb je geen klopfix in huis? Mix dan eerst een beetje mascarpone romig en voeg daar de slagroom en suiker aan toe.
Doe de slagroom in een kom en voeg de suiker toe. Klop de slagroom tot het een dikte van yoghurt heeft. Giet de gelatine af en voeg 3 eetlepels water toe aan het kommetje en zet deze 30 seconden in de magnetron. Roer het door met een vork.
Voor 250 ml slagroom is 2 eetlepels vanillesuiker ruim voldoende. Het beste is de snelheid van het kloppen steeds meer op te voeren. Het is daarom handig een mixer te gebruiken. Klop weer wat minder snel als de slagroom stijf wordt.
Hoe werkt het? Klop 125 ml slagroom met de hand of met een mixer in een kom tot er zachte pieken ontstaan. Voeg de opgeklopte slagroom op het allerlaatste moment toe aan je beslag. Dit meng je vervolgens tot een glad geheel en bak je volgens recept af in de oven.
Houdbaarheid Slagroom
Geslagen of geklopte slagroom kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren, maar die twee dagen zal niet ongeschonden bereikt worden. Al na enkele uren wordt de slagroom minder stijf en steeds meer vloeibaar, simpel omdat de lucht het product verlaat.
Je kunt zowel geklopte alsook ongeklopte slagroom invriezen, het enige verschil is dat je ontdooide ongeklopte slagroom minder makkelijk stijf kan kloppen. Daarnaast scheiden: vet, vocht en overige stoffen (ook wel bekend als schiften). Dit is merkbaar na het ontdooien.
Geklopte slagroom kan bij diepvriestemperatuur (-18 °C) maximaal 2 maanden bewaard worden. Na ontdooien zullen de toefjes iets minder luchtig zijn, maar nog prima ogen en smaken op gebak, koffie en chocolademousse.
Pak een schaal warm water en zet je kom daarin, zodat de ingrediënten allemaal weer dezelfde temperatuur krijgen. Je kunt ook een föhn gebruiken om de kom te verwarmen. Wat ook helpt is een flinke portie geduld, laat je keukenmachine heel lang draaien. Na een poos zal hij de crème weer oppakken.
Klop-Fix zorgt ervoor dat de slagroom mooi stevig blijft en voorkomt dat taartbodem te snel zacht worden. Met een zakje Klop-Fix ziet de slagroom er mooier en steviger uit. Klop-Fix is eenvoudig in gebruik. Een zakje is voldoende voor 250 ml slagroom.
Gebruik de MultiQuick staafmixer met garde voor het opkloppen van de slagroom. Plaats de garde in de room en begin rustig op een lage snelheid om spatten te voorkomen. Verhoog de snelheid terwijl je klopt en beweeg rustig met de garde door de mengbeker / kom.
Bij het opkloppen raken de vetbolletjes in de slagroom beschadigd. Dit zorgt ervoor dat de slagroom na een bepaalde periode weer iets terugzakt in stabiliteit. Het te ver opkloppen van slagroom beschadigd het melkvet te veel, waardoor het melkvet gaat samenklonteren en gaat scheiden van het water in de slagroom.
Slagroom kun je idd. ook heel goed zonder suiker kloppen of met een kunstmatige zoetstof.
Het beste is om de slagroom eerst te kloppen met een electrische mixer en dan als het bijna helemaal stijf is nog even met de hand bij te kloppen. Je kunt er zelf voor kiezen of je de suiker toevoegd voor je begint te kloppen, of als de room al bijna helemaal stijf geklopt is.
Giet een kop slagroom in de beker, doe de sluiting erop en ga flink schudden. Heel hard schudden hoeft niet, als je maar in een constant tempo blijft doorgaan. Tijdens het schudden luister je naar het geluid: het zal steeds minder klotsen en steeds steviger worden.
Hoeveel suiker moet ik toevoegen aan room om slagroom te kloppen? Als regel wordt altijd 10% van de room aangehouden. Dus bijvoorbeeld voor 700 ml room gebruik je 70 gram suiker.